Konya’da iş, siyaset ve sosyal hayatıyla büyük bir iz bırakan, temsil ettiği Milli Görüş hareketinde “Efsane il başkanı” olarak anılmayı başaran merhum Mehmet Sözer, herkesçe sevilen ve sayılan bir isimdi.  Mili Görüş Hareketi içerisinde yer alan ve Refah Partisi döneminde İl Başkanlığı yapan merhum Sözer, Milli Görüş camiasının önemli isimlerindendi. 2015 yılında Hakk’a yürüyen Sözer, son zamanlarda kendini insanları irşat etme, birikimlerini paylaşma ve Türk halkının Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında toplanmaları için birlik olması gerektiğini düşünerek uğraş veriyordu. Merhum Mehmet Sözer’i anlatan dava arkadaşı Hidayet Onur, “Mehmet Sözer abi, Konya siyasetine yön veren bir insandı” dedi.

MEHMET SÖZER’LE 13 YAŞINDA TANIŞTIM

Onur, merhum Mehmet Sözer’le 13 yaşındayken tanıştığını söyledi. O dönem Mehmet Sözer’in hızlı bir genç olduğuna dikkat çeken Onur, “Mehmet Sözer abi Milli Selamet’in Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyesiydi. Ondan sonra zaman zaman bir araya gelirdik. Konya’da konferanslar yapılırdı, o konferanslara köylerden, şuradan buradan adam toplar getirirdi. Refah Partisi döneminde de Mehmet Abiyle İl Genel Meclisi Üyeliği yaptık” dedi. 

KONYA’DA ÇIĞIR AÇTI

Mehmet Sözer’in siyasetteki etkisine dikkat çeken Onur, “28 Şubat gibi bir ceberut dönemde biz bu görevleri yaptık. Başörtüsü sorunlarının çıktığı dönemlerdi. Mehmet Sözer abi aksiyon adamıydı. Bir mesele olduğu zaman hemen o meseleye odaklanır ve çözerdi. Refah Partisi’nin il başkanıydı. Efsane il başkanıydı. Mehmet abi teşkilatçı bir insandı. Mehmet abiyi özlüyoruz. Mehmet Sözer abi Konya’da bir çığır açtı. Cumhuriyet döneminde 1000 kilometre yol yapılmıştı Konya’da. Mehmet Sözer’in teşvikleriyle Konya’ya kısa sürede 1000 kilometre yol kazandırıldı. Mehmet Sözer abinin bu konuda katkısı çok büyük” diye konuştu.

KONYA’YA YÖN VERDİ

“Mehmet Sözer abi ferasetli bir Müslümandı” diyen Onur, bu durumun Konya siyasetine de yansıdığını söyledi. Bu konuyu örnekle açıklayan Onur, şu bilgileri aktardı, “Vefatından evvel, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. Seçimde tarafımızın belli olması lazımdı. Bir gün bahçesinde otururken sordum, “nasıl bir yol izleyeceğiz? Hidayet dedi; “Bir tarafta PKK var bir tarafta Ekmeleddin İhsanoğlu var bir tarafta da bizim bağrımızdan çıkan bir yiğidimiz var. Aklın yolu bir, biz Tayyip Bey’i destekleyeceğiz” demişti. Bu fikir o zaman çok ilgi uyandırdı ve o dönem Cumhurbaşkanı’mızın seçilmesinde Konya’da Mehmet Sözer abinin çok büyük katkıları oldu. Mehmet Sözer abi geçmişi de iyi biliyordu, geleceği de iyi öngörüyordu. Siyasete yön veren bir insandı.”

HAKSIZLIĞA KARŞI DURURDU

Merhum Mehmet Sözer’le birçok anısının olduğunu ancak kendini etkileyen bir hadiseyi anlatan Onur, “Mehmet Sözer abiyle Meram’da İl Genel Meclisi Üyesiydik. 28 Şubat’ta Konya’da bir okulumuzda seviye tespit sınavı vardı. Oradaki bir öğretmen çocuğu başörtüsünden dolayı uzaklaştırmış. Bunun haberini alınca, hemen beni aradı toplandık ve Kon TV’ye haber verdi. Burada bir zulüm var, biz buna karşı geleceğiz dedi ve okula gittik. Biz okula gidince okulun müdürü arka kapıdan kaçmıştı. O günkü mücadeleyi hiç unutmam. Basında büyük bir ses getirdi o mücadele. Konya sahipsiz değil dedik ve nerede haksızlık varsa Mehmet Sözer abi oradaydı” ifadelerini kullandı.

MEHMET SÖZER KİMDİR?

Mehmet Sözer, son dönemde aktif kullandığı sosyal medya hesaplarından kendini şöyle anlatıyordu:

Mehmet Sözer “1951 yılında Konya’nın, eskiden merkez köyü, şimdi Konya’mızın en güzel mahallesi olan Kozağaç Mahallesinde doğmuşum. 1959 yılında ilköğretimini Meram Selçuklu daha sonra orta ve liseyi açık öğretimde okudum. Askerlik jandarma olarak vazifemi, sırasıyla Tunceli, Bilecik Mardin’de tamamladım.


 

Başlıca iştigal ettiğim işler terzilik, gıda ve mandıra, mobilya, beyaz eşya, sıhhi tesisat toptan dağıtım, çeşitli bayiliklerdir.
Konya’da faizsiz sisteme dayalı konut sahibi olma modeli, büyük hizmet ve yörünge olarak toplam 5 bin konutun, yöneticiliğini ve başkanlığını yaptım, bitirdim, anahtarları teslim ettim. Siyasi olarak da sırasıyla Kozağaç Mahallesi temsilciliği, Milli Selamet Partisi Gençlik Kolları Merkez İlçe Başkanlığı, Refah Partisi İl Kurucu yönetim kurulu üyeliği, Refah Partisi Meram kurucu üyeliği ve ilçe başkanlığı, Refah Partisi Konya İl Başkanlığı yaptım. Merhum Erbakan hocam başbakan iken ben de Konya İl Başkanıydım. Refah Partisi kapanınca, Fazilet Partisi'nde il müfettişliği görevlerinde bulundum. Yine sırasıyla Meram’ın ilk büyükşehir meclis üyeliği ve Meram meclis üyeliği, Meram İl Genel Meclis üyeliği görevlerinde bulundum.
Merhum Erbakan hocanın kervanına 1969 yılında küçük yaşta katıldım, 2000 yılında saçlarım ağarmış olarak 28 Şubat darbesi ile mecburi resmi olarak sonlandırdım. Gayri resmi olarak da hala Milli Görüş'ün izinde devam ediyorum. Evliyim; 2 erkek, 2 kız 4 çocuğum var…"

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim