Konya’nın kardeş şehirlerinden biri olan Rize ile bağları oldukça güçlü bir şekilde devam ediyor. Orta Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Konya ve Rize kardeşliği, iki şehrin yaptığı protokolle pekiştirildi. Bu sayede şehirler arasında çeşitli işbirlikleri de artırılmaya başlandı. Özellikle doğa ve kültürel anlamda önemli yere sahip olan her iki şehirden de karşılıklı turizm çalışmaları artarak devam ediyor.

RİZE DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Meslek olursa yazarlık kıymetlenir Meslek olursa yazarlık kıymetlenir

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği şehirlerden birisi ise, Rize olarak dikkat çekiyor. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli şehirlerden biri olan Rize, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan şehirlerin başında geliyor. Çay ve fındığın yetiştirildiği yerlerden biri olan Rize’de pek çok yaylada bulunuyor. Ayder Yaylası başta olmak üzere Rize’de; Meşeköy Yaylası, Anzer Yaylası, Çağrankaya Yaylası, Pokut Yaylası, Yedi Göller gibi doğal yerler bulunuyor.  Bunun dışında zamanında ticaret yolunu güvende tutmak amacıyla kullanılan ve yıllara meydana okuyan Zil Kalesi yer alıyor. Kale olarak Rize Kalesi, Kız Kalesi’nde dikkat çekerken botanik ve çay bahçeleri de bulunuyor.

‘ZİL KALESİ’

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir. 14. veya 15. yüzyılda inşa edilen kale, 1800'lü yılların sonuna kadar kullanılmıştır. Sekiz burç ve bir gözetleme kulesinden oluşur. Savunma hendeği durumundaki Zil deresine merdivenle inilir. Kale, 1. derece arkeolojik sit alanı içerisindedir. Çamlıhemşin ilçesinin 12km güneyinde, Avup Dağı'nın üzerinde konumlanmıştır. Kalenin, üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi, denizden 750, dere yatağından ise yaklaşık 100 metre yüksekliktedir.  Kale, dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Kuzey batı yönündeki patika ile dış suların kapısına ulaşılır. Orta kale içerisinde üç önemli yapı vardır: muhafız binası, şapel ve baş kule. Dört katlı olduğu anlaşılan kulenin ahşap olan iç konstrüksiyonun çürüyüp yok olduğu düşünülür. Bryer’a göre kuzey duvarına bitişik dörtgen apsidli oda bir şapeldir. Kulenin üstü teras şeklindedir.

‘AYDER YAYLASI’

 Bugün Rize’nin en popüler merkezi durumunda olan Ayder, Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 km güneydoğusunda konumlanır. 1218 m rakıma sahip, Fırtına Deresi’nin sesi içinde metrelerce yüksekten akan Gürgendibi ve Gelintülü Şelalaeri’ne yürüyüş mesafesinde ve diğer görülmeye değer pek çok yerin geçiş noktası konumundadır. Kaçkar Dağları’na kuzey yönünden yapılan tırmanışların başlangıç noktasıdır. Yaylada bungalovdan tipik yayla evi konseptine, aile pansiyonundan otele pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Her Türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla, tatail kasabası görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanısıra kaplıcası da ünlüdür, çam ormanları ve Kaçkar manzarasının tam ortasındadır. Ayder Balı da yaylada tadına bakılması gereken lezzetlerdendir.

‘ANZER YAYLASI’

Anzer Yaylası Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla olarak biliniyor. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Doğal güzelliğinin ve Anzer balı merkezi olmasının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe de ev sahipliği yapması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmektedir. 1991 yılında bakanlar kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup 3 bin metreyi aşan doruklara ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir. Ayrıca, alternatif turizm aktivitelerinden trekking, yamaç paraşütü ve zirve tırmanışları için de uygun olup bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt iline, diğer taraftan da, Uzungöl Turizm Merkezine ulaşım olanağı sağlar. Yaylada her yıl ağustos ayının birinci haftasında Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.

‘YEDİGÖLLER’

İkizdere İspir karayolu üzerinden Moryayla yol ayrımından gidilen göller bölgesi 3050 metre rakıma sahip ve turizm potansiyeli açısından gelişmiş bir yerdir. Büyük bölümü Erzurum ili İspir ilçesinde kalan Yedigöller’in en batısındaki göldür. Rize’nin İkizdere ilçesi sınırlarındadır. Türkiye’nin en güzel doğa manzaralarından birini sunan bölge, masmavi göz kırpan gölleriyle fotoğrafçıların ve doğaseverlerin vazgeçilmez mekânları arasında yer almaktadır. Plato 3050 metre yüksekliğe konumlanırken, göllerin suları Yedigöl Deresi aracılığıyla Salaçur Vadisi’nden geçerek Çoruh Nehri’ne ulaşmaktadır.

‘İSLAMPAŞA CAMİ’

Rize merkez İslampaşa Mahallesi'nde geniş bir hazire içinde bulunan Cami İslam Paşa Camisi veya Kurşunlu Camisi olarak bilinmektedir. 1571 yılında İskender Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Moloz taştan dikdörtgen planlı olarak yapılan cami, 24 pencereli bir kubbeye sahiptir.

‘POKUT YAYLASI’

Çamlıhemşin İlçesi’nin güneyinde, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan yayla, orman üst sınırı civarında 2032 metre yükseklikte yer alırlar. Doğa yürüyüşü yapmak ve dinlenmek için ideal bir ortam sergileyen yaylalar, zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra emsalsiz bir sivil mimari yapıya sahiptir. Çamlıhemşin İlçesi’ne 15 kilometre mesafede bulunan yayla özgün mimarisiyle ilgi çekicidir. Sisli manzaraları ve otantik ahşap evleri yaylaya masalsı manzaralar sunar. Yaylada pansiyon olarak hizmet veren yayla evlerinde konaklama imkânı sağlanmaktadır.

‘PİLEKİ MAĞARASI’

Özel bir taştan yapılan pileki, Karadeniz'e özgü bir mutfak gereci olup yuvarlaktır ve içi boşaltılmış çanak şeklindedir. Bu özel taş, İyidere Çiftlikköy’deki Pileki Mağarası'ndan çıkartılıp işlenmektedir ve binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuştur. Mağara, girişte iki geniş alan, ardında ise birçok tünelden meydana gelmektedir ve içinde kuyular ve göller bulunmaktadır. Mağara, ışıklandırması ve restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılmıştır.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim