Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları her geçen gün artmaya devam ederken, bu durum vatandaşlar üzerinde tedirginlik oluşturuyor. Ülkede yeteri kadar sıfır araç bulunmaması ikinci el otomobile ilgiyi daha da artırıyor. Bundan 2 yıl öncesine kadar sıfır otomobil fiyatları belli bir seviyede seyrederken, son yaşanan gelişmelerinden ötürü fiyatlar ise tam olarak kestirilemiyor. Yatırım olarak düşünülen arabalar, ederinden daha fazla değer kazanırken, piyasanın nerede doğru gideceği ise tam olarak bilinmiyor. Uzmanlar ise dünya da yeteri kadar sıfır araç üretilmediğini, çip krizinden dolayı ikinci el otomobil piyasasının yükseldiğini ifade ediyor. Bu sürecin ise en az 3-4 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Otomobil sektörünün öncü firmalarından biri olan Koyuncu Fiat İkinci El Satış Müdürü Ziya Çorumlu, piyasada yeteri kadar sıfır araç bulunmadığını hatırlattı. Otomobil pazarında daralma olduğunu kaydeden Çorumlu, ikinci el otomobil piyasasının daha da yükseldiğine işaret ederek, “İnsanlar artık piyasa şartlarından dolayı sıfır araç bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden vatandaşlar şuan ikinci el otomobile yoğun ilgi gösteriyor. Arz talep noktasındaki yaşanan dengesizlikten dolayı otomobil piyasası bu hale geldi. Kurumsal bayilik yapan bir firma olduğumuz için vatandaşların bizlere de ikinci el araç noktasında yoğun bir talebi var. Bizde zaten kaliteli araç satarak, müşterilerimizi en iyi şekilde memnun etmeye çalışıyoruz. Fiat Koyuncu’da dünyada zaten bir marka haline gelen firmadır. İkinci el otomobil alırken bizlerde çok dikkat ediyoruz. Motor durumuna, kaportasına bakıyoruz. Kilometresi düşük araçları tercih ediyoruz. 10 yaş üstü araç almamaya özen gösteriyoruz” dedi.

‘GÜVENİLİR YERLER TERCİH EDİLSİN’

Otomobil alırken vatandaşların kurumsal ve güvenilir yerleri tercih etmesi gerektiğini aktaran Çorumlu, “Aracın hasar durumuna bir bakmak lazım. Motor’un iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Kaporta aksamında sorun var mı yok mu? Değişen durumu nedir? Şaselerde düzeltme var mı? Oynama olmuş mu? Bakımları düzenli olarak yapılmış mı? Ekspertiz yapılmış mı yapılmamış mı? Mutlak bunların iyi incelenmesi ona göre hareket edilmesi şart. Kurumsal firmalardan alışveriş yaparak, kendimizi güvence altına almış oluruz. Araç alırken bunları göz önünde bulundurmaz isek, ilerde sorunlar yaşayabilme ihtimalimiz çok yüksek. Firma olarak bizler sadece ikinci el satan değil, aynı zamanda ikinci el alanda bir firmayız.

‘SATTIĞIMIZ ARACIN ARKASINDAYIZ’

Koyuncu Fiat İkinci El Satış Müdürü Ziya Çorumlu, sattıkları araçların arkasında durduklarını belirtti. Kendileri için müşteri memnuniyetinin her şeyden önce geldiğine açıklık getiren Çorumlu, “İkinci elde güvenilir olmak gerekiyor. Bizler satılan araçlarımızın arkasındayız ve kaliteli araç sattığımızı iddia ediyoruz. Vatandaşlarımızın araç alırken A’dan Z’ye kadar her ince ayrıntısına kadar dikkat etsinler. İkinci el araçlarımıza yine teknik ve donanım anlamında destek sağlıyoruz. Yedek parça garantisi de veriyoruz. Çoğu firmada bunlar yok. Ama bizler işimizi profesyonel yapan bir firmayız. Otomobil fiyatlarının bu kadar yükselmesini bizlerde doğru bulmuyoruz ama en iyi fiyat garantisi de sağlıyoruz. Sıfır otomobil sıkıntısı sadece Türkiye değil, tüm dünyada da yaşanan bir sorun haline geldi. Sıfır otomobil pazarı dünya genelinde yüzde 30 civarında daraldı. Özellikle pandemiden sonra çip krizinin meydana gelmesi, dövizin artması sektörde pahalılığa neden oldu” diye konuştu. Öte yandan Çorumlu ikinci el ile alakalı merak edilenler için vatandaşları Koyuncu Fiat bayine beklediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim