Yurt dışında ki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir protokolü imzaladığı şehirlerin başında Müslümanlar için büyük öneme sahip olan Mekke şehri geliyor. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok şehir ile kardeş şehir olan Konya Büyükşehir Belediyesi, kardeş şehir protokolleri kapsamında tecrübe paylaşımları da yapıyor. Mekke ile Konya uzun zamandır kardeş şehir olarak biliniyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mekke’nin Müslümanlar için önemli bir şehir olduğunu ifade ediyor. Mekke, Arap Yarımadası’nın batısında bulunan eski Hicaz bölgesinde ve Kızıldeniz'in doğusunda yer alır. Mekke İslam dinine göre en kutsal şehir olarak kabul edilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV) burada doğmuştur. Kutsal kitap Mekke’de Hira Mağarası’nda indirilmiştir. Beytullah denilen Kâbe de yine bu şehirde yer almaktadır. Mekke uzun yıllar boyunca Muhammed'in soyundan gelen ve şerif olarak adlandırılan liderler tarafından yönetilmekle beraber 1925 yılından itibaren İbn Suud yönetimi altına girmiştir. Bu modern dönemde çok hızlı büyüme göstermiş olan şehir, dünyanın en uzun 4. yapısı olan ve Mekke Kraliyet Saat Kulesi Oteli olarak da bilinen Ebrac el-Beyt'e ev sahipliği yapmaktadır. Ancak şehrin Suud Ailesi altında bu kadar hızlı büyümesi Ecyad Kalesi gibi pek çok tarihi yapıya ve şehrin kültürel dokusuna zarar vermiştir. Günümüzde her yıl yaklaşık 15 milyon Müslüman tarafından ziyaret edilen kent Riyad ve Cidde’den sonra ülkenin 3. büyük kentidir.

‘KABE’

Kâbe Kâbe-i Şerif, Kâbe-i Muazzama veya Mekke’de Mescid-i Harâm'da yer alan ve İslâm dininde en kutsal sayılan kübik yapıdır. İslam’da Beytullah Allah’ın evi diye anılır. İslâm dininin ilk ve en kutsal mekânı kabul edilir. Bu yapının etrafında Mescid-i Harâm bulunur. Kur’an'da Kâbe'nin İbrahim ve oğlu İsmail tarafından inşa edildiği ifade edilir. Dünyadaki bütün Müslümanlar, nerede olurlarsa olsunlar, namazlarını Kâbe’ye dönerek kılarlar. Kâbe'nin olduğu yöne kıble denir.

‘İSLAMİ RİVAYETLERE GÖRE’

Kâbe ile ilgili, Arapların küp şeklinde yapılan ve İslam öncesi Arabistan’da oldukça yaygın olan put evlerine Kâbe adını verdikleri biliniyor. Bu yapılar ve putların İslamlaşma döneminde tahrip edilmesiyle Müslümanlar arasında başlangıçtan bu yana sadece tek bir tane Kâbe’nin var olduğu algısı da yerleşmiştir. İslami efsaneler Kabe'nin inşasını Adem ve Havva hikayesine ve Nuh tufanında yıkılıp yeniden inşa edildiğine kadar götürür. Kâbe’nin ilk olarak Âdem tarafından yapıldığına ancak Nuh tufanında yıkılan Kâbe'den geriye sadece temellerinin kaldığına inanılır. İbrahim'e Kâbe'nin yeri gösterilmiş İbrahim ve oğlu İsmail peygamberler tarafından temelleri yükseltilmiştir.

‘PEYGAMBERİMİZ MEKKE’DE DOĞMUŞTUR’

Peygamber Efendimiz (SAV) Muhammed 571’de burada doğmuştur. İslâm dinine göre 40 yaşına kadar burada yaşadıktan sonra Mekke yakınlarındaki Hira Mağarası'nda Kur'an kendisine indirilmeye başlanmış ve yine İslamiyet’e göre en son ilahi din olarak kabul edilen İslam’ı bu şehirde açıklamıştır. İslamiyet’i kabul etmeyen Mekkelilerle ve özellikle şehrin ileri gelenlerine karşı 13 yıl boyunca mücadele etmiş, ancak 622 yılında kendisine karşı bir suikast girişimi yapılacağını öğrenmesinin üzerine Ebu Bekir ve Muhacirun ile gizlice evini terk ederek Mekke'den Medine şehrine göç etmiştir. Uzun yıllar Medine'de yaşadıktan sonra, Bedir Savaşı ve Hendek Muharebesi gibi savaşların kazanılması ile güçlenen Hz. Muhammed (SAV) 630 yılında 10,000 asker ile şehre girmiş ve şehir savaşmadan teslim olmuştur. Şehrin ele geçirilmesinden hemen sonra tüm putlar Müslümanlar tarafından yok edilmiş, şehir İslamize edilmiş ve en kutsal şehir olarak ilan edilerek Hac merkezi haline getirilmiştir.

‘HİRA MAĞARASI’

Hira Mağarası İslam Peygamberi Muhammed'in inzivaya çekildiği mağara olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, Müslümanlarca, Kur'an'ın Muhammed'e bu mağarada indirilmeye başlandığı kabul edilmektedir. Mekke’nin yaklaşık 6 km kuzeyinde bulunan Nur Dağı'nda bulunur. İslam'a göre, Muhammed bin Abdullah 40 yaşına yaklaştığında toplumdan uzaklaşarak Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nda inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edinmiş, bu durum 1-2 yıl devam etmiştir. 40 yaşındayken 610'da 26 Ramazan'ı 27'sine bağlayan Kadir Gecesi’nde Muhammed'e geldiğine inanılan ilk vahiy şu şekilde anlatılır:

‘İLK VAHİH BURADA GELDİ’

Muhammed, Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nda tefekkürle meşgulken Cebrail adlı melek geldi ve ona "Oku!" dedi. Muhammed "Ben okuma bilmem." dedi. Bunun üzerine Cebrail, Muhammed’i sıkarak, yine "Oku!" dedi. Muhammed tekrar okuması olmadığını söyleyince, Cebrail onu sararak aynı şekilde sıktı ve geri bırakarak "Oku!" dedi. Muhammed "Ben okuma bilmem, söyle ne okuyayım" diye karşılık verince Cebrail, Alak Suresi'nin ilk ayetlerini okudu: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rab ki kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediği şeyleri öğretendir.”

YARIN: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KARDEŞLERİ

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim