Kremlin tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Sergey Karakayev ile çevrim içi toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede kıtalararası balistik füze “Sarmat”ın başarılı şekilde test edildiği duyuruldu.
'SARMAT BAŞARIYLA FIRLATILDI'
Toplantıda konuşan Karakayev, sıvı yakıtlı kıtalararası balistik füze Sarmat’ın test atışının başarıyla tamamlandığını belirterek, test sonuçlarının füzenin teknik tasarımının doğruluğunu teyit ettiğini söyledi.
Karakayev, füze sisteminin yıl sonuna kadar muharebe görevine başlamasının planlandığını ifade ederek, bunun Rusya’nın stratejik nükleer kapasitesini önemli ölçüde artıracağını kaydetti.

'BATILI FÜZELERDEN 4 KAT GÜÇLÜ'
Başarılı test nedeniyle Karakayev’i tebrik eden Putin, Sarmat projesinin geliştirme çalışmalarının 2011 yılında başladığını hatırlattı.
Putin açıklamasında,
“Bu, dünyanın en güçlü füze sistemi. Füzedeki başlık, Batılı füzelerden dört kat daha güçlü” ifadelerini kullandı.
Rus lider, Sarmat’ın yalnızca klasik balistik uçuş değil, yörünge altı uzay uçuşu da gerçekleştirebildiğini belirterek, füzenin 35 bin kilometreden fazla menzile sahip olduğunu ve mevcut ile gelecekte geliştirilecek füze savunma sistemlerini aşabilecek kapasitede olduğunu savundu.
'OREŞNİK NÜKLEER BAŞLIK TAŞIYABİLİR'
Putin ayrıca Rusya’nın stratejik caydırıcılık kapasitesini güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. ABD’nin 2002 yılında Anti-Balistik Füze Antlaşması’ndan çekilmesinin ardından Rusya’nın güvenlik dengelerini koruma ihtiyacı doğduğunu dile getiren Putin, bu kapsamda hipersonik füze sistemlerine yatırım yaptıklarını söyledi.
Rus lider, Avangard ve Kinjal sistemlerinin aktif olarak kullanıldığını belirterek, “Kinjal” füzesinin Ukrayna’daki savaşta da kullanıldığını ifade etti. Putin, hipersonik orta menzilli balistik füze Oreşnik sisteminin de 2025 yılında Rus ordusunun envanterine dahil edildiğini belirterek, bu füzenin nükleer başlık taşıyabilecek kapasitede olduğunu açıkladı.
SAVUNMA BAKANLIĞI GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Sarmat füzesinin test atışına ilişkin görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.




