Akademik başarılarının yanı sıra yarışmalarda aldıkları derecelerle, sanat ve spor faaliyetleriyle gündeme gelen İmam Hatipler başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Bu kapsamda Konya’da ilk hafız Kız Lisesi olarak eğitim veren Türk Anadolu Vakfı Hafız Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi kapsamında çalışmalarını yürütüyor. Türk Anadolu Vakfı Hafız Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hatice Arıkan okulları hakkında bilgi verdi

Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz 2019 yılında Hacı Hasanbaşı Hafız İmam Hatip Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamış olup daha sonra Türk Anadolu Vakfı tarafından yapılan binamızda 2020 yılından itibaren Türk Anadolu Vakfı Hafız Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi adını alarak eğitim hayatına devam etmektedir. Konya’nın İlk Hafız Kız Lisesidir. Okulumuz Türk Anadolu Vakfı Hafız Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan okullar kapsamındadır. Program içeriği ise “Hafızlık” projesidir. Örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi kapsamında çalışmalarını yürütmektedir. Okulumuzda ortaokul (Hafız İHO) ve lise olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Hafız İHO bölümünde hafız yetiştirme, lise bölümünde ise hafızlık pekiştirme yapılmaktadır. Hafız İHO bölümümüze 4. sınıfı bitirmiş 5. sınıfa başlayacak olan ve hafızlık yapmak isteyip aynı zamanda iyi bir akademik eğitim almak isteyen kız öğrencilerimiz seçme sınavı ile kabul edilmektedir. Lise bölümüne ise hafızlığını tamamlamış, Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından yapılan hafızlık sınavlarına katılarak hafızlık belgesi almış kız öğrenciler arasından yetenek ve sınav puanıyla öğrenciler kabul edilmektedir. İlerleyen yıllarda okulumuza LGS sınavı ile hafız öğrenciler arasından öğrenci kabulü de yapılacaktır. Okulumuzda yürütülen hafızlık projesinde proje ortağımız Karatay Müftülüğümüz ile birlikte Karatay Müftülüğümüze bağlı Hacı Hasanbaşı Kuran Kursudur. Hafızlık programı bu kursumuza bağlı kadrolu Kur’an Kursu hocalarımız ve yine Karatay Müftülüğümüz ve Karatay Halk Eğitim Merkezimiz tarafından görevlendirilen tamamı hafız yardımcı eğitmen hocalarımız eliyle yürütülmektedir. Akademik olarak ise tamamı alanında uzman ve okulumuz tarafından belirlenmiş alan öğretmenlerimiz tarafından yürütülmektedir. Okulumuz proje okulu olduğu için normal atamaya kapalı olup öğretmenlerimiz özel olarak seçilmektedir. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen haftalık ders çizelgeleri uygulanmakla birlikte ayrıca Hafız İHO ortaokul bölümümüzde hafızlıkla birlikte yabancı dil ağırlıklı programda uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz bir yandan hafızlıklarını yaparken veya hafızlıklarını pekiştirirken iyi de bir akademik eğitim almaktadırlar. Okulumuz yeni binası sayesinde birçok donatıya sahiptir. Okulumuzda 18 adet derslik, Okuma salonları, Tilavet Odaları, Konferans ve Çok amaçlı salonlar, kütüphane, mescid, kantin ve dinlence alanı, Akıl ve Zeka Oyunları Sınıfı, basketbol, voleybol, masa tenisi vb. oyun alanları ve diğer donatılar bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimize servis ve öğle yemeği imkanı da sunulmakta olup, ihtiyaç sahibi olan öğrencilerimiz burslarla desteklenmektedir.

Okulunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Okulumuz mevcudu şu anda ortaokul bölümünde 61 öğrenci, lise bölümünde ise 49 öğrencidir. Toplam 110 öğrencimiz vardır. An itibariyle ilk öğrencilerimiz olan ve şu anda 7. sınıfı okumakta olan 14 öğrencimizin 9 tanesi okulumuzda yürütülen hafızlık programıyla hafızlıklarını tamamlamışlardır. Geri kalan kısmı da tamamlamak üzere eğitimlerine devam etmektedirler. Okulumuzda şu anda ortaokul bölümünde 5,6 ve 7. sınıflar, lise bölümünde ise 9. ve 10. sınıflar bulunmaktadır.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Okulumuz örgün eğitimle birlikte hafızlık projesini birlikte yürüttüğü için Hafız İHO bölümünde hafızlık eğitimlerimiz öncelikle Kuran Kursu hocalarımız eliyle yürütülmektedir. Bu saatlerde okulumuz İHL Meslek Dersleri öğretmenlerimizle birlikte hareket edilerek eğitimler birlikte takip edilmektedir. Ortaokul bölümünde her gün saat 11.00’a kadar tamamen hafızlık eğitimi verilmektedir. Saat 11.00’dan sonra akademik eğitime geçilmektedir. Ortaokul Hafız İHO bölümümüzde Cumartesi günleri de öğleye kadar ders yapılmaktadır. Lise bölümünde ise yine ilk iki ders saati hafızlık ve Kuranı Kerim dersleri şeklinde planlanmış olup yardımcı kurs hocalarımız ve İHL Meslek Dersleri alan öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimizden her gün düzenli olarak sayfa veya cüz dinleme yapılmakta olup işlemleri takip edilmektedir. Bu sayede okul genelinde hafızlık programı ve akademik eğitimlerimiz planlı ve programlı bir şekilde sürdürülmektedir.

Okulunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Okulumuzda öğrencilerimizin çok yönlü yetişmeleri ve hafızlık gibi yoğun, tempolu ve disiplinli bir çalışma gerektiren programdan dolayı rahat bir nefes almaları adına çok yönlü sosyal ve kültürel faaliyetlere yer verilmektedir. E-Twinning projeleri, geziler, ödüllü yarışmalar, sanatsal çalışmalar, akıl ve zeka oyunları, kitap okuma etkinlikleri ve kitap tahlili günleri, kariyer günleri, seminerler, konferanslar vb. duruma göre yapılmaktadır.

Okulunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Akademik Alanda; Okulumuz yeni bir okul olup henüz mezun vermediği için LGS ve YKS başarısı henüz ölçülememiştir. Öğrencilerimiz bunun dışında yapılan başarıyı ölçme ve değerlendirme sınavlarında Konya ve Karatay ortalamalarının üzerinde bir akademik başarıya sahiptir. Mesleki Alanda; İmam Hatip Ortaokulu Kızlar arası Hafızlık Yarışması Konya 1.’liği, İmam Hatip Ortaokulu Kızlar arası K. Kerim Güzel Okuma Yarışması Konya 4.’lüğü, İmam Hatip Liseleri Kızlar arası Hafızlık Yarışması Konya 2.’liği, İmam Hatip Liseleri Kızlar arası Kuranı Kerim Güzel Okuma Yarışması Konya 1.’liği, Kültürel Alanda; Yapılan muhtelif konulu kompozisyon ve şiir yazma yarışmalarında Konya 1.’likleri ve 2.’likleri bulunmaktadır. E-Twinnig projelerinde başarı belgelerimiz bulunmaktadır. Okulum Temiz Belgesi sahibidir.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz

Hafızlık üzerine sloganımız “Hafızlık, İstanbul’un fethi kadar zor olsa da; biz de Fatih kadar kararlıyız.” dır. Hafızlık bir lütuf olup herkese nasip olmayacak bir donanımdır. Hayat rehberimiz Kur’an’ı Kerim’i okumak ve onu anlamak elbette önemlidir. Ama O’nu ezberleyip anlamak ve yaşamak bir başkadır. Bu nedenlerle hafızlığı önemsiyor ve hafız olmak isteyen öğrencilerimize her türlü imkanı sunacağımızı belirtiyoruz. Bir başka husus hafızlık yapmak zordur ve meşakkatlidir. Ancak hafızlığı korumak daha da zordur. Bu nedenle okulumuz özellikle lise bölümü önem arz etmektedir. Çünkü uyguladığı hafızlık yetiştirme programı sayesinde öğrencilerimize lise hayatlarında hafızlıklarını pekiştirme ve unutmama imkanı sunmaktadır. Burada ise sloganımız “Bu OKU’l bir başka güzel “OKU’l” dur.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Son yirmi yılda yapılan çalışmalara ve bu yönde atılan adımlara baktığımızda çok güzel gelişmeler olduğunu görüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız Kur’an Kursları aracılığı ile birçok vakıf ve dernek kendi olanakları içinde hafızlık yapmak isteyen öğrencilerimize çeşitli imkanlar sunuyorlardı. Artık sürece Milli Eğitim Bakanlığımızda katılarak bu alanda büyük bir ivmenin yakalanmasına vesile oldu. Daha da güzel olacağını düşünüyoruz. Konya bu tip proje okullarının öncülerinden. Oldukça da başarılı oldu. Şu anda Konya’da müstakil hafızlık programı uygulayan üç tane okulumuz bulunmakta. Bunlar dışında bünyelerinde hafızlık sınıfları oluşturmuş imam hatip okullarımız var. Bu okullar sayesinde Konya da zaten var olan hafızlık durumu oranı daha da yükselerek güzel bir seviyeye ulaşmıştır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İnşallah daha da sayıları çoğalarak hafız kişi ve hafızlığını koruyan kişi sayısı artacaktır.

PAZARTESİ: ÇAYIRBAĞI ERKEK KUR'AN KURSU

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim