Türkiye’nin geçmiş yıllarda tatil cenneti olarak bulunan fakat 46 yıldır kapalı olan Kıbrıs’ın Maraş bölgesi Türkiye’nin destekleriyle yeniden 2019 yılında açılmıştı. Maraş bölgesi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ziyaretçilerini yeniden ağırlamaya başlamıştı. 46 yıldır kapalı kalan ve 2019 yılından beri belirlenen bölgeleri ziyaret edilebilen Maraş’ın bugün alt yapısının yeniden düzenlenerek turizme kazandırılması için gerekli çalışmalar yapılıyor. 18 Haziran 2019 tarihinde yapılan KKTC Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar öncelikle bir envanter çalışması yürütüleceği ve ardından şehrin tekrar turizme açılacağı bildirilmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 46 yıldır kapalı tutulan ve alınan kararla kademeli olarak açılmaya başlanan Maraş bölgesi için Türkiye’nin seferber olmasının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, bir kısmı halkın kullanımına açılan bölgede kamu alanlarında çevre düzenlemeleri yapmıştı. Gazimağusa Belediyesi’yle kardeş şehir olan Konya Büyükşehir Belediyesi, Maraş’a da altyapı desteğinde bulunuyor.

‘MARAŞ’IN YENİDEN İNŞAASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Maraş’ın yeniden açılmasıyla bölgeye en güçlü desteği veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugüne kadar bize verilen görev sürecin tamamlanması ve Gazimağusa Belediyesi’ne Kapalı Maraş’ta bu işlerin sürdürülebilmesi için ekipman desteği verilmesiydi. Elhamdülillah bu görevimizi Konyalılar adına başarıyla gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ersin Tatar Bey de ziyaretlerinde memnuniyetlerini ifade etti” demişti. Konya Büyükşehir Belediyesi, bağları daha da güçlendirmek adına Gazimağusa Belediyesi’yle ‘kardeş şehir’ ilişkisi kurdu. Bu kapsamda Kapalı Maraş’ta kullanılmak üzere 600 bisikleti de bölgeye gönderdi. Aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesinin hediyesi olarak, bir temizlik aracı, bir çöp toplama aracı ve bir arazözü de Gazimağusa Belediyesi’nin envanterine kazandırıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bölgeye olan desteklerinin de süreceğini söyledi.

MARAŞ’IN TARİHİ NEDİR?

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, 13 Ağustos 1974'te (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Türk uçaklarının şehri bombalamasının ardından bölgenin tamamen Kıbrıslı Rumlardan oluşan nüfusu güneye kaçtı. Türk ordusunun eline geçmesinin ardından Maraş, askerî yasak bölge ilan edildi. 1976-77 yıllarında Maraş bölgesinin kuzeyinde kalan bazı sınırlı bölgeler iskâna açılarak önce güneyden göçmen olan Kıbrıslı Türkler, sonrasında da Türkiyeli göçmenler yerleştirildi. Maraş bölgesi, 1974-1990 yılları arasında doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerinin parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından idare edildi ve 1981'de resmen birinci derece askerî yasak bölge ilan edildi. 29 Temmuz 1990'da bölgenin kontrolü KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi

‘ESKİDEN YASAKTI’

İçerisinde Birleşmiş Milletler'e ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisindeki altı apartman, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir. 2020 öncesinde bölgeye, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevinin yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan kişiler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktı. "Hayalet Şehir" olarak tabir edilen bu bölgeyi görmek isteyen turistler, Maraş İkon Kilisesi'nden ileriye gidememekteydi. Buna karşın 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştı. Askerî kimlikleri olanlar, bölgede bulunan kız yurdunda kalan öğrenciler ve öğrenciler için çalışan kayıtlı taksiler dışında hiçbir şekilde sivil araç ve yaya bu mahalleye alınmamaktaydı.

‘MARAŞ’IN YENİDEN AÇILMASI’

18 Haziran 2019 tarihinde yapılan KKTC Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın yaptıkları ortak açıklamalar doğrultusunda Maraş'ta öncelikle bir envanter çalışması yürütüleceği ve ardından şehrin tekrar turizme açılacağı bildirilmiştir. Envanter çalışmalarında Kıbrıslı ekiplere Türkiye'den gelen uzmanların da yardım etmesi ve ortak yürütülecek bir çalışma sonucunda Maraş'taki taşınır ve taşınmaz mülklerin kayıtlarının tutanak altına alınması kararlaştırılmıştır. Maraş'ın altyapısının yenilenip, çevre düzenlemesi yapılarak yeniden inşa edilip turizme açılmasının maliyeti 10 Milyar Dolar olarak öngörülmektedir. KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasiminde konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla alınan ortak bir kararla 8 Ekim 2020 Perşembe günü, 1.5 km'lik Maraş kıyı şeridinin ve denizinin KKTC halkının kullanımına açılacağını duyurdu. Günümüz itibari ile Maraş belirlenen güzergahta yürüyerek veya bisiklet kiralayarak saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında gezilebilir.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim