Az sayıda besin doğal olarak D vitamini içerir. Hayvansal kaynaklardan yağlı balıkların eti (alabalık, somon, ton balığı ve uskumru gibi) ve balık karaciğer yağları en iyi D3 (kolekalsiferol) kaynakları arasındadır. Bunun dışında süt, yoğurt ve yumurta diğer D3 vitamini kaynaklarıdır. Bitkisel kaynak olarak yulaf, ısırgan otu ve maydanoz tercih edilebilir. Mantarlar ise değişken miktarlarda D2 (ergokalsiferol) vitamini sağlar. Vitamin D3, takviyeler ve multivitaminlerde en sık kullanılan formdur çünkü D vitamini serum seviyelerini arttırmada daha etkili olduğu bulunmuştur.

Besinlerin D vitamini bakımından kısıtlı içeriğe sahip olması D vitamini eksikliğinin küresel bir halk sağlığı olmasının sebeplerinden biri olabilir. İleri yaşlı yetişkinler, veganlar/vejeteryanlar ve sınırlı güneşe maruz kalan, koyu tenli veya fazla kilolu olan kişilerde eksiklik riskinin daha yüksek olduğu bildirilmiştir.

Bir diğer bitmeyen D vitamini kaynağımız, Güneş. Cildimiz, güneşin ultraviyole B (UVB) ışınlarına maruz kaldığında D vitamini üretebilir. Güneş kremi olmadan engelsiz kısa süreli güneşlenme D vitamini üretimini sağlamak için önemlidir. Vitaminler vücudumuz tarafından sentezlenmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz organik bileşiklerdir. Bu nedenle beslenme ile günlük ihtiyacın karşılanmadığı durumlarda besin desteklerinin kullanımı sağlanabilir. Takviyelerinin GMP (Good Manufacturing Practices) İyi Üretim Uygulamaları standartlarında üretilmiş olması ürün güvenilirliği için temel gereksinimdir.

REFERANSLAR

1. Trang HM, Cole DE, Rubin LA, Pierratos A, Siu S, Vieth R. Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. Am J Clin Nutr, 1998; 68: 854-8.

2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/