Konya Büyükşehir Belediyesi kardeşlik bağlarını yurt içinde ve dışında sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı da yürüten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kardeş ülke Bosna Hersek’in Saraybosna şehriyle de kardeşlik bağlarını güçlendirecek çalışmalar yürütüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehri olan Saraybosna ile olan bağları uzun yıllardır oldukça güçlü. Bu bağlar kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi, Saraybosna’da önemli faaliyetler yürütüyor. Konya’nın markası Meslek Edindirme Kurslarında (KOMEK)’in Saraybosna’daki faaliyetleri bu anlamda özel bir yere sahip.

‘KARDEŞ ÜLKE KARDEŞ ŞEHİRLERİZ’

Saraybosna ile olan ilişkilerle ilgili önemli açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altan, “TMV, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımızla birlikte güzel işler yapmaya devam edeceğiz. İnşallah Türkiye güçlendikçe burada da gücünü farklı kurumlarla hissettirmeye devam edecek. Konya ve Saraybosna kardeşliği geçmişten aldığı güçle gün geçtikçe gelişiyor. Konya olarak Balkanlarda olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. KOMEK kurslarımız farklı branşlarda faaliyetlerini burada tüm hızıyla sürdürüyor. Biz kardeş ülke kardeş şehirleriz” demişti.

MOSTAR KÖPRÜSÜ BOSNA’NIN SİMGESİ HALİNE GELDİ

Mostar Köprüsü Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi. 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi. Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edildi. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanıldı. Köprü, inşa edildikten sonra yakınındaki şehre ismini vermiştir, şehirde ticareti canlandırmış ve zenginleştirmiştir. Böylece Mostar, Hersek bölgesinin önemli bir şehri haline gelmiştir. Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı.

KOVACİ ANIT MEZARI

Saraybosna’da bulunan anıt mezarlık, Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından başlatılan kuşatmada, Bosna-Hersek’te öldürülen Bosna Ordusu askerleri için yapılmış anıtsal bir alandır. Saraybosna’nın en yakın tarihinin bir kısmına şahit olabileceğiniz mezarlıkta, 1990’ların başında meydana gelen trajik ve kanlı iç savaşın izleri görülebiliyor. Saraybosna’da yaşanan savaşlar esnasında Sırp ve Boşnak güçleri arasında dört yıl süren uzun bir savaş dönemi yaşandı. Kovači Anıt Mezarlığı’ysa bu kuşatma sırasında kendilerini Sırp saldırganlarından korurken kaybolan ve hayatını kaybeden Boşnaklar için yapılmıştır. Ayrıca mezarlığa gömülü olan önemli isimlerden biriyle, bağımsız Bosna’nın ilk cumhurbaşkanı olarak bilinen Alija Izetbegović’tir. Birçok devlet başkanının ziyaret ettiği bu anıt mezarlık, ülkenin yakın tarihindeki en önemli olaylardan birine saygı ve minnet için sıklıkla ziyaret ediliyor.

OSMANLI ESERİ GAZİ HÜSREV BEY CAMİ

Başçarşı’da yer alan Gazi Hüsrev Bey Camii, 1531 yılında Sultan Süleyman’ın isteği üzerine inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan yapı Bosna’nın önemli kültürel ve dini eserleri arasında yerini alıyor. Neden Gitmeliyim? Başçarşı’nın önemli eserlerinden biri olan Gazi Hüsrev Bey Camii, “Bey Camii” olarak da bilinmektedir. Camii Mimar Sinan’a yaptırılmış olup 1996 yılında aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir. Camii, savaş döneminde İslam’ın izlerini silmek adına Sırp askerlerin en önemli hedeflerinden biri olmuştur ancak ilk haline uygun restoreleriyle günümüzde hala ayaktadır. Osmanlı mimarisine uygun restoresi sayesinde Mimar Sinan’ın elinin değdiği bu camiyi hala ziyaret edebilir ve içerisindeki medrese, hamam gibi diğer tarihi noktaları görebilirsiniz. Saraybosna’nın tarihi yerlerini görmek isterseniz ilk sıralara Bey Camii’ni eklemeyi unutmayın.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim