Konya-Afyon güzergâhında seyredenler için düz bir ova olan Kadınhanı kuzey ve güneyden kendini sarmalayan dağların kucağında mümbit topraklara sahip bir ilçe olmaktan başka Kestel, Yeniçıktı, Çaldere, Kökez, Suçıktı, Bostanlık, Kolukısa ve Çubuk dereleriyle örülmüş, gök mavi göletleri ve yemyeşil ormanlarıyla cazibe merkezidir aslında. Kadınhanı’nı, Kadınhanlılar Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özkul ile konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?
Konya Kadınhanlılar Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 2011 yılında Kurucu üyeler A. Adil Koyuncu, İsmail Yetiş, Mustafa Topkafa, Seyit Türkmen veNiyazi Oflaz tarafından kurulmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?
Derneğimizin amacı tüzüğümüzde de belirtildiği üzere; Konya’daki ve Kadınhanı’ndaki Kadınhanlılar arasında birlik ve beraberliği tesis etmek, sosyal dayanışmayı sağlamak, kültürel faaliyetlerde bulunmak, ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize ve öğrencilerimize maddi yardım ve burs sağlamak, hemşehrilerimizin sevinç ve kederlerine ortak olmak, cenazeleri duyurmaktır.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?
Mevcut yönetim kurulumuz 11 kişiden oluşmaktadır. Başkanlık görevini bendeniz Lütfi Özkul yürütüyorum. Yönetim Kurulumuzda ise Zekeriya Kartal, Ahmet Topçu, Latif Erdoğan, Kazım Biçer, Pempe Pervin Akın, Ebazer Şafak, Hulusi Ada, Seyit Türkmen, Uğur Uslu ve Ercan Yücel Başar adlı arkadaşlarımız yer alıyor. Yönetim Kurulu yedeklerimizde Yusuf Arıkan, Mehmet Turgutlu, Ahmet Karabulut, Mustafa Tatlısu, Halit Karaca, Aziz Bordemir, Süreyya İlerigiden, Sinan Gönen, Arif Behiç Özcan, Recep Biçer ve Ahmet Tosun; Denetim Kurlu Asil de M. Nuri Ödük, Kemal Bayram ve Hüseyin Taşkın; denetim Kurlu yedekte de Ahmet Büyükburgaz, Ramazan Altın ve Ali Gedikkaya bulunuyor.

Yörenizde geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?
Malumunuz olduğu üzere Kadınhanı tahinli pidesi Konya’da çok meşhurdur ve hatta ünü Konya sınırlarını da aşmıştır. Biz de her yıl Kadınhanı Belediyemizle birlikte, bilhassa Ramazan aylarının vazgeçilmesi olan pidemizin tanıtımına katkıda bulunmak üzere “Kadınhanı Tahinli Pidesi Festivali” yapıyoruz.

Başlıca faaliyetlerinizi örneklerle anlatır mısınız?
Hemşehrilerimizin cenaze bilgilerini, sistemimize kayıtlı 5 bin kişinin cep telefonuna anında SMS ile iletiyoruz. Cenazelerinde yanlarında bulunmak, acılarına ortak olmak hem insanlık, hem hemşehrilik hem de dernek görevimizdir. Her ay, o ay içerisinde vefat eden hemşehrilerimizin ardından, cüzler dağıtıp okunmasını sağlayarak, ayın son perşembe günü hatim duası yapıyoruz. Bu faaliyet her ay düzenli olarak yapılmakta ve her ay en az 15,16 hatim okunarak duası yapılmaktadır.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?
İlk yıllarımızda idealist düşüncelerle Kadınhanı’nı tanıtan bir dergi yayınlandı. Fakat maddi imkansızlıklar sebebiyle yayını sürdürülemedi.

Derneğe kayıtlı ne kadar hemşehriniz var ve ilgileri ne düzeyde?
Resmi olarak 90 üyemiz var. Fakat telefon sms sisteme kayıtlı 6000 civarında Kadınhanılı tabii üyemiz mevcuttur. Başta cenaze gibi, Kadınhanı ile ilgili önemli bir durum olduğu zaman sistemden duyuru yapıyoruz.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?
Derneklerin en büyük sıkıntısı maddi imkansızlıklardır. Kanun ve mevzuatlar da çoğu kere elimizi kolumuzu bağlamaktadır.

Eğitim, sosyal ve kültürel anlamda ne tür faaliyetleriniz var?
Eğitime katkı vermek üzere karınca kararınca bir şeyler yapmanın gayretindeyiz. Mesela öğrencilerimize maddi destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca Kadınhanı’da tahinli pide üretimini desteklemek ve tanıtmak için de gayret ediyoruz. Bu başlık altında genel olarak Kadınhanı’nın kalkınmasını konuşmak, tartışmak çözüm sunmak maksadıyla 2019 yılında MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansıyla işbirliği yaparak hazırlanan proje ile Kadınhanı’nın ileri gelenleri, bürokratları ve akademisyenleri düzeyinde “KADINHANI ÇALIŞTAYI” gerçekleştirilmiş, bu çerçevede ilçemizdeki tahinli pide üreticilerine, üretimde kalite ve hijyen konularında eğitici seminerler düzenlenmiştir.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?
Dernek olarak bizim amacımız hemşehrilerimizin zenginleri ile fakirleri arasında köprü olmak, zenginlerimizin maddi katkılarını fakirlerimize adil bir şekilde ulaştırmaktır.

Şehri ve beldenizi yönetenlerden ne tür beklentileriniz var?
Yöneticilerimizin ilgi ve desteklerine her zaman ihtiyacımız olmaktadır.

Yörenizin turistik ve kültürel değerler açısından tanıtılması için neler yapılabilir?
İlçemiz vaktiyle, Karamanoğulları zamanında il merkezi olarak yönetilmiş tarihi ve kadim bir şehirdir. Selçuklu Sultanlarından Rüknettin Mahmut kızı Raziye Hatun tarafından tarihi ipek yolu üzerine yaptırılan tarihi bir kervansaray bulunmakta ve halen belediyemiz tarafından çeşitli etkinliklerde kullanılmaktadır. Yine ilçemiz, bir ova olarak bilinmesine rağmen bir yanı ormanlık ve tabii güzellikleri olan dağlarla çevirilidir. Dingin bir mesire yeri olan Kestel gölü ve ormanlığı da bunlardan biridir. İlçemizin Atlantı mahallesine Elazığ, Erzincan, Halep ve Şam yöresinden 1755 yılında iskân edilen konargöçer Türkmenler’in, koyun ve keçi tulumuna bastığı peynirlerin coğrafi işaretli ürün sınıfına alınması için ve peynirlerin dünya pazarına sunulması için çalışmalar sürüyor. Atlantı Kooperatifi’nde üretilen sütlerle yapılan koyun tulum peyniri yöremizde sarı peynir olarak biliniyor. Sarı peynirin gastronomik ve lezzet özellikleri bakımından tanıtılması ve seri üretime geçilmesi için hemşehrimiz ve yönetim kurulu üyemiz Prof. Dr. Uğur Uslu’nun çalışmaları olmuş, kendisi Kadınhanı Meslek Yüksekokulunun bu projesi hakkında konferans vermiştir. Bunların tanıtımının yapılması ilçemize turizm anlamında katkı sunabilir.

PAZARTESİ: YUNAK YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim