Son dönemde adından sıkça söz ettiren Güneysınır’da önemli çalışmalar yürütülüyor. Güneysınır Belediyesi altyapı, üstyapı ve standart belediye hizmetlerinin yanında ilçenin refah düzeyini artırmak, ilçeyi daha yaşanabilir kılma adına dikkat çeken projeler yürütüyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilçede lavanta üretiminin gerçekleşmesi, uzun vadede ilçeye büyük değer katacak. İlçede önemli yatırımlar yapıldığını belirten Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, yatırımların detaylarını paylaştı. Başkan Demir, daha güzel ve yaşanabilir bir Güneysınır için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

TEKSTİL ATÖLYESİ

İlçenin istihdamını ve refah düzeyini artırmayı önemsediklerini söyleyen Başkan Demir, “Güneysınır Belediyesi meslek tekstil atölyesi dezavantajlı gençlerimize ve bayanlarımıza meslek edindirme ve istihdam projesi ortaya koyduk. Proje maliyeti 3 milyon TL. Bu proje sayesinde 200 kişi istihdam edildi. Proje kapsamında 1000 metrekarelik kapalı alan yapıldı. 75 adet makine alındı. Projeye; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, KOP İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR destek verdi” dedi.

KIRAÇ ARAZİLERİMİZİN MOR BEREKETİ

Son dönemde ilçenin lavantayla öne çıktığını belirten Başkan Demir, konuyla ilgili şunları paylaştı, “Lavantaya yönelik olarak Konya Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde KOP İdaresi desteğiyle “Güneysınır Distilasyon (Damıtma) Merkezi” kuruldu. Lavantaya yönelik Güneysınır’da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Konya Büyükşehir Belediyemizce 700 bin lira maliyetle 687 bin metrekarelik alanda 1,2 milyon lavanta fidesi üreticilerimizce toprakla buluşturuldu. Üreticilerimizin yanı sıra Güneysınır Belediyesi olarak 200 dekar araziye 280 Bin adet lavanta dikimi gerçekleştirdik. Lavanta Fidesi Dikim Makinası Konya Büyükşehir Belediyemizce ilçemize kazandırıldı. Hasadı yapılan lavantalar Damıtma Merkezimizde ilk defa işlenerek ilk lavanta yağı başarılı şekilde çıkarıldı. 2021 sezonunda 5-6 ton lavantanın tesiste işlenerek yağ elde edilmesi bekleniyor.”

BELEDİYE EK HİZMET BİNASI

Hizmet yaparken vatandaşların memnuniyetinin önemini bildiklerini bunun için Belediye hizmet binasını da yenilediklerini dile getiren Başkan Demir, “Vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak, daha iyi imkanlarda daha farklı hizmet verebilmek amacıyla Güneysınırlı hemşehrilerimiz olan Palabıyıklar Group tarafından bağış olarak ilçemize yaklaşık 450 metrekare kapalı alandan oluşan yeni Belediye Ek Hizmet Binası kazandırıldı. Eski binamızın da ısı yalıtım mantolaması yapıldı.

Eski hizmet binamıza entegre edilen yeni ek binamız nikah salonu, asansör, çok amaçlı kullanılabilecek salonlar ve çalışma alanlarından oluşuyor. Belediye Binasının çevre düzenlemesi de yapılarak hizmete sunuldu” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI VE ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI

Altyapı ve üstyapı çalışmalarının da detaylarını paylaşan Başkan Demir, şöyle devam etti, “2019- 2021 döneminde 30 bin metrekarelik parke döşemesi gerçekleştirdik. Bu çalışmanın toplam maliyeti 1 milyon TL. Yine aynı dönemde 23 kilometrelik asfaltlama çalışması yaptık. Bunun yanında, Büyükşehir Belediyemiz de ilçemizde önemli yol çalışmaları yaptı. Bunlar şöyle; 6 km'lik Ağras-Kayaağzı mahalle bağlantı yolu asfaltlandı. 3 km'lik Kızılöz-Göksu Turizm bağlantı yolu asfaltlandı. 3 km'lik Kızılöz-Durayda mahalle bağlantı yolu asfaltlandı. 10 km'lik Güneysınır-Durayda/ Bardas İlçe Bağlantı Yolu asfaltlandı. 6 km'lik Güneysınır Merkezde asfaltlama yapıldı. Güneysınır Belediyesi 2021 yılında Güneysınır-Karaman yolu üzerine yeni bir dinlenme parkı kazandırdı. Yol boyunda tarım arazilerin olduğu bölgede bulunan

parkta kaynak içme suyu, wc, mescit ve oturma alanları bulunuyor. Arazide çalışan çiftçilerimizin ve yoldan seyahat edenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılan park vatandaşlarımızın büyük takdirini kazandı.”

ARAÇ PARKURU BÜYÜDÜ

Belediyenin hizmetlerini daha kaliteli ve hızlı yapabilmesi için araç parkurunun önemli olduğunu bunun için de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Başkan Demir, şunları söyledi, “Güneysınır Belediyesi olarak vatandaşlarımızın mutlu günlerinde yanında olduğumuz gibi acılı günlerinde de yanında olmaya devam ediyoruz. Güneysınır Belediyesi ilçede vatandaşlarımızın taziye kabulünde kullanılmak üzere son derece kullanışlı iki adet mobil taziye araçlarını hizmete sundu. İklimlendirme sistemi ile yazın serin, kışın sıcak olması sağlanan araçlarda; uzun süreli enerji ihtiyacını karşılayacak jeneratör, sohbet ve Kur’an-ı Kerim tilaveti için ses sistemi, saklama dolapları, 100 litrelik su deposu bulunuyor. Mutfak bölümünün de bulunduğu araçta taziyeye gelen vatandaşlara çay ve su ikramı yapılabiliyor. Hidrolik sistem sayesinde yana doğru açılarak genişleyebilen aracın dış bölümünde, vatandaşların yağmur ve güneşten korunmasını sağlayan bir tente yer alıyor. Belediyemize 2020 model Kazıcı-Yükleyici kazandırdık. Kazıcı ve Yükleyici alımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca Belediyemize 600 Bin TL hibe destek sağlanmıştır. Yatırım tutarı 600 bin TL. Saha çalışmalarımızı daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirebilmek amacıyla 1 adet kamyonet, 1 adet zabıta aracı olmak üzere toplam 2 adet araç parkımıza dahil edildi. Yatırım tutarı 300 bin TL. Belediyemizde atıl durumda olan Yol Süpürme Aracımızın tamir ve bakım işleri yaptırılarak, süpürme aparatları yenilendi ve püskürtmeli ilaç makinası entegre edilerek hizmete kazandırıldı. Yatırım tutarı 250 bin TL.”

METRUK BİNALAR TEMİZLENDİ

İlçedeki metruk binalarla ilgili konuşan Demir, “Güneysınır'da tehlike arz eden, görüntü kirliliği oluşturan metruk yapılar Belediyemizce tek tek temizlendi. Çalışma kapsamında yaklaşık 35 adet metruk yapı yıkılarak, temizlendi” dedi.

ÇÖP KONTEYNIRI ALIMI

İlçenin temizliğine de önem verdiklerini belirten Başkan Demir, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 400 Bin TL hibe desteğiyle 400 adet 400 LT. Sıcak Daldırma Galvanizli Çöp Konteyneri satın alınarak ihtiyaç olan yerlere yerleştirildi” diye konuştu.

KÜLTÜR MERKEZİ VE DÜĞÜN SALONU

İlçeye kültür merkezi ve düğün salonu kazandırdıklarını söyleyen Demir, “Belediyemizce Sarıhacı Mahallemize Düğün Salonu ve Kültür Merkezi yapıldı.

Sarıhacı Kültür Merkezi ve Düğün Salonunda vatandaşlarımız düğün organizasyonlarını rahat bir şekilde yapabilecekler. Ayrıca kültür merkezi olarak da kullanılacak olan binada toplantı, seminer gibi çeşitli sosyal aktiviteler de rahatlıkla yapılabilecektir” şeklinde konuştu.

BELEDİYE KANTARI YENİLENDİ

Üreticinin ve nakliyecinin taleplerini de karşıladıklarını anlatan Başkan Demir, “Üreticilerimizin ve nakliyatçılarımızın talebi doğrultusunda; Güneybağ Mahallemizde Belediye Kantarın tonajı artırılarak 80 tona kadar araçları elektronik olarak tartabilen kantar haline getirildi” dedi.

2 YILDA 5 BİN ADET FİDAN

İlçede yeşil alan çalışmalarına önem verdiklerini dile getiren Başkan Demir, “Gelecek kuşaklarımıza daha temiz bir çevre bırakmak, geleceğe nefes olmak ve daha yeşil bir Güneysınır için muhtelif cadde sokak ve yol kenarlarına çam, selvi, meşe, akağaç vb. olmak üzere 2 yılda 5 Bin adet fidan dikimini gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

PEYZAJ ÇALIŞMALARI

İlçenin daha güzel bir görünüme kavuşması için çalıştıklarını söyleyen Başkan Demir, şunları söyledi, “Konya Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle Mevlana-Güneybağ-Karasınır-Güneysınır Caddelerimizin kavşaklarına ve orta refüjlerine sulama sistemleri kurularak, sürekli yeşil kalan her mevsime uygun yayılıcı ardıç ile çeşitli renklerde gül fidanı ve lavanta dikimleri yapılarak ilçemiz caddelerine estetik bir görüntü kazandırıldı.”

TARIMSAL DESTEKLER

Tarımsal desteklemeler konusunda da çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Demir, konuya şöyle açıklık getirdi, “Tarımsal destekler kapsamında 2019 yılında Konya Büyükşehir Belediyemizce 14 Mahallemize 14 Adet Üzüm Sıkma Makinası dağıtımı yapıldı. Güneysınır ilçemizde çilek dikimi yapılan mahallelerimizde üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak için “Çilek Ekme ve Malçlama Makinası” satın alındı. Yine üreticimize ücretsiz fide desteği sağladık.”

SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal yardımlar konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Demir, şunları aktardı, “Güneysınır Belediyemizce ilçemizde ihtiyaç sahibi ailelerimize 2 yıl içerisinde toplam 3 Bin adet gıda paketi desteğinde bulunduk. Pandemi döneminde Konya Büyükşehir Belediyemizce ihtiyaç sahibi ailelerimize Belediyemiz aracılığıyla 700 adet sosyal kart dağıtımı yapıldı. Ayrıca pandemi döneminde ilçemizde hijyen ve dezenfekte çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz.”

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZME BİNASI

Belediye hizmetleri yaparken ilçedeki diğer kurumların da ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştıklarını belirten Demir, “Konya Büyükşehir Belediyesince Güneysınır’a yeni Tarım ve Orman Müdürlüğü hizmet binası kazandırıldı. Güneysınır Belediyesince Mevlana Mahallesinde tahsis edilen arsa üzerine Büyükşehir Belediyesince yapılan Güneysınır Tarım ve Orman Müdürlüğü yeni hizmet binası 600 m2 alana sahip 2 katlı bina yıl sonunda hizmet vermeye başlayacak” dedi.

10 MİLYON TL’LİK HİZMET

İlçedeki elektrik sorununun çözümü içi girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Demir, “Güneysınır ilçemizde elektrik kesintilerini en aza indirgemek amacıyla MEDAŞ tarafından alternatif hatlar yapıldı. Ayrıca cadde ve yollarımıza yeni aydınlatma sistemleri kuruldu” şeklinde konuştu.

GÜNEYSINIR’A BAL ORMANLARI

İlçeye bal ormanı kazandırıldığını anlatan Demir, şu bilgileri verdi, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca Güneysınır’da 700 dekarlık bir alanda bal ormanları tesis edilmeye başlanıldı. İki ayrı bölgede toplam 700 dekarlık alanda tesis edilen Güneysınır’ı balın merkezi yapacak bal ormanı proje kapsamında arazide çalışmalar devam ediyor.”

KANALİZASYON ATIKSU ARITMA TESİSİNDEN TARIMSAL SULAMA

“Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ idaresince yürütülen proje kapsamında Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisinden tarımsal sulama yapılacak” diyen Demir, konunun ayrıntılarını şöyle paylaştı, “Tarım arazilerimiz içerisinde bulunan Güneysınır Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılmış atık suların geri kazanımı ve alternatif su kaynağı olarak tarımsal sulamasında yeniden kullanımı projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Proje hayata geçtiğinde yaklaşık 2.000 dönüm kıraç arazimizde sulu tarım yapılabilecektir.”

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ

İlçeye yapılan GES Projesi hakkında bilgi veren Başkan Demir, “Karasınır Mahallemizde Belediyemize ait 8.000 m2 arazi üzerine yaklaşık maliyeti 5 Milyon TL olan 400 KW gücünde Güneş Enerji Santrali kurulumu için MEDAŞ’la sözleşme imzalanmış olup proje yapım aşamasındadır. GES Projemizi İller Bankası kredisi veya hibe desteklerle faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. GES Projemiz tamamlandığında belediyemize ve ilçemize ciddi bir gelir sağlayacaktır. GES Projemiz hayata geçirildiğinde yaklaşık 5 yıl içerisinde kendini amorti edecektir” dedi.

TOPLU SOSYAL KONUTLAR

İlçeye TOKİ kazandırılması için çalıştıklarını dile getiren Başkan Demir, şunları söyledi, “Güneysınır’a ilk toplu sosyal konutların kazandırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ idaresine başvuru yapılmış olup ilk etapta programa alınması beklenmektedir. Yaklaşık 100-150 Daire arası konut planlanmaktadır. Toplu Konut Alanı için imar planımızın uygun hale getirilmesi amacıyla Belediyemizce 3194/18. Madde imar uygulaması çalışması devam etmedir. 18. Madde uygulamasına Konya Büyükşehir Belediyemizce teknik destek sağlanmaktadır.”

MİLLET BAHÇESİ-DÜĞÜN SALONU

İlçeye yine Millet Bahçesi kazandırılması noktasında çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Demir, şunları kaydetti, “Güneysınır İlçemize "Millet Bahçesi" ve bünyesinde modern bir "Düğün Salonu" kazandırılacak. İlçemizin sosyal ve kültürel hayatına önemli katkı sağlayacak olan Güneysınır'da bu yöndeki eksikliğini giderecek olan projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Proje kapsamında Mevlana Mahallemizde "Elmasun Höyüğü" olarak bilinen alanda yeterli miktarda arsa alımı belediyemizce yapıldı. Millet Bahçesi bünyesinde Konya Büyükşehir Belediyemizce ilçemize modern bir "Düğün Salonu" kazandırılıyor.”

GÜNEYSINIR’A KAPALI PAZAR

Kapalı pazarla ilgili de girişimler yaptıklarını belirten Demir, “Güneysınır'ın en büyük eksikliklerinden olan Kapalı Pazar ile ilgili Konya Büyükşehir Belediyemize müracaat edilmiş olup müracaatımız olumlu sonuçlanmıştır. Konya Büyükşehir Belediyemizce Mevlana Mahallemizde Belediyemizin tahsis edeceği arsa üzerine Kapalı pazar yapılması çalışmaları proje aşamasında devam etmektedir” diye konuştu.

GÜNEYSNIRI MİLLET KÜTÜPHANESİ

İlçenin kültür ve sanat alanında da gelişmesini önemsediklerini dile getiren Başkan Demir, şöyle devam etti, “Güneysınır’a kültür ve sanat alanında farklı bir prestij kazandıracak olan millet kütüphanesi projesi hayata geçiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediyemiz işbirliği ile Güneysınır İlçemize kazandırılacak Millet Kütüphanesinde; akademik kariyer hazırlığının yapılabileceği salonlar, okul öncesi salonları, çocuk oyun alanları, okuma salonları, inter erişim hizmeti, oyun salonu, süreli yayınlar ve günlük gazete okuma salonlarının bulunduğu çeşitli donatılarla 7 den 70 tüm vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel yönden zamanın büyük bir kısmını kütüphanede değerlendirilebileceği yaşayan bir kütüphaneyi ilçemize kazandıracağız.”

GÜNEYSINIR'DA MEVCUT ÇÖP ALANLARI KAPATILIYOR

İlçedeki çöplerle ilgili de bir proje yürütüldüğünü anlatan Başkan Demir, “Güneysınır’da toplanan çöpler Konya Büyükşehir Belediyemizce Bozkır-

Sarıoğlan Mahallesine kurulacak düzenli depolama alanında toplanacak,

Konya Büyükşehir Belediyemizce yürütülen ve yaklaşık 1-1,5 yıl içerisinde

tamamlanması planlanan proje sayesinde Güneysınır İlçemizde toplanan çöpler

Konya Büyükşehir Belediyemizce Bozkır-Sarıoğlan Mahallesine yapılacak

Düzenli Çöp Depolama Alanına veya aktarma istasyonuna doğrudan

taşınacak. İlçemizde mevcut vahşi çöp depolama alanı ise rehabilite edilerek

kapatılacak, akabinde bu alanı yeşillendirilecek” dedi.

GÜNEYSINIR GÖLETİ

İlçedeki gölet çalışmasına da değinen Başkan Demir, şu bilgileri verdi, “Devlet Su İşleri tarafından Güneybağ Mahallemizde yapımına başlanılan Güneysınır Göleti yapım çalışmaları devam ediyor. Gölet yapımı tamamlandığında yaklaşık 600 Dekar tarım arazisi borulu şebeke ile sulanacaktır. İşin fiziki gerçekleşmesi yüzde 30 oranındadır.”

Editör: TE Bilişim