Konya Ovası Türkiye'nin hububat ambarı olarak bilinirken, sadece hububatla kalmayıp ürün çeşitliliği ile de dikkat çekiyor. Özellikle sulanabilir arazilerinin bol olduğu bölgelerde 1 yılda farklı ürünlerin dikimi yapılarak, hasatları yapılıyor. Bu da hem şehrin hem de ülkenin ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Konya'da tarım sektörünün bu durumu, çiftçiye kazandırdığı gibi, şehrin istihdamına da önemli bir kazanım oluşturuyor. Sezon boyunca farklı ürünlerin üretildiği, tarım arazileri geniş olan Kaşınhanı Mahallesi, bu anlamda bölgeye önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Hasan döneminin başlamasıyla Urfa başta olmak üzere birçok ilden tarım işçisi alan Kaşınhanı bölgesi, Konya'daki taşra mahallelerinin de geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Aracılar sayesinde çiftçilerin ihtiyacı doğrultusunda Kaşınhanı'na getirilen özellikle bayan tarım işçileri, yılın 7-8 ayı burada çeşitli işler yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bu durum hem kendilerini hem de işçiler sayesinde ürünlerini kaldırabilen çiftçileri mutlu ediyor. Hasatların tamamlanmasına az bir süre kala tarım işçileri, yeni sezonun başlamasını iple çekecekler. 

TARIM İŞÇİSİ TEMİN EDİYOR 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tepeköy mahalle sakinlerinden Emin Yaman, 6-7 yıldır mahalle sakinlerinin Kaşınhanı bölgesinde tarım işçisi olarak çalışarak ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi. Özellikle bayanların bölgeye gelerek tarım sezon boyunca çalıştıklarını dile getiren Yaman, sözlerine şöyle devam etti, "Bu bölgede tarım arazileri oldukça geniş. Sulanabilir araziler oldukça fazla. Dolayısı ile ilkbahar döneminden kış dönemine kadar yani 7-8 ay civarında çeşitli tarım ürünleri üretiliyor. Bu ürünlerden insan gücüyle hasat edilen veya insan gücüyle dikimleri yapılan, çapaları yapılan ürünler var. Bu nedenle bölge çiftçisi dışarıdan tarım işçisi temin etmek zorunda kalıyor. İl dışından, Şanlıurfa bölgesinden tarım sezonunda birçok işçi geliyor. Bunun dışında şehrimizin insanları da buraya gelerek tarım işçisi olarak çalışabiliyor. Bizim Tepeköy Mahallemiz de bu bölgelerden biri. 6-7 yıldır bayanlardan olmak üzere mahallemizden bölgeye tarım işçisi temin ediyoruz."  

İHTİYACA GÖRE ELEMAN TEMİN EDİLİYOR 

Sezon boyunca ihtiyaca göre Tepeköy Mahallesi'nden tarım işçisi getirdiğini anlatan Yaman, "Her gün ortalama 2 araçla 40 işçi getiriyorum bölgeye. Çiftçilerin ihtiyacına göre eleman temin edebiliyoruz. Kaç kişiye ihtiyaç varsa, ihtiyacı karşılamak üzere eleman sayısını ona göre ayarlıyoruz. Eleman bulmakta güçlük çekmiyoruz. Bayanlardan seçtiğimiz elemanlar çalışmak istiyor. Bizim mahallemiz 7 bin kişilik bir mahalle. Orada tarım arazisi yok, arazilerimiz kıraç. O yüzden bayanlar tarım alanında çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Köyümüzün erkekleri de sanayilerde çalışıyor. Onlar da yine servislerle sanayiye gidiyorlar" ifadelerini kullandı. 

6 İLE 9 AY BOYUNCA ÇALIŞIYORLAR

Yaman, Kaşınhanı bölgesinin sadece Tepeköy'e değil farklı bölgelere de istihdam oluşturduğunun altını çizdi. Özellikle Bozkır bölgesinden de Kaşınhanı'na tarım işçisi olarak geldiklerini belirten Yaman, "Civar köylerden de gelen var buraya çalışmaya. Özellikle Bozkır bölgesinden de buraya çalışmak için gelen tarım işçileri var" dedi.  İlkbahar dönemi ile birlikte tarım sezonunun açıldığını ve tarım işçileri için mesainin başladığını belirten Yaman, şunları söyledi, "Tarım ürünlerinin hasatları başlayınca işe koyuluyoruz. Kar yere düşene kadar burada çeşitli ürünlerin hasadında bayan elemanlarımız çalışıyor. Yani 1 yılda 6-9 ay arası çalışmış oluyorlar. Domates sezonu başlıyor, onların dikimi, çabaları yapılıyor. Onun sezonu bitiyor turpla havuç çıkıyor onlara başlıyoruz. Onlar da bitince sezon kapanmış oluyor. 3-4 ay ara vermiş oluyoruz kışın. İlkbahar döneminde yeniden bismillah diyerek işe koyuluyoruz." 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim