İslam’ın göz bebeği olan Ramazan Bayramı, 11 ayın sultanı bu yıl dolu dolu geçti. Korona virüsü nedeniyle bundan önce iki senedir buruk bir şekilde icra edilen Ramazan Bayramı bu yıl binlerce Müslüman tarafından coşkuyla icra edildi. Binlerce vatandaş birbirleriyle hasret giderdi ve kucaklaştı. Tüm Türkiye Sabah Namazı’nda camilere akın etti. Ayrıca dünyanın dört bir yanında ki Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Camiler dolup taşarken, Müslümanlar için en kutsal mabet olan Mescid-i Aksa’ya 200 bin kişi geldiğini öğrenildi.

CAMİLER DOLDU TAŞTI!

Konya’nın manevi açıdan en önemli değerlerinden biri olan Selimiye Camii’ne Ramazan Bayramı’nın ilk sabahı binlerce kişi namaz kılmak için akın etti. Cami dolup taşarken, dışarıda kalan birçok vatandaşlar seccadelerini dışarı sererek Bayram Namazı’nı icra etti. 2 yıldır cemaat şeklinde kılınamayan bayram namazı bu sene hasretle kılındı. Ramazan Hutbesi’nde ise birlik ve beraberliğe vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi, “Bayramlar hatırlamaktır. Anne babamızdan başlayarak aile büyüklerimizi ve dostlarımızı, akraba ve komşularımızı ziyaret edelim. Öksüz, garip ve kimsesizleri sevindirelim. Hastaların hatırını soralım, yetimlerin yüreğine dokunalım, yaşlıların duasını alalım. Yüzümüzde beliren tebessümle, kalbimize doğan sıcaklıkla çocuklarımıza bayram neşesini tattıralım. Bayramlar sevgi, barış ve barışma günleridir. Geliniz bu bayram, aramızdaki kırgınlık ve küskünlükleri bir kenara bırakalım. İman kardeşliğinin lezzetine varalım. Bayramlar dua vakitleridir. Dünyanın neresinde olursa olsun derdi ve sıkıntısı olan kardeşlerimiz için el açıp Rabbimize yalvaralım. İslam beldelerinin güven ve huzur içinde bayramlar kutlaması için niyazda bulunalım”

VATANDAŞLAR HASRET GİDERDİ

Daha önce kısıtlamalar nedeniyle yakın ve uzak akrabalarını yeteri kadar ziyaret edemeyen binlerce vatandaş sılahi rahim yaparak vefa örneği gösterdi. Son iki senedir pandeminin gölgesinde geçen Ramazan Bayramı’nda bu yıl yoğun ziyaretler yapıldı. Şehir dışından daha önce gelemeyen birçok vatandaş bu sene yakınları ile köyden kentten olanlarla hasret giderdi. Ramazan Bayramı’nı özlediklerini ifade eden vatandaşlar, “Allah’a şükürler olsun bu yıl Ramazan Bayramı’nı dolu bir şekilde geçirdik. Anne-babalarımızın elini öptük. Büyüklerimizi ziyaret ederek onların dualarını aldık. Pandemi nedeniyle Ramazan Bayramı bizler adına son iki yıldır buruk geçmişti. Şükür bu sene bayramımızı bayram gibi icra ettik. Allah bizlere bu güzel günleri tekrardan yaşatmayı nasip etsin inşallah” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZDİ’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, bayram süresince vatandaşların ulaşımda sorun yaşamamaları adına toplu ulaşımı ücretiz yaptı. Bayram’ın ilk gününden başlayan ücretsiz toplu taşıma hizmeti, bayramın son gününe kadar devam etti. Araba imkânı olmayan vatandaşların tramvay ve otobüs duraklarında yoğunluk oluşturduğu görüldü.

‘AVRUPA’DA CAMİLER DOLDU’

Yurt dışında yaşayan Müslümanlarda Ramazan Bayramı’nın ilk günü camilere akın etti. Özellikle Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İngiltere’de ikamet eden Türkler ve diğer tüm Müslümanlar sabah saatlerinde camilere koştu. Birçok ülkede sabahın erken saatlerinde dolan caminin avlusuna, bayram namazı için halı ve kilimler serildiği görüldü. Geçen sene salgın nedeniyle 2 seansta sırayla kılınan bayram namazlarında bu yıl saflar sıklaştırıldı ve namazlar omuz omuza kılındı. Türkçe, Arapça ve Almanca okunan vaazda, aileyle birlikte komşuların da bayram neşesine ortak edilmesi belirtildi. Komşulardan bayramlarda güler yüzün ve ikramın esirgenmemesi gerektiğinin vurgulandığı vaazda, savaş, şiddet ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı mültecilere yardım edilmesi ile acılarına ortak olunması istendi. Okunan duanın ardından cemaat birbiriyle bayramlaştı.

‘BLACKBURN SAHASINI MÜSLÜMANLAR İÇİN AÇTI’

İngiltere Championship ekiplerinden Blackburn Rovers, stadının kapılarını bayram namazı için Müslümanlara açtı. Yaklaşık bin kişi bayram namazını Ewood Park’ta kıldı. İngiltere Championship’te mücadele eden Blackburn Rovers, örnek bir davranışa imza attı. Ada ekibi, kulübün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ramazan Bayramı’nı kutlayarak, bayram namazı için stadının kapılarını Müslümanlara açtığını açıkladı. 32 bin kişilik Ewood Park Stadı’nda yaklaşık bin kişi bayram namazını yeşil zeminde kıldı. Namazın kılındığı anın görüntülerini de paylaşan Blackburn Rovers, "Blackburn Rovers'taki herkesin Ramazan Bayramı mübarek olsun. Bu sabah Rovers, ülkede bayram namazının sahasında kılındığı ilk futbol kulübü oldu" notunu ekledi.

‘200 BİN KİŞİ MESCİD-İ AKSA’DA NAMAZ KILDI’

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid'i Aksa'da bir araya gelen Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını büyük bir katılımla kıldı. Bayramının ilk saatleri şenlik havasında renkli görüntülerle başladı. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, Mescid-i Aksa'ya bayram namazı için yaklaşık 200 bin kişi geldi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine çıkan yollar, Mescid-i Aksa'ya gitmek isteyen genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuklarla doldu. Yollarda hem araç hem de insan trafiği oluştu. Namazın ardından binlerce Müslüman dualar etti.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim