Trafik lambaları önünde cam silmek için ya da peçete, ıslak mendil satmak amacıyla araçların önüne atılan çocuklar, her an kaza riski ile karşı karşıya kalırken, sürücülerin de tepkileriyle karşılaşıyorlar. Konya genelinde bulunan kırmızı ışıkta bekleyen araçların önüne atlayarak sürücülere duygu sömürüsü yapan dilenciler, adeta tehlike saçıyor.  Çoğunluğu kadınlardan oluşan dilencilerin, yanlarında küçük çocuklarıyla halkın duygularını istismar ettiğini belirten vatandaşlar, tehlikenin boyutuna dikkat çekerek, "Dilenmeyi adet haline getiren bazı insanlar, araçların altında kalabilirler. Yetkililere bu insanları bu noktalardan uzaklaştırmalarını bekliyoruz" dedi.

DİLENCİLERİN ÇOĞUNLUĞU ÇOÇUK VE KADIN 

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak gelen Suriyelilerin ön planda yer aldığı bu kişiler, şehrin dört bir yanına yayılırken, neredeyse her cadde ve her trafik ışıklarında dilenen ya da çalışan çocukları görmek mümkün oluyor. Öyle ki, ellerinde su şişeleri veya mendille dilenen bu çocuklar, sürücülerden para alabilmek için araçların arasında dolanarak hem kendilerinin hem de başkalarının hayatını riske atabiliyorlar. Trafik ışıklarında duran araçların camlarını silerken araç sürücülerine zor anlar yaşatan bu çocuklar, zaman zaman sürücülerle tartışmaktan da geri kalmıyorlar. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu dilencilerin en büyük kozu ise yine kucaklarındaki çocuklar oluyor. Cadde boyu dizilen ve kucağındaki çocuklarla duygu sömürüsü yapan dilencilerin ısrarcı tavrı, vatandaşlar tarafından da tepki görüyor.

TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKUYORLAR 

Kendilerini engellemek için yanlarına gelen polis ve zabıta ekiplerini görünce dağılan dilenciler, polis ve zabıta ekiplerinin gitmesinin ardından eski yerlerine geri dönerek dilenmeye devam ediyorlar. Dilenenlere çarpmamak için kendilerini tehlikeye atan araç sürücüleri ise diğer sürücülerin önlerine doğru manevra yapmak zorunda kalıyor. Olası bir kaza yaşanmaması için çaba gösteren sürücüler, yetkililerden bu tehlikeli uygulamanın sonlandırılması noktasında yardım istiyorlar.

ZABITA VE EMNİYET VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRİYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Konya İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü kavşaklarda ve trafik ışıklarında mendil satan çocuklara para verilerek dilenciliğe teşvik edilmemesi ile ilgili bilgilendirme çalışması yürütüyor. Şehir merkezinde cadde ve kavşaklarda trafik ışıklarında bekleyen araçların aralarına girerek tehlike oluşturan, mendil satan veya çeşitli bahanelerle dilencilik yapan kişilere yönelik çalışma yürüten zabıta ekipleri, kavşaklarda çocukların dilenciliğe teşvik edilmemesi ile ilgili broşürler dağıtarak, vatandaşların bu konuda dikkatli davranmalarını istiyor.

EĞİTİMLERDEN GERİ KALIYORLAR

Kavşaklarda ve trafik ışıklarında bekleyen, mendil satan çocuklar dilendirilerek hem eğitimlerinden geriye kalıyor hem de trafikte çok büyük tehlikelere sebep oluyorlar. Dilendirilen çocukların yaşlarının küçük olması ve soğuk havalarda dilendirmesi çocukların sağlık durumlarına olumsuz etki etmesine sebep oluyor.  Yetkililer özellikle ihtiyaç sahibi ailelere kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenli olarak yardımlar yapıldığına dikkat çekerek dilenciliğin meslek olmasının önlenmesi ve çocuklara sahip çıkılması konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim