Konya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Yusuf Yılmaz ile hem Yörük ve Türkmen tarihini hem de dernek hizmetlerini konuştuk:

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Konya Yörük ve Türkmenler Derneği 2003 yılında kuruldu. Kurucu Başkanımız Recep Koçak idi. Biz o yıllara yasalar memurların derneklere üye olmasını yasakladığı için derneğe resmi üye olamıyorduk.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Konya’daki Yörük ve Türkmenlerin sorunlarının tespit edilip giderilmesi için çalışmalar yapmak, yine Yörük ve Türkmen Kültürlerinin yaşatılarak gelecek nesillere taşınmasını sağlamak derneğimizin öncelikli görevidir.

Yörük ve Türkmenlerin tarihine dair bilgiler verebilir misiniz?

Yörükler beş bin yıllık Türk tarihinde konar-göçer şekilde yaşayıp, göçebe kültürünü geliştirmiş büyük topluluklardır. Birçok asimilasyona maruz kalmalarına rağmen köklerinden gelen kültürünü asla kaybetmemiştir. Orta Asya’dan başlayan kutlu yürüyüşümüz Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin kuruluşu ve cihana mühür vuran zaferlerle taçlanmıştır. Derneğimiz de bu köklü ve kutlu kültürü yaşatma azmiyle kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmektedir.

Sizin yönetime dâhil olmanız ve başkanlığa seçilmeniz hangi tarihlerde gerçekleşti?

Memuriyet görevimden emekli olunca ben 2006 yılında yapılan genel kurulda yönetim kuruluna seçildim. İki yıllık hizmetimizden sonra, 2008 yılında yapılan genel kurulda da başkanlığa seçildim. Geçen yıl yapılan 8. Olağan Genel Kurulumuz da tek listeyle yapıldı ve üyelerimiz bizim başkanlığımızı uygun gördüler. Yönetim kurumumuzda Osman Kılcı, Osman Okumuşoğlu, Ali Bal, İsmet Aydın, Ayşe Yavuz, Elife Taşdöğen, Mustafa Gürlek, Muzaffer Gökçekuyu, Durmuş Şahin, Nuri Gökçil, Caner Çoban ve Hacı Mustafa Kaymak bulunuyor.

Yörük ve Türkmen Dernekleriyle münasebetleriniz nasıl?

Bu konuda başarılı işbirliklerimiz oluyor. Biz Konya Yörük ve Türkmenleri olarak Çumra, Akşehir AKYÖRDER ve Saçıkara dernekleriyle ortak hareket ediyoruz.

Derneğinizin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Önce şunu söylemeliyim; iki yıldır devam eden ve hayatın neredeyse bütün unsurlarını etkileyen Koronavirüs salgını bizim faaliyetlerimizde de durağanlığa sebep oldu. Derneğimizde ortaöğretim öğrencilerimize ücretsiz Matematik, Türkçe ve İngilizce dersleri veriyoruz. Böylece eğitime önemli sayılabilecek bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. 2016 yılına kadar 80-100 kadar öğrenciye burs verdik. Ancak o yıllarda FETÖ olayları ortaya çıktı. Bizim de burs verdiğimiz öğrencilerden sadece bir tanesinin FETÖ ile irtibatı ortaya çıktı. Bu yüzden başımız ağrımasın diyerek burs uygulamamızı sonlandırdık. İhtiyaç sahibi ailelere yardım etmek için de çalışmalarımız var ama biz hayırseverlerden para alıp derneğimiz adına ihtiyaç sahibine vermek yerine, ihtiyaç sahibini tespit edip yardım vermek isteyenlerle buluşturuyoruz. Konya ülkemizin en önemli tarım merkezidir. Yörük ve Türkmenler de tarım arazilerinin bulunduğu bölgelerde yaşamaktadır. Bu sebeple, tarımda verimliliği artırmak üzere İl Tarım Müdürlüğümüzle işbirliği yapıp 21 ilçemizde İyi Tarım Projesi yaptık. Ayrıca, tarımla ilgili tespit ettiğimiz sorunları veya önerilerimizi Tarım Bakanlığına direkt olarak bildiriyoruz. Yaşadığımız çevrenin temiz ve düzenli kalabilmesi için Selçuklu Belediyemiz ile Temiz Çevre Temiz Toplum projesi yaptık. Meram Belediyesi’nin Baciyan Şenliklerine paydaş olduk, proje devam ediyor.

Konya’nın Yörük ve Türkmen nüfusuna dair bilgiler verebilir misiniz?

Konya’mızda 63 Yörük köyü, bir o kadar da Türkmen köyü var. Konya İl ve İlçe merkezlerinde yaşayan da çok sayıda Yörük ve Türkmen var.

Dernek olarak bu kadar yoğun bir nüfusla irtibat kurabiliyor musunuz?

Biz bu köylerin hepsi ile irtibat halindeyiz. Şu an itibariyle on bir köyümüz için mesaj sistemi kurduk. Bu köylerimize gerekli bilgilendirmeleri mesaj sistemiyle yapıyoruz. Diğer köylerimiz için de çalışmalarımız sürüyor. Şu anda 18 bin kişiye aynı anda mesaj gönderebiliyoruz.

Tanıtım ve bilgilendirme için yayın faaliyetiniz var mı?

Bir süre Keyfiye adında aylık bir dergi yayınladık. Ama gerek teknik gerekse ekonomik sebeplerle sürmememiz mümkün olmadı. Günümüz teknolojisine uygum saylayarak web sitemizi yayına aldık. Ayrıca sosyal medya platformlarından da istifade ediyoruz.

Üye sayınız ve üyelerin derneğe ilgileri hakkında bilgi verir misiniz?

STK’ların en büyük sorunlarından biri; çok üye yapması halinde genel kurullarda yaşadığı zorluklardır. Biz de bu sebeple üye sayımızı sınırlı tutuyoruz. Şu anda 350 kadar üyemiz mevcut.

Söz açılmışken; STK’ların başka ne gibi sıkıntıları var?

STK’ların en büyük sıkıntısı tarafsız kalabilmeleridir. Biz bunu başardık; siyasete girmeden, şucu-bucu olmadan, yolumuzda yürüyoruz.

Konya’yı yönetenlerden ne gibi beklentileriniz var?

Bugüne kadar gerek Valilerimiz, gerek Belediye Başkanlarımız, kısaca Konya’yı yöneten herkes Yörük ve Türkmenler derneğimize gereken ilgi ve alâkayı gösterdiler. Ne istediysek, sağ olsunlar, reddetmeyip verdiler. Bu konuda müteşekkiriz.

Yörük şenliklerine dair fikriniz ya da projeniz var mı?

Biz Konya Yörük ve Türkmenler Derneği olarak şenliklerden hep uzak durup daha elzem olan işler yapmayı tercih ettik. Şenlik yapmak yerine öğrencilere burslar verdik, hayır hasenat yaptık.

‘Türkiye hep yanımızda oldu’ ‘Türkiye hep yanımızda oldu’

Yörük ve Türkmenlerin oluşturduğu ve sizin de yer aldığınız platformlara dair bilgiler verir misiniz?

2003 yılında Konya Yörük ve Türkmenler Derneği kurulduktan sonra 2004 yılında da Toros Yörük ve Türkmen Federasyonunu kurduk, ben burada Başkan Yardımcısıyım. 2005 yılında Ankara’da Türkmen Boyları Konfederasyonunu kurduk, burada da Kurucular kurulu üyesiyim. 2016 yılında merkezi Bursa olan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliğini kurduk, ben burada da kurucular kurulu üyesi ve Birlik Başkan Yardımcısıyım. Burada 64 ilden 200’ün üzerinde dernek üyemizdir.

YARIN: NUZUMLALILAR SOSYAL YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA KÜLTÜR VE KALKINMA DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim