38 yaşında sigarayı bırakmasıyla sağlıklı yaşama ilk adımını atan Mustafa Ayvacı, 73 yaşında her gün koşu yaparak sağlığını korumaya çalışıyor. Katıldığı maraton ve yarışlardan 15 kupa sahibi olan Mustafa Ayvacı, Selçuklu Belediyesi’nin gençlere sunduğu spor imkanlarını iyi değerlendirmeler gerektiğine değindi.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Mustafa Ayvacı. 73 yaşında ve Seydişehir doğumluyum. 1969’da İvriz Öğretmen Okulunu ikincilikle tamamlayıp Türkiye’nin çeşitli yerlerinde müdür, müdür yardımcılığı ve müfettişlik yaptım. 1992 yılında ‘Canım Öğretmenim’ isimli kitabım yayınlandı. 1999 yılında istifa ederek kendi köy kasabamda 10 yıl belediye başkanlığı yaptım. Şimdi emekliyim.

Spor sizce niçin önemli?

Spor, çocukların sosyal yönünün gelişmesinde çok önemli. Ayrıca sadece spor da değil; resim, müzik, müsamereler, bütün güzel sanatların çok faydalı olduğu kanaatindeyim. Fiziksel ve ruhsal olarak spor, herkese yararlı. Bazı rahatsızlığı olan insanlar da ilaç niyetine spor yapıyorlar, gerçekten de spor, ilaçsız bir tedavi yöntemi. Kolesterol, kalp rahatsızlığını yürüyüşle yenen arkadaşlarım var. Ben de herkesi, hafta sonları Meram tepelerinde temiz hava eşliğinde yürümeye, koşmaya davet ediyorum.

Spora başlayışınız nasıl oldu?

1987 yılında Ankara’da bir hastanede küçük bir operasyon geçirmiştim. Hastanedeki insanların akciğer, kalp, böbrekten rahatsız olduklarını gördüm. Gözlemlerim neticesinde o gün, 38 yaşımda sigarayı bıraktım ve yürümeye başladım çünkü hayat, yaşamaya değer. Sonra yürümeye başladım ve 12 sene öncesine kadar her sabah hızlı tempoda yürüyüş yapıyordum. 2012 yılında da koşuya başladım.

Bir günlük yaşantınızdaki yaptıklarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Sabah saat 4’te kalkıyorum. Yarım saat jimnastik yaptıktan sonra tıraşımı olup saat 5.30 gibi Nene Hatun Parkına geliyorum. Burada birkaç tur attıktan sonra arkadaşım varsa devam ediyoruz, eğer yoksa Şefik Can Parkı civarında koşup tekrar Nene Hatun’a gidiyorum. Jimnastik hareketlerimi tamamlayıp eve gidiyorum. Meyve ve besin değeri yüksek sebzelerden oluşan bir kahvaltı yapıp 1 saatte bisiklet sürüyorum. Sonra gerçek kahvaltımı yapıyorum. Kitap, gazete okuyorum. Gün içinde geziyorum, insanlara hâl hatır soruyorum. Eşim ve çocuklarla ilgilenirken böylelikle bir günümü tamamlamış oluyorum.  Her gün, günlük 12-13 kilometre koşuyorum. Haftada bazen 1 gün izin veriyorum kendime. Bir arkadaşımla da her pazar özellikle Meram tepelerine gidip koşu yapıyoruz. Bu da benim için ayrı bir özelliği olan koşu.

Katıldığınız yarışlar, dereceler var mı?

Tabii. İlk yarışımı Nevşehir Avanos’ta 21 kilometre koşarak gerçekleştirdim. İlk yarışım olmasına rağmen 3’üncü oldum, çok mutlu olmuştum. 2019 İstanbul Maratonu’na katıldım ve 4 saat 20 dakika koşarak yaş grubumda birincilik kupası aldım. İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mersin’de de Gençlik ve Spor Müdürlüklerinin düzenlemiş olduğu yarışlara katıldım. 1-2 ve 3’üncülük kupa ve madalyalarım olmak üzere 15 kupam var. Tabii bu ödüller, yaş grubumla olan yarışlarda yaptığım dereceler.

Spor yapmak sizlere ne kattı, hayatınızda farklılık hissediyor musunuz?

Nene Hatun Parkında ve gençlerle beraber koşuyoruz. En az 70 tane koşu yapan arkadaşım var. Grup şeklinde ya da tek başına koşan insanlar var ama hepimiz birbirimizi tanırız, selamlaşırız. Spor, sosyalleştirir. Benim bir rahatsızlığıma spor iyi geldi diyemem ama uzun süredir spor yaptığım için rahatsızlık riskim düştü, hayat standartım yükseldi diyebilirim. Günlük sporumu tamamladığım zaman mutlu oluyorum, hayat enerjim artıyor. Sporla birlikte beslenme de çok önemli; protein ve vitamini hayatlarından eksik etmesinler.

Koşu yaparken mahallenizde olan imkanlar yeterli mi?

Selçuklu ilçemizi ve Konya’mızı çok seviyorum. Yaşam tarzı ve olanaklar bakımından böyle bir ilçede yaşadığım için kendimi şanslı sayıyorum. Her türlü imkana sahibiz.

Selçuklu Belediyeciliği olarak spor için yapılan saha ve parkurlar yeterli mi?

Belediyenin yapmış olduğu 15 suni çim saha ve parklarımızda yapılan onlarca koşu parkuru mevcut. Bu konuda çalışmalar da devam ediyor. Belediyelerimiz yapmış olduğu bisiklet yolları ve kiralanabilir bisikletler de çok güzel bir hizmet.

Selçuklu ’da gençlerin spor aktivitelerini yürütebilmeleri için yeterli salon ve etkinlik var mı?

İstekli gençler, Konya gibi bir yerde her belediye tarafından destekleniyor diye düşünüyorum ki Selçuklu Belediyesi bu konuda daha azimli. Bu kapsamda hem belediye hem de Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen pek çok faaliyet, salon var. Bazen Dumlupınar’daki Spor Kompleksi’ne gidiyorum, çok çeşitli faaliyetler var. Gençlerin sporla ilgilenmeleri beni sevindiriyor. Okullarımızda da satranç gibi etkinlikler genişletilip böyle projelere daha sık yer verilebilir.

Selçuklu Belediyesi’nin sporda gençlere donanım kazandırdığını düşünüyor musunuz?

Belediye bünyesinde sosyal tesisler var. Burada gençler amatör olarak spor yapabilirlerken spor kulübüne kayıt yaptırarak lisanslı profesyonel sporcular da yetiştiriliyor. Selçuklu Belediyesi bünyesindeki bu spor kulübü, toplam 15 binden fazla gencin lisanslı sporcu olmasına olanak sağlarken pek çok gence de spor yapma imkânı sunmuştur.

Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Ben teşekkür ediyorum, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim