2002 yılından beri Selçuklu Belediyespor’da baş antrenörlük tapan Mehmet Bayraktar, Wushu Kung Fu branşında Konya’nın gururu sporcular yetiştirmeye devam ediyor. Spor kulübüne branşında 1 Dünya Şampiyonluğu, Avrupa Üçüncülüğü, Balkan Şampiyonasında 15 altın, 3 gümüş, 3 bronz; Uluslararası Turnuvalarda 7 Altın, 2 Gümüş, 1 Bronz; Türkiye Şampiyonalarında 110 Altın, 50 Gümüş ve 30 bronz madalya kazandıran Mehmet Bayraktar aynı zamanda Milli Takıma da 28 sporcuyla destek verdi.

Sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Mehmet Bayraktar. Konyalıyım. Yaklaşık 20 yıldır wushu sporuyla ilgileniyorum. Selçuklu Belediyespor’da spora başlayıp burada yetişmiş biriyim, şimdi de burada antrenörlük yapıyorum.

Wushuya nasıl başladınız?

Selçuklu Belediyespor’un kuruluş tarihi olan 1997 yılında Dumlupınar Spor Salonunda, faaliyetlerine başlayan Wushu Kung-Fu branşının ilk antrenörlüğünü Hüseyin Mınık hocamız yaptı. Beni yetiştiren de yine Hüseyin Hocadır. Onunla spora, küçük yaşta bu branşta başladım. Yetişip sporcu olduktan sonra da antrenörlük belgelerimizi tamamlayarak antrenör olduk.

Wushu dediğimiz spor branşı nedir?

Wushu, Çin savunma sanatıdır. Önceki adı, Kung Fu. Sonradan modernize edilip Avrupa ve dünyada Wushu adıyla biliniyor. Sonradan federasyonun aldığı bir kararla ismi birleştirilerek Wushu Kung Fu olarak isimlendiriliyor. Bu spor dalına yönelen öğrenciler pek çok bedensel eğitimle kendilerini geliştirdikleri için, farklı branşlara yöneldiklerinde de zorluk yaşamıyorlar.

Bu branş, Tao ve Sanda olarak ikiye ayrılıyor. Wushu Tao; Çeşitli teknikler içeren zengin ve pratik bir içeriğe sahip olan hızlı tempolu bir ritimdir, jimnastik ve akrobatik egzersizler içeriyor.

Sanda ise, dövüş sistemi. Tekme, yumruk ve güreş tekniklerini barındırıyor.

Öğrencilere wushu spor dalı kapsamında ne tür eğitimler veriyorsunuz?

7 -12 yaş aralığındaki öğrencilerimize jimnastik eğitimi veriyoruz. Şu an yaz okulumuza 5 yardımcı antrenörümüzle sabah 8.30 ile 15.45 arası bir grubumuzu; 17.15’e kadar da diğer grubumuzu çalıştırıyoruz. Fiziksel olarak spora hazırlıyoruz, gerekirse farklı branşlara yönlendiriyoruz. Wushuya uygunluğu varsa eğitimlere devam ediyoruz. Bu branşta önemli olan, küçük yaşta başlamak. Belirli bir düzeye gelmek kolay olmuyor, sabır ve azim gerektiriyor.

Kayıtlar nasıl yapılıyor?

İlk önce kayıt zamanları oluyor, yaz ve kış dönemleri için. Bu kayıt, her branşlar için aynı şekilde oluyor. Selçuklu Belediyespor sayfasından ön kayıt yaptırmaları gerekiyor. Daha sonra kayıt ücretini ödeyerek kesin kayıta çeviriyorlar. Spor okullarımızdan ücretsiz branşa göre kıyafetlerini ve çanta, araç gereçlerini alıp antrenmanlara başlıyorlar. Spor okullarımıza katılmak için Selçuklu Belediyesinde oturma gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Kayıt ücretine gelecek olursak; bir dönem ücreti 200 lira. Bunun haricinde araç- gereç ya da kıyafet için belediyenin ayrı para talebi yok.

Dereceye giren ya da Milli takıma giren, çalıştırdığınız sporcular var mı?

Konya’da, Türkiye’de yarışıp derece yapan daha sonrada Milli takıma giren sporcularımız var. Wushu Kung Fu sporcularımızdan Milli Takımda olan isimlerimiz; Muhammed Enes Bayraktar, Hilal Yüzbaşıoğlu, Muzaffer Utku Turcan.

28 Sporcuyu Milli Takımlara gönderdik. Ayrıca takımımız, 1 Dünya Şampiyonu ve Avrupa Üçüncüsü çıkarırken, Balkan Şampiyonasında 15 altın, 3 gümüş, 3 bronz, Uluslararası Turnuvalarda 7 Altın, 2 Gümüş, 1 Bronz, Türkiye Şampiyonalarında, 110 Altın, 50 Gümüş ve 30 bronz madalya topladı.

Burada sporcularımız için hedefleriniz neler?

Milli takıma sporcu yetiştirip ülkemizi temsil etmek, Konya’yı gururlandırmayı hedefliyoruz ancak genel olarak öğrencilerimizi spora yönlendirerek kötü alışkanlıklardan uzak tutma, onları vizyon sahibi bir birey haline getirme ve katkı sağlayabilmek gibi hedeflerimiz var. Şimdi ki çocuklar dışarıya çıkıp oyun oynayamıyorlar, bunun için de spor, enerjilerini doğru yere kullanabilmelerine yardımcı oluyor.

‘SELÇUKLU BELEDİYESİ SPORDA ÖNCÜ’

Selçuklu Belediyespor, kaç branşta eğitim veriyor ve kaç lisanslı öğrenciye sahip?

Selçuklu Belediyespor, Türkiye’nin en büyük amatör spor kulüplerinden biri. 1997’den beri hizmet veriyor. Toplamda 20 branşta hizmet verirken 15 bin 488 lisanslı sporcuya sahip. Bu sporculardan 203 tanesi Milli Takıma yükselerek Avrupa, Dünya ve Olimpiyat dereceleriyle hem Konya’yı hem de ülkemizi başarıyla temsil etti.

Selçuklu Belediyesinin bu sporculara katkıları neler?

En başta, bu saydığımız öğrencilerimizin hepsi Selçuklu Belediyesine ait spor salonları ve antrenörleri aracılığıyla belirli bir başarı elde etmişlerdir. Buradaki imkanlar, belediyemiz dahilinde hizmet veriyor. Selçuklu Belediyesi, bu kapsamda sporda öncü bir belediye. Hizmet vermiş olduğumuz spor kulübü, Konya’da faaliyet gösteren amatör spor kulüpleri arasında tesis zenginliği ve sporcu sayısıyla birinci sırada yer alıyor.

Belediye, spor okulları kapsamında kaç tesiste hizmet vermekte?

İlçede bulunan 35 tesiste ve 60 salonda sporcuların, faaliyetlerini devam ettirebilmesi için hizmet verilmekte. 20 branşın olduğunu söylemiştim. Selçuklu Belediyesi, yüzme havuzları, tenis kortu ve futbol sahalarıyla, sporun merkezi haline geldi. 2022 yılında da kulübümüz yaz okullarına 11 bin 448 öğrenci kayıt oldu.

Selçuklu Belediyesinin sporu, çocuklara aşılama amaçlı yapmış olduğu faaliyetler de var mı?

2017-2018 eğitim öğretim yılında gerçekleştirmeye başlanan ve hala devam eden bir projeden bahsedeyim. Bu proje aynı zamanda Türkiye’de ilk olma özelliği de taşıyor. Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu ‘3’üncü Sınıflar Yüzme Eğitimi Projesi’ kapsamında 3 ilkokulda pilot olarak başlanan proje, 41 ilkokulda 12 etapta gerçekleştirildi. Sporun yaygınlaştırılması ve yüzme branşının tanıtımı için güzel bir uygulama. Proje kapsamında 21 antrenör, 21 öğretmen, 6 cankurtaran, 4 yardımcı personel ve 2 şoför görev yapıyor. Aynı zamanda ‘Şampiyonlar AŞK’la Yetişir Projesi’ var. Spor okullarımızdaki 13 branştan öğrencilerin yetenek testinden geçirilerek çabukluk, kuvvet, esneklik gibi ölçümleri yapılarak hangi branşa yeteneği olduğu tespit ediliyor ve uygun branşlara yönlendiriliyor. Bu da sporun teşviki açısından önemli bir adım.

Verdiğiniz bilgi ve yaptığınız çalışmalardan dolayı teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim