Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülke. 1.240.000 kilometrelik yüz ölçümüyle Afrika'nın sekizinci büyük ülkesi. Mali’den Konya’ya lise eğitimini almak üzere Konya’ya gelen Abdour Rahim Maiga, Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra hedefleri ile ülkesindeki Ramazan’ın nasıl geçtiğini Konya Yenigün Gazetesi okurları için anlattı.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Abdour Rahim Maiga Mali’nin Timbuktou şehrinde dünyaya geldim. Çocukluk dönemimi Timbuktu’da geçirdim daha sonra ailece başkent Bamako’a göç ettik. Bamakoda ilk ve orta okulumu bitirdim. 2018’de Diyanetin aracılığıyla Türkiye ile tanışma fırsatım oldu. Şu an Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinin son sınıf öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Konya'ya gelmeden önce Konya ile ilgili hiç bilgim yoktu. Sadece biletin üzerinde Konya yazılı olduğunu görüyordum. İstanbul’a geldim. Daha sonra Konya’ya gelmek için uçağa bindim ve Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip lisesine ilk adımımı attım. Baktım sağa sola burası dünya dedim her ırktan her renkten insanlar var. Konya’yı yavaş yavaş tanımaya başladım ve Konyalılarla tanışma fırsatım oldu. Buradaki insanlar bizlere ev sahipliği yaptı fazlasıyla. Bizimle tanıştıktan sonra hemen evlerine davet ederler. Ailemizin boşluğunu doldurmaya çalışıyorlar ve daha önemlisi Yabancı olduğumuzu hissettirmiyorlar. İslam kardeşliği derler ya hep ben bunu Konya’da yaşadım. O kadar iyi insanlar var ki bu kısacık satırlarda sığdırmam mümkün değil. Din ve samimiyet açıdan Türkiye'nin en öne gelen şehirlerindendir Konya. Konya'da en fazla dikkatimi çeken şey camilerdir çünkü gittiğim her yerde karşıma cami çıkıyor halbuki Türkiye'nin bazı şehirlerine gittiğimde cami bulmakta zorluk çekiyorum. Konya çok maneviyatı bir şehir tarihiyle camisi ile her yönde farklıdır. Konya Mutfağı da çok beğendim. Mesela Konya pilavı, bamya çorbası ve en önemlisi de etli ekmektir.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Bana göre her genç en az bir genç uyandırmakla mükelleftir. Çünkü İslam gençliği çok derin uyku içerisindedir. Onları uyandırmak bizim ilk vazifemiz olmalı. Şimdi Mali'nin gençliğine baktığımda hep boş şeylerle uğraştıklarını ve sanki gelecekleri yok gibi yaşadıklarını görüyorum. Bir toplumun gençliği aynı anda o toplumun geleceğidir. Bu gençlik nasıl şuurlu birey hale getirilir hep onu düşünüyorum. Artık ümmetin gençleri birtakım bilgilere ve birikime sahip olmalı. O zaman bu emperyalizm sistemine karşı dik durabiliriz. Dün Fransızların tarafından sömürülen bir toplum bugün o toplumun gençleri Fransız hayranı olursa demek ki o toplum hala sömürülmektedir. Benim hedefim bu gençliği uyandırmak onları İslam fıtratın uygun olduğu şeklinde yetiştirmektir. Eskiden dedelerimizin ellerine ve boyunlarına zincir vurdular zorladılar ona rağmen şahsiyetlerini kaybetmediler ama şimdiki gençliğin zihnine zincir vurmaya çalışıyorlar ve büyük kısmını da köleleştirdiler. Bunu da sosyal Medya ile başardılar. Kendilerine, köleler yetiştirdiler bu kölelerde köle olduklarından haberleri yok. Ben de bir Müslüman genç olarak nasıl bu gençlerin karanlık yollarında ışık olabilirim onu düşünüyorum ve arayışı içindeyim başaracağım Allah'ın izniyle.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Allah bize verdiği bu İslam nimeti İslam coğrafyası bir ev hale getirdi. Kültürler ne kadar farklı olsa da gayeler ve niyetler aynıdır. Mali çok büyük medeniyetin üzerinde inşa edilen bir ülkedir. Mali'de yaklaşık 27 farklı dil konuşulmaktadır. Lehçe demiyorum, ağızda demiyorum, dilden bahsediyorum. Mali halkın geneli Banbaraca konuşuyor. Bu çeşitlilik bizlere çok şey katıyor hem medeniyet açıdan hem bilgi açıdan. Mali halkın yüzde 95’i Müslüman ile oluşmaktadır. Kalan kısmı ise Hıristiyanlık ve Kabile dinleri. Mali de dünyanın hiçbir yerinde benzerlerine rastlayamayan festivallerle doludur. Mali’nin en popüler etkinliği Segou Festivali olarak kabul ediliyor. Şubat ayında gerçekleştirilen etkinliktir. Müzik ve dans gösterileri ile Nijer Nehri üzerinde bot yarışları düzenleniyor. Ülkenin resim, heykel ve fotoğrafçılık alanlarında önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Şubat ayının bir diğer etkinliği ise Çöl Festivali. Timbuktu şehrinde düzenlenen festival, aynı zamanda oldukça eski, köklü bir geleneğin devamı niteliğinde. Robert Plant ve Justin Adams gibi ünlü sanatçıları ağırlayan konserlere sahne olan festival sırasında 3bin’e yakın meşale yakılarak çölün karanlığı büyüleyici bir şekilde deliniyor. Mali halkın geneli misafir ağırlamayı sever. Eve bir misafir gelirse yemeden evde kimse yemez. Mali'de misafir su ile karşılanır yani misafir eve gelir gelmez ona su ikram edilir. Bilmiyorum bu kültür nereye dayanır ama bazı kabilelere göre su huzur, başlangıç olarak kabul ediliyor belki oradan gelmiş olabilir.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Mali de ramazan ayı gelmeden önce herkes değişik hazırlıklar yapar mesela evin süslenmesi, evin komple temizlenmesi, kuran kerim evin içinde görünecek şeklinde koyulması. Malide Ramazan ayında camiye kadınlar çok gider hatta bazı camilerde kadınların sayısı erkeklerden daha fazla oluyor. Her camide kesinlikle bir iftar sofrası oluşturulur. Mahallenin sakinleri camiye yemek gönderirler. Bu sayıda fakirler, yolcular ve misafirler camide iftar yapma imkanı sağlanır. Bazen işinden evine erken ulaşamayan kişilerde hemen en yakın camide iftar yapar. Bu geleneği çok eski tarihimize dayanır. Ramazan ayında farklı uygulamalar da oluyor mesela her camide hapishanedeki mahkumlara para, gıda ve kıyafet gibi ürünleri toplanır ve onlara teslim edilir. Şehit ailelere, yetim ailelere destekler verilir. Ramazan ayında Meyhaneler başta olmak üzere ve tüm kötü yerler kapatılır, lokantalar gündüzleri açılması hoş görünmez. Mali’de Ramazan ayında çocuklara değişik bir eğlencemiz var. Ramazan ayın 10. Gününden itibaren başlar Kadir Gecesine kadar uzanır. Her gece teravih namazından sonra saat 11’e kadar çocuklar ev ev dolaşıp harçlık toplarlar. Gurup şeklinde yaparlar bunu. Çocuklara has olan yerel şarkımız var her evde o geleneksel şarkıyı söylerler. O ev sahipler harçlık verirler bazıları şeker verirler. O günlerde topladıkları paralar Ramazan Bayramın günlerinde bir faaliyet organize ederler.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN: AHMED İSMAEL

Editör: TE Bilişim