Gelişen teknoloji ile yapay zeka neredeyse her sektörde yer alıyor. Bu bağlamda ChatGPT, kendisinden istenen her bilgiyi karşı tarafa anında sağlaması açısından ilgi görüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Osman Olkun, ChatGPT’nin verdiği her bilgiye doğru olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizerek bu uygulamanın yazılımını sağlayan kişilerin kendi ideolojilerine göre bilgi verebileceğini ifade ediyor.

ÖĞRENCİLERİN BAZILARI CHATGPT İLE EMEKSİZ ÖDEVLER YAPIYOR

Doç. Dr. Emre Osman Olkun, ChatGPT yapay zekasının öğrenciler ve birçok sektördeki insanların kullandığını belirterek öğrencilerin gelişen teknolojileri çok sevdiğini çünkü ödev yapma, tez hazırlama noktasında yapay zekanın çok sayıda avantaj sağladığını kaydetti. Öğrencilerden bazılarının sorumluluklarını kendisinin yerine getirmesinden ziyade hazır ve emeksiz bir şekilde ödevlerini ChatGPT’ye yaptırdığından yakınan Doç. Dr. Emre Osman Olkun, “Yapay zekayı her işlerinde kullanan insanlar ileriki yıllarda içerisinde bulundukları sektörde sıkıntılar yaşayabilirler. Çünkü öğrencilerin emek göstermeden yapay zekayla yaptıkları bu çalışmalar seçecekleri sektörde nereye gelecekleri noktasında bazı soru işaretleri barındırıyor. Bunun yanında yapay zeka akademik anlamda da çok fazla kullanılıyor.” diye konuştu.

CHATGPT’DEN HER BİLGİYİ ALMAK KOLAYA KAÇMAK OLUYOR

Makale ve çalışmaların yapay zeka desteğiyle hazırlanmasının etik açısından ciddi sıkıntılar oluşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Olkun, bunların kontrol edilmesi noktasında çalışmaların bulunduğunu açıkladı. Yapay zeka programlarının hazırladığı çalışmaları kontrol ve tespit eden bazı yazılımların olduğunu dile getiren Doç. Dr. Olkun, “Dolayısıyla biz yapay zekadan ziyade insanların kendilerini geliştirerek ve emek vererek çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. Yapay zeka destek anlamında kullanılabilir. Ama tamamıyla bütün çalışmaları ChatGPT’ye hazırlatmak, işin kolayına kaçmak oluyor. Etik açıdan da doğru bulmuyoruz.” şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ YARARLI BİR ŞEKİLDE KULLANILMALI

Doç. Dr. Olkun, gelişen teknolojiye ayak uydurmanın gerektiğini söyleyerek yapay zekanın aslında illegal olmadığından bahsetti. Olkun, “Aslında sorun yapay zeka değil, bu teknolojinin nasıl kullanıldığı olarak karşımıza çıkıyor. ChatGPT teknolojisini kötüye kullananlar da var. Bu noktada yapay zeka teknolojisinin gelişmesini değil de, özellikle ödevlerin, makalelerin, tezlerin hiç emek verilmeden yapay zekayla hazırlayan kişileri konuşmamız gerekiyor. Teknolojinin gelişmesine karşı değiliz. Teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanarak çalışılması önemli. Yapay zekayı, kolaya kaçmak yerine kendimizi geliştirmek açısından kullanmalıyız.” ifadelerine yer verdi.

YAPAY ZEKA ALANINDA DENETİMLER MEVCUT

ChatGPT’nin, kendisine atılan yüz binlerce bilgiyi bir araya getirerek mantıklı metinleri ortaya çıkardığını anlatan Olkun, bu anlamda konularla ilgili bilgi sahibi olmak açısından ChatGPT’yi güzel bir teknoloji olarak görmekle birlikte hazıra konma noktasında ise tehlike arz ettiğini belirtti. Olkun, “ChatGPT, mantıklı bir sıralamayla bize düzenli metinler sağlıyor. Bilmediğimiz konular hakkında bilgi sahibi olabilmek için bu teknolojiyi kullanabiliriz. Dolayısıyla teknoloji nasıl kullandığınıza bağlı olarak yararlı olur. Ama yapay zekayı akademik anlamda kopyala yapıştır yöntemiyle kullananlar için ciddi yaptırımların olacağını biliyoruz. Çünkü kişinin kendisine ait olmayan bilgileri kullanması intihal olarak karşımıza çıkıyor.” diye kaydetti.

TEKNOLOJİYE OLUMLU ANLAMDA AYAK UYDURMAK GEREKİYOR

Konya’nın örnek annesi oldu Konya’nın örnek annesi oldu

Gelişen teknoloji ile robot, drone ve yapay zeka gazeteciliğinin ön plana çıktığını dile getiren Doç. Dr. Olkun, “Eğer teknolojiye ayak uydurmazsak net bir şekilde söyleyebilirim ki; gazetecilik sektöründe yer edinmek imkansız olur. Belki de birçok gazeteci arkadaşımızın işsiz kalması söz konusu olabilir. Ama bu noktada bireysel olarak gelişim sağlanırsa ve habercilik alanında uzmanlaşma olursa sektörde insanların var olabileceğini düşünüyoruz. Tam aksine alanda gelişmeyip ChatGPT teknolojisine dayalı giden arkadaşlarımızın sektörde var olamayacaklarını söyleyebilirim.” dedi.

CHATGPT’DE HER GÖRDÜĞÜMÜZ BİLGİYİ KABUL ETMEK YANLIŞ OLUR

ChatGPT’de sisteme veri yüklendiğinde sonrasında bu verilerin artık sistemin bir parçası olduğuna dikkat çeken Olkun, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Yazılan bir metin ChatGPT’ye yüklenip sistemin parçası olunca, o metin yapay zekanın hafızasında yer almaya başlıyor. Örneğin bu uygulamadan Türkiye’nin siyasal alanıyla ilgili bir metin isterseniz, bu bilgiyi hangi sitelerden alacağını belirleyen bir yazılım var. Bu yazılımcıların kim, hangi düşüncede ve ideolojilerinin nasıl olduğuyla alakalı bir durum da mevcut. ChatGPT’den alınan her bilginin kesin doğru olmadığını görüyoruz. Sonuçta bu uygulamada çıkan bilgilerin yazılımcı yani insani faktörle ortaya çıktığını ve bu yazılımcıların bir ideolojisinin olduğunu unutmamak gerekiyor. Yapay zekada her gördüğümüz bilgiyi kabul etmemek lazım.”

Muhabir: TUBA KAYA