Yunak Turizm potansiyeli henüz ortaya çıkarılamamış olan ve ekonomisi tarıma dayalı olan Yunak’ın gurbetçileri memleketlerini unutmak bir yana, taşını toprağını altın eylemenin mücadelesini veriyor. Bursa Yunak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Arıcı Kurtuşağı mahallesindeki kil madenini doğal sabun üretiminde değerlendirmek üzere hazırlık yaptıklarını ve deneme ürünlerinde başarıya ulaştıklarını anlattı. Bakın Bursa’daki Yunaklılar daha başka neler yapıyor:

Derneğiniz ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz Konya Yunak Çevre Köyleri Derneği Bursa koyu-der 2014 yılında sayın Şükrü Atabey başkanlığında kuruldu. İlk kurucu üyelerimiz Mehmet Akyıldız, Hakkı Arıcı, İsa Gündoğdu, Bayram Uğur ve Arif Uslu'dur.

Mevcut yönetim kuruluna dair bilgi verir misiniz?

Mevcut yönetimde başkan Hakkı Arıcı, başkan yardımcısı Abdil Kadiroğlu ve Bayram Uğur, genel sekreter Şükrü Ata, Kadın kolları başkanı İkbal Ertorun, gençlik kolları başkanı Seyit Akyıldız, basın sözcüsü ise asmedya42 yöneticisi Atilla Bayat’tır.

Derneğin amacı ve bu doğrultuda yaptığı faaliyetlerden bahseder misiniz?

Derneğimizin kuruluş amacı Bursa'ya yerleşen Yunaklı hemşehrilerimizin birbirleriyle daha iyi iletişim kurabilmelerini sağlamak, yöre kültürünü yaşatacak etkinlikler yapmaktır.  Doğdukları yeri bırakıp başka şehirlere yerleşen insanların iki kültür arasında kalmış olması kent kültürüne adaptasyonda sorunlar oluşturabilmektedir. Bunu aşarak uyum sağlamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bursa kültür şehri fotoğrafına iştirak ederek Yunak’ı bu alanda temsil ettik. İstanbul’da düzenlenen Konya günlerinde Yunak’ın da varlığını sağladık. Konya’nın nadide geleneği olan şivlilik uygulamasını Bursa’da da yaşatıyoruz. Yunak Derneği olarak, hammaddesi kil olan doğal sabun üretimi yapmaya başladık. Bu amaçla Yunak’a bağlı Kurtuşağı’nda kil ocağını faaliyete geçirme girişimlerimiz sürüyor. Yardım faaliyetlerimiz dâhilinde ihtiyaç sahibi çocuklarımıza kıyafet hediye ettik. Engelli vatandaşlarımıza engelli arabası ve özel yatak yardımında bulunduk. Pandemi döneminde Konya Yunak polis teşkilatımıza koruyucu siperlik maske dağıttık. Eski yıldırım kaymakamımız şimdiki Konya vali yardımcımız sayın Mehmet Aydın'ı derneğimizde misafir ederek fikir alışverişinde bulunup plaket takdim ettik. Yöremizi tanıtmak üzere Bursa medyasında tanıtma amaçlı programlarda yer alıyoruz. Bu kapsamda radyo ve televizyon programlarına konuk olduk. Bunun yanında sosyal ve kültürel birtakım faaliyetlerde bulunuyoruz. Oluşturduğumuz Yunakspor futbol takımı düzenlenen halı saha turnuvalarına karılıyor ve gençlerimize spor yapma imkânı veriyoruz.

İhtiyaç sahibi hemşehrilerimizin taleplerini yerine getirirken eğitim, spor, istihdam ve benzeri konularda da çalışmalar yapıyoruz. Bursa ile Konya arasında her bakımdan köprü görevi üstlenmeye gayret ediyoruz. Hemşehrilerimizin yararına 30 kurum ile indirim anlaşması yaptık. Bursa’daki diğer Konya dernekleri ve Yalova dernekleriyle ağaç projesi uyguladık. Konyalılar Derneği ile aşure etkinliği yapıyoruz.

Konya Derneğimizin geleneksel kursir yemeği, Bursa huzur evi moral gecesine, Konya derneklerinin ortak organzasyonuyla Çanakkale gezisine katıldık. Konya Yunak’a bağlı Kurtuşağı köyümüzde etkinlikler düzenledik.

Koronavirüs salgına karşı verilen mücadeleyi başarıyla yöneten Konyalı hemşehrimiz Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca’yı Bursa Konyalılar Derneğinde misafir ettik.

Bursa dernekler arası futbol turnuvası düzenleyip tertip komitesi vazifesini yerine getirdik, şampiyon ve dereceye giren diğer takımlara kupa verdik. Güreş müsabakalarında dereceye gren sporcuları madalya ile ödüllendirdik.

Katıldıkları yarışmalarda dereceye giren Akşehir halter takımı sporcuları için kutlama programı tertipleyip plaket takdim ederek pide ikramında bulunduk.

Bursa’da diğer Konya ilçe dernekleriyle bir araya gelerek aynı çatı altında toplandık. Bursa Konyalılar Derneği yönetimi olarak Şeb-i-Arus etkinliği düzenliyoruz.

Kısa sürede gerek proje ve gerekse vizyoner çalışmalar sayesinde elde ettiğimiz başarı, bu konuda ne kadar iddialı olduğumuzu ortaya koymaktadır.

Bir dernek klasiği haline gelen, geleneksel hüviyet kazanan faaliyetiniz var mı?

Geleneksel olarak her yıl memlekette tüm hemşerilerimiz bir araya gelerek kültürümüzü yaşatmaya, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye çalışıyoruz. Bursa kültüründe yetişen yeni neslimizin ata yurtlarından ve geleneklerinden kopmamaları, birbirlerini tanımaları ve kaynaşmaları için gayret gösteriyoruz.

Bursa'da ki üyelerimizle dönemler halinde bir araya gelip geleneksel Yunak yemekleri yaparak kültürümüzü yaşatıyoruz.

Selçuklu Şehri Konya ile Osmanlı şehri Bursa arasında gerek ticaret, gerek sanayi yatırımı ve gerekse turizm konusunda iletişim ve araştırma destekleri vermeyi de arzu ediyoruz.

Bursa’da ne kadar Yunaklı var?

Bursa’da yaşayan 60 bin civarında Konyalı ve 5 bin Yunak hemşehrimiz var. Derneğe ilgilerinden de memnunuz.

Konya ile ilişkileriniz yolunda mı?

Konya ile ilişkilerimiz memnuniyet vericidir. Gerek Yunaklı idareciler gerekse Konya protokolü bizlere gereken diyaloğu kuruyorlar.

Bursa kültür ve siyasetinde ne durudasınız?

Bursa kültüründe Yunak özelinde değilse bile Konyalılar Derneği olarak önemli katkılar sunuyoruz. Ancak Bursa’daki Konyalılar olarak maalesef siyasette zayıf kalıyoruz. İş çevresinde ise güçlüyüz, her sektörde Konyalı önemli insanlar var.

Bursa’da Konya’nın güzel bir imajı var. Konya seviliyor ve güven de duyuluyor. Bu anlamda güzel projeler üretmemiz lazım.

Bursa Konyalılar, Cihanbeyli, Ereğli, Yunak, Akşehir ve Kulu dernekleri olarak Musa Bozkurt başkanımızın önderliğinde Federasyon kurma çalışmalarımız sürüyor.

YARIN: İSTANBUL ILGINLILAR DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim