Son dönemde Türkiye-Rusya arasında artan ikili ilişkiler, şehirler boyutunda da kendini gösteriyor. Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da bu konuda önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda önemli görüşmeler gerçekleştiren Altay, Rusya’daki şehirlerle olan ilişkileri geliştirmek ve ortak projeler üretmek adına girişimlerde bulunuyor. Altay bu çerçevede, Rusya Şehirler Birliği’ne Türkiye’de ki belediyelerin tecrübe paylaşımları ile alakalı bilgilendirme yapmış, bu toplantının gelecek adına önemli olduğuna işaret etmişti.

‘TÜRKİYE’DE Kİ BELEDİYELER İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’

Rusya Şehirler Birliği Heyeti yetkilileri ise, Türkiye ve Rusya’nın tarihten beri çok önemli ilişkiler içinde olduğunu hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Başkanımız Putin arasınca çok ciddi bir dostluk var. Ülkelerin menfaatleri için karşılıklı çalışmak zorundayız. Ekonomik ve ticari olarak iş birliğimizi sürdürmeliyiz. Rusya’dan Türkiye’ye her yıl binlerce turist gidiyor. Rusya’da yatırım yapan önemli Türk iş adamları var. Belediyeler olarak bizlerde vazifelerimizi yerine getirmek ve günümüzün modern şehir ivmesini birlikte yakalamak için Konya ve Türkiye’de ki diğer belediyeler ile çalışmaya devam edeceğiz. Şehirlerimizi daha saygın bir statü haline getirmek için karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız. Devlet bünyesinde de ilişkilerimizi üst düzey sürdüreceğiz” açıklaması yapmışlardı.

‘RUSYA’NIN 20 BİNDEN FAZLA BELEDİYESİ VAR’

Rusya'nın belediyeleri Rusya’nın yerel özyönetim yoluyla yerel işleri yönetme yetkisi resmi olarak verilmiş bölgesel bölümleridir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla, Rusya'da 1.673 belediyesel rayon, 635 kentsel okrug ve 33 belediyesel okrug dahil olmak üzere 20.846 belediye bölümü bulunmaktadır. Kanuna göre, belediyesel bölümler belediye oluşumları olarak adlandırılır. Belediyesel rayon, genellikle yerleşimler arası bölgelerle birlikte bir grup kentsel ve kırsal yerleşimdir. Uygulamada, belediyesel rayonlar genellikle mevcut idari rayonların sınırları içinde oluşturulur. Belediyesel rayon, belediye hizmetlerine ilişkin sorumluluğu, bunlara dahil olan kentsel ve kırsal yerleşimlerin alt düzey yerel yönetimleriyle paylaşır. Kentsel yerleşim, muhtemelen bitişik kırsal ve/veya kentsel yerleşimlerle birlikte bir şehir/kasaba veya kent tipi bir yerleşimdir. Kentsel okrug bir belediyesel rayon veya okrug kapsamına girmeyen ve nüfus yoğunluğu eşik şartı olan bir kentsel yerleşimdir. Uygulamada, kentsel okruglar genellikle federal şehirlerin sınırları içinde oluşturulur.

‘BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI’

Rusya tarih boyunca toprakları üzerinde birçok devlet ve medeniyete ev sahipliği yapmış aynı zamanda üstünde bulunduğu toprak parçası sebebiyle dünyanın en geniş ülkesi unvanına sahiptir. Tarih boyunca birçok devlet ve medeniyete ev sahipliği yapmış olması Rusya’nın tarihi ve turistik hazineye sahip olmasını sağlamıştır. Eğer Rusya’yı yakından görmek istiyorsanız veya bir şekilde buraya yolunuz düşecekse mutlaka buna uygun bir gezi programı çıkarmanız gerekecektir. Zira ülke toprakları çok geniş olduğu ayrıca %72’nin boş olduğu düşünülünce bu gezi rehberi sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır.

‘MOSKOVA KREMLİN SARAYI’

Moskova ülkenin başkenti ve aynı zamanda Rusya’nın en büyük şehridir. Kremlin sarayı da bu şehirde yer alan yapıdır. Kremlin sarayı Moskova’nın merkezinde bulunur ve Kızıl Meydan’da yapılmış ilk yapı özelliğini taşır. Kremlin Sarayı içerisinde saray, kadetral, kilise, seneto binası gibi farklı yapıları bulundurmaktadır. Bu arada belirtmek isteriz ki Kremlin Sarayı Perşembe hariç diğer günler 10-17 saat dilimleri arasında ziyaretlere açıktır.

‘AZİZ VASİL KATEDRALİ’

Moskova’nın en renkli ve tabiri caizse en ikonik yapılarından biri olan Aziz Vasil Katedrali Kızıl Meydan’da bulunur. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Katedral şehire gelen ziyaretçilerin ilk uğrak noktasıdır.Katedralin tarihi bilgisine gelecek olursak 1552 yılında Korkunç Ivan, Tatarlara karşı zaferler kazanmaya başlamıştır. Elde ettiği bu zaferleri taçlandırmak adına bir eser inşa ettirmek ister ve 1555 yılında İtalyan Mimar Barma tarafından inşaatına başlanır ve 1561 yılında Katedral açılır. Toplamda 8 kubbesi bulunan katedral sekiz ayrı kilisenin birleşiminden oluşmaktadır. Kubbelerin uzunlukları ayrı ayrı olarak yapılmıştır.

‘YEKATERİNBURG’

Yekaterinburg Ural Dağları yakınında bulunan büyük bir sanayi şehiridir. Yekaterinburg Rusya Devriminde önemli bir geçmişe sahiptir. Son Rus çarının ve aile üyelerinin idam edildiği yer olarak bilinmektedir. Tarih ve kültür meraklıları tarafından olduka ziyaret edilmektedir.Özellikle Sovyet Rusya meraklıları şehire oldukça yoğun ilgi göstermektedir.

‘KİZHİ ADASI’

Rusya sınırları içerisinde yer alan Avrupa’nın en büyük ikinci gölü olan Onega Gölü’nde yer almaktadır. Kizhi Adası 6 kilometre uzunluğa ve 1 kilometre genişliğe sahiptir.Ada üzerinde yerleşim ve kilisilerin en az 15. Yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan ada ahşap mimarisi ile bölgenin en popüler turistik noktalarından biridir.

‘SOÇİ’

Soçi Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan bir tatil beldesidir. Rusya’daki tatil beldelerinden biri olan Soçi aynı zamanda kış aylarında kayak gibi spor aktiviteleri yapmak içinde mükemmel bir yerdir. Şehir nüfusu yaklaşık 350.000 kişidir ve her yıl 3,5 milyon kadar turisti ağırlamaktadır.

‘ERMİTAJ MÜZESİ’

St. Petersburg merkezinde bulunan önemli bir kültür sanat müzesidir. 1764'te kurulan ve yaklaşık 88 yılın sonra halka açılan kurumun hamisi Çariçe II. Katherina olmuştur. 3 milyona yakın sanat eserinin sergilendiği müze, dünyadaki en geniş çizim sergilerini barındırdığı için bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanmıştır. Çok geniş koleksiyonları barındırmasına rağmen bu eserlerin cüzi bir bölümü sergilenebiliyor. Özellikle 13. ve 20. yüzyıllar arası heykel, çizim gibi uygulamalı sanat eserleri içeren müze eski Mısır, Asur, Mezopotamya bölgesi kabartmalarına da sahiptir. Ayrıca 19. yüzyıl Yunan tarzına ait eserlerle birlikte yüz binlerce kalıcı eserin sunulduğu kurumda dönem dönem geçici koleksiyonlar da sergilenmektedir.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim