Metal döküm sanayinin en önemli girdileri hurda, cevher ve pik demir fiyatlarında yüksek oranlı artışlar yaşanıyor. Hurdadaki fiyat artışlarıyla birlikte tedarik sıkıntısı da yaşanmaya başladı. Uluslararası piyasalarda yaşanan bu sıkıntıların kaynağı ise Çin’in hurda ithalatındaki yasağı kaldırması. Büyük ölçüde dışa bağımlı olunan pik demir ve hurdada Çin’in piyasaya alıcı olarak girmesi nedeniyle tedarik noktasında sanayiciler zor durumda kalıyor. Bunlar da yetmezmiş gibi demirciler son zamanlarda naylon fatura sıkıntısıyla da yara alıyor. Tüm bu sorunlar özellikle inşaat sektörünü olumsuz etkilerken, sektör temsilcileri demirdeki bu sorunların giderilmesini istiyor.

‘CEVHER VE HURDA DEMİR FİYATLARINI ARTIRDI’

Son aylarda demirin hammaddesi cevher ve hurdada yaşanan fiyat artışı nedeniyle demir fiyatlarında artışlar yaşandığına dikkat çeken Mevlüt Yaman Demir ve Çelik şirketi Genel Müdürü Ali Yaman, demir fiyatlarında yaşanan fiyat artışına karşı hükümetin bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yaman, şunları kaydetti, “Son aylarda demir fiyatlarında yaşanan artışın sebebi dünya piyasasında demirin hammaddesi olan cevherin fiyatlarının yükselmesi ve hurda fiyatlarının yükselmesi. Çin’in de hurda alması bu durumu etkiledi. Kalabalık bir nüfusa sahip olan Çin’in bir ürüne yoğun göstermesi o ürünün fiyatlarını artırmanın yanında fiyatlarını da düşürüyor. Çin ülkesine yoğun şekilde hurda alımı yapıyor. Türkiye’de kullanan inşaat demirin yüzde 70-80 ithal olarak hurdadan yapılıyor. Dünyada hurda güncel bir şekilde kullanılıyor. Hurda ile birlikte demirin hammaddesinin fiyatının yükselmesi cevherin de fiyatını yükseltti. Dolar’ın fiyatı da geçtiğimiz yıllara göre arttı. Demir fiyatları son bir ayda ciddi anlamda yükseldi. Bunun sebebi dolar değil cevher ve hurdanın yükselmesi. Fiyatların yükselmesi sebebiyle sattığımız ürünleri yerine koymakta zorlanıyoruz. Demir fiyatlarının yükselmesi hem inşaat sektörünü hem de demir alıcıları ve satıcıları zorluyor. Türkiye’de üretilen demirin yüzde 70-80’ni satmak zorundayız. Üretilen demirin yüzde 30’u iç piyasamıza yeter. Pandemi sebebiyle duran projelerin durması ve normalleşme adımları ile duran projelerin hızlanması demir fiyatlarında fiyat artışlarına sebep oldu. Demir fiyatlarının düşmesi için devletimizin madencilik sektörüne ve demir fiyatlarının yükselişin durdurulması adına çalışma yapması gerekiyor.”

‘FATURASIZ HAMMADDE GİRİŞİ ENGELLENMELİ’

Son aylarda demir üretiminde kullanılan hurdaların faturasız bir şekilde fabrikalara girdiği, yine sektörlerinde naylon fatura sorunu ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Yaman, “Yine sektörümüz etkileyen en büyük sorunlarından bir tanesi sektörde yaşanan naylon fatura sıkıntısı. İskenderun’dan aldığımız demire, farklı firmalar tarafından farklı fiyatlar verilebiliyor. Yüksek fiyat verilen ürünün bizler sağlam olduğunu belirtiyoruz. Düşük fiyat olanı fatura sebebiyle kötü olarak görüyoruz. Bizler bu şekilde tespit ettiğimiz firmalardan malzeme almıyoruz. Ancak bu şekilde alan esnaflar var Konya’da. Bu da işini doğru yapan esnafları zorluyor. Yaşanan bu soruna karşı fabrikalar iyi denetlenmesi gerekiyor. Fabrikalara faturasız giden hurdaların fatura altına alınması gerekiyor. Devletimizin bu konuya el atması gerekiyor. Bu konuyu hükümetin çözmesi gerekiyor. Faturasız üretim yapılmasına izin verilmemeli” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim