1951 Mardin doğumlu olan Said Şimşek Hoca’nın 1977’de Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde başlayan akademik hayatı 2018 yılındaki emekliliğine kadar devam etmiştir. Bir başka açıdan bakarsak yarım asırdır Konya’mızda ve ilim hayatının içinde olan Sait Hoca 17 Haziran 2024 tarihinde İlahiyat Fakültesi’nde kılınan cenaze namazından sonra Hocacihan Mezarlığı’na defnedilerek ebediyen Konyalı olmuştur. Sait Hoca’nın halen üniversitelerde okutulan ders kitapları da mevcuttur, herkese yönelik dini eserleri de…

Ama Hoca’nın on yılını verdiği 5 ciltlik dev bir eseri, daha adıyla bile kendini gösterir: HAYAT KAYNAĞI KURAN TEFSİRİ

Hoca şöyle der: “Kur’an’ı ölülerimize sevap göndermek için ya da kendimiz sevap kazanmak için okuyoruz. Kur’an’ın hayatla irtibatı kesildi.”

Bu tespitler merhum Akif’i hatırlatmıyor mu? Ne diyordu Akif:

“İnmemiştir Kur’an bunu hakkıyla bilin,

Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için.”

İDDİA SAHİBİ VE GAYRETLİ BİR İLİM ADAMI

Said Hoca bir akademisyene yakışacak şekilde yorumlar üreten ve iddia sahibi gayretli bir ilim adamıdır. Elbette bu yanlış anlaşılmaya elverişli bir ortamı getirir. Mahalli ifadeyle fotokopici değilseniz, herkes iddianızı anlamaya kendini yormaz, dünyanın en zor işi olan kafa konforunu bozmaz ve kolayca “istemezlik” der.

Bazıları, maalesef türlü etiketlerde bulunur. Konyamız’da “torba değil ki büzesin” dedikleri olumsuz vaziyetten hoca da şikayettedir ve şöyle der:

“Dindar kesimin din anlayışı çok sağlıklı değil bana göre. Hayatım boyunca en çok sıkıntıyı bundan çektim. Olağanüstülükleri çok gündeme getirip, esrarengiz şeylerle ve süpermenlerle idare eden bir dindar kesim var.”

Sait Şimşek Hoca gibi yeni yorumlarınız ve iddialarınız varsa, anlamaya kendini yormayan fotokopici zihniyet en kolay işi yaparak sizi etiketler. Hocaya da ŞİA diyenler olmuştur. İbret. Said Hoca ve ŞİA. Bu iddiayı “Kurt yapamaz kuzulara şah olsa.” Cevap şöyledir:

“Bizi ehli sünnet noktasından eleştiriyorlar, beki de bilmeden şiaya yakın sayıyorlar. Halbuki şiayı ehli sünnetten ayıran en önemli konulardan biri masumiyet inancıdır. ŞİA 12 imamı masum söylediklerini neredeyse vahiy mesabesinde görerek ehli sünnetten ayrılıyor. Bunlar ise bırakın 12’yi yüzlerce hocaefendiyi, şeyhi, mürşidi masum sayıyor, söyledikleri her şeyi neredeyse vahiy gibi alıyorlar da, bir türlü ehli sünnetten sapmış olmuyorlar.”

Bu sonuç ekimlerin tahlil raporu veya röntgen filmi gibi gelmiyor mu? Yine hocanın bir aşka MR raporu:

“İslam alemi ciddi sosyologlar yetiştiremedi. Bir diğer konu düşünce hürriyetinin toplumu her kesiminde feri olması. Birde dinimizi anlama noktasında dindarları kendi oluşturduğu baskı var. Yine hürriyet sorunu. Bakın vaktiyle İslam aleminin en ileri olduğu dönemler de bile sapık mezhepler olmuştur. Çünkü fikir hürriyeti vardı.”

“MÜSLÜMAN HİÇBİR ZAMAN MUHAFAZAKAR OLMAZ”

Hep duyduğumuz ve kullandığımız “muhafazakar” ifadesine Said Hoca yeni yorumlar getiriyor:

“Müslüman hiçbir zaman muhafazakar olmaz. Muhafazakarlık birazda kafayı çalıştırmadan mevcut olanı sahiplenmedir. Oysa hayat devam ediyor. Hayatın yeni problemlerine karşı yeni şeyler üretemediğimizde yerinizde sayarsınız.”

Hoca yarım asır Konya’da yaşadı ve Konya’da üniversiteden 2018 yılında emekli oldu ama 2021 yılında Sakarya’dan bir haber geldi. Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi 22 Aralık 2021 tarihinde Tefsire Adanmış Bir Ömür: Prof. Dr. M. Sait Şimşek Paneli” düzenlendi. Panelin onur konuğu Prof. Dr. M. Sait Şimşek Hoca’nın duygu dolu bir konuşmada bulunduğu panelin 400 sayfalık bir kitap olduğunu da müjdeledi.

Konya’da ne mi oldu?

41 yıl yaşadığı ve sayısız talebeler verdiği üniversitede cenaze namazı kılındı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze arabasıyla Hocacihan Mezarlığı’na defnedildi. Hayat kaynağı Ku’an Tefsiri’nin mellifi M. Sait ŞİMŞEK hocayı rahmetle anıyoruz.

Konya'dan tarih fışkırıyor Konya'dan tarih fışkırıyor

Kaynak: M. Sinan Ümit