Klasik Türk musikisi bestekârı, müzisyen, müzikolog, akademisyen, hafız, tasavvuf musikisi ve ses sanatçısı Ahmet Çalışır Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı görevine getirildi. Bir süredir bu görevi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı olan Ahmet Bilgiç, vekaleten yürütüyordu.

Ahmet Çalışır kimdir?

1966 Konya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde lisans; Fen Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptı.

Konya Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Topluluğunda görevli ses sanatçısıydı.

MESLEKİ TECRÜBESİ:

1980’li yıllarda lise eğitimi esnasında hocaları Zekai Kaplan’ın yönlendirmesi ile ciddi musiki çalışmalarına başladı. Ahmet Büyüksakarya ve Hasan Hüseyin Varol hoca efendilerden Dini musiki ve tilavet uslup dersleri aldı. Sadrettin Özçimi’den ney dersleri alarak ciddi anlamda musikiye intisab etti.

1990 Yılında Kültür bakanlığının açmış olduğu sınavı kazanarak Konya Türk tasavvuf musikisi korosuna ses sanatkarı olarak atandı. Koro Şefi Sayın: Tevfik Soyata’nın Ankara’ya naklinden sonra bu topluluğun 1996 yılında genel sanat yönetmenliğine getirildi. 1998 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği topluluğuna naklini isteyerek bu toplulukta sanat faaliyetlerine devam etti. 1996 yılında Konya Büyükşehir belediyesinin daveti ile Konya Büyükşehir Belediyesi Türk musikisi icra heyeti ve sema topluluğunu kurdu. Birçok amatör topluluk çalıştıran sanatçı, 1994 yılında A.B.D New England üniversitesi konservatuarından aldığı davetle bu üniversitede Türk Musikisi konulu seminerler verdi. Aynı yıl Harvard Üniversitesinde Türk İslam Musikisi konulu seminerlere katılan sanatçı Şili San Diego üniversitesinde de Türk musiki konulu programlara katıldı.

‘Suyu verimli kullanmalıyız’ ‘Suyu verimli kullanmalıyız’

Fatih Üniversitesi, Japonya Kobe Üniversitesi ve Güney Kore Busan Natıonal Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan ICAAPA Asya Felsefe sempozyumuna Hem Türkiye de ve hem de Güney Kore de Osmanlı Musikisi ve Osmanlı Musikisinde eğitim kurumları konulu Uygulamalı bildiriler sundu.

Selçuk Üniversitesi ilahiyat fakültesinde dini musiki dersleri verdi.

Her yıl aralık ayında Konya da yapılmakta olan Mevlana’yı anma törenlerinde, değişik ülkelerden gelen sanatkarların katılımı ile yapılan uluslararası Mistik Müzik festivalini koordine etti ve yönetti.

A.B.D, Avustralya, Arjantin, Şili, Malezya, Güney Kore, Japonya, Hindistan, Pakistan, Bahreyn, Umman, Mısır, Fas, Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya, İspanya, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, Azerbaycan, Yunanistan, K.K.T.C, Bosna-Hersek ve Kanada da sayısız konserler ve seminerler verdi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Tasavvuf musikisi ve Mevlevi kültürünü araştırma derneğini kurdu ve başkanlığını üstlendi.

Eskişehir! Odun pazarı Belediyesi’nin sanat danışmanlığını da üstlenen sanatçı burada Yunus Emre projesini yürüttü, sanatsal konularla alakalı yarışmalarda jüri üyelikleri yaptı.

Besteleri ve albüm çalışmaları da olan sanatçı halen Konya Türk Tasavvuf Musikisi topluluğunda ses sanatkarı olarak görev almıştır.

Kaynak: İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT