Konya’nın kaplıcalar diyarı Ilgın mümbit topraklarında yapılan verimli pancar ve haşhaş tarımına rağmen İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere önemli oranda göç vermiştir. İstanbul Ilgınlılar Derneği Başkanı Nafi Bircan ile gurbette hayat şartlarını ve dernek faaliyetlerini konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimizi 05.05.1992 tarihinde yaklaşık 40 arkadaş bir araya gelerek kurmuşlardır. Avukat Mustafa Aydın, İsmail Alıcı, işadamı Ömer Ege, işadamı Ramazan Çimen, Hikmet Önder, eczacı Mümtaz Üçekiz, İ. Haldun Mavuş, Mehmet Alıcı, Behçet Can ve Haydar Cengiz gibi insanlar kuruculara öncü olmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanlarına dair bilgi verir misiniz?

Derneğimiz Ilgın tarihini, maddi ve manevi varlıklarını tanıtmak, koruyup kollamak, hemşehrilik bilincini geliştirip pekiştirmek, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak, Ilgın dışında yaşayan hemşehrilerimiz arasında dayanışmayı güçlendirmek amacıyla kurulmuştur.

Derneğin mevcut yönetim kurulunda kimler görev yapıyor?

Derneğimizin başkanlığını bendeniz Nafi Bircan sürdürüyorum. Yönetim kurulumuzda Av. Hidayet Korucu ve Zekeriya Ölmez, işadamı Emre Kılkış, araştırmacı Beytullah Yıldırım, mali müşavir Süleyman Çelik ve Mustafa Kaplan görev yapmaktadır.

Geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Hemşehrilerimizle beraber olmak adına pek çok faaliyet yapmaya çalışıyoruz. Aşure günleri, öğrencilerle kahvaltılı toplantılar, piknik günleri bunlardan bazılarıdır.Ilgın’dan İstanbul’ gelen misafirlerimiz olduğunda dernek binamızda kahvaltı organizasyonları yapıyoruz. Her yıl Ramazan ayında iftar daveti yapıyoruz. İstanbul'da düzenlenen Tanıtım Günlerine Ilgın’ımız adına katkı veriyoruz.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Periyodik bir yayınımız yok ancak Ilgın ilçemizin tarihi araştırarak basılmış kitaplarımız var. Derneğimizi ilk defa ziyaret eden misafirlere bu kitapları takdim ediyoruz. Ayrıca Ilgın Belediyemizin gönderdiği tanıtım broşürlerini de ziyaretçilerimize vererek ilçemiz hakkında bilgilenmelerini sağlıyoruz.

İstanbul bölgesindeki ne kadar Ilgınlı yaşıyor ve derneğinizle ilgileri ne düzeyde?

İstanbul’da 5 bine yakın Ilgınlı hemşehrimiz var. Neredeyse her biri telefonla beni arayıp faaliyetlerimize katılmak istediklerini heyecanla beyan ediyor. Bana ulaşmak kolaydır, çünkü internet sayfamızda, Facebook hesabımızda ve daha ek çok yerde telefon numaralarım kayıtlıdır. Düzenlediğimiz bir etkinlikten sonra bakıyorum; katılacağını söyleyen kimi insanlar gelememiş. Çünkü İstanbul büyük bir metropol… Ben şahsen Anadolu Yakasında oturuyorum, Dernek binamız Avrupa Yakasında Fatih ilçesine bağlı Balat’ta. Ulaşım için üç metro değiştiriyorum. Zamanında kurucularımız Balat’taki bu binayı bulmuş veya tercih etmişler. Fakat artık Gebze’den Tekirdağ’a kadar geniş bir havzada hemşehrilerimiz var. Bir bölgede toplu olmadığımız için bir araya gelmekte zorlandığımız oluyor. Bir de haberleşme imkanları eskiden çok kısıtlıydı. Mesela bir iftar davetinde bulunmak için herkesin ev telefonu tek tek aranarak tarih ve yer ayrıntılı olarak bildirilirdi. Şimdi birkaç tuşa basıp yüzlerce kişiye aynı anda SMS yollayabiliyoruz. Hatta WhatsApp üzerinden konum, yani davet yerinin yol tarifini gönderip ulaşımı kolaylaştırabiliyoruz. Fakat İstanbul bir Metropol şehir; insanların bir faaliyete katılması için günün en az 4-5 saatini ayırması gerekiyor. Bu da herkes için her zaman mümkün olmuyor.

Konya ile münasebetleriniz ne seviyede?

Konya ile münasebetlerimiz devam ediyor. Hemşehrilerimiz yaz tatillerini memleketlerinde geçirmeyi tercih ediyor. Günümüzde şehirlerarası ulaşım şehir içinden çok daha kolay hale geldi. Yüksek Hızlı Tren, uçak seferleri büyük kolaylık oldu. Otobüsler dahi karayolunda eski zamanlara oranla daha güvenli ve pratik seyrediyor.

Konya’yı yönetenlerden beklentileriniz nelerdir?

Konya Büyükşehir Belediyemiz düzenlenen Konya Tanıtım Günlerinde İstanbul’a adeta büyük bir çıkarma yapıyor. Bu, Belediyemizin bizleri önemsediği, İstanbul’daki potansiyeli değerlendirmeyi arzu ettiği anlamını taşıyor. Bu ziyaretlerinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ile bol bol sohbet edip istişarede bulunabiliyoruz. Bizlere Mevlana tabloları göndererek onore etti, kendisine çok çok teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile Konya derneklerinin beraber çalışması düşüncesiyle bir grup oluşturulmuştu. Hatta birkaç kez de bizi telefonla aramışlardı ama devam ettiremedik. Umarım başarabiliriz.

İstanbul siyasetinde ve iş çevrelerinde Konyalıların etkinliği ne düzeyde?

İstanbul’da Türkiye kamuoyunun çok iyi bildiği meşhur Konyalı siyasetçiler var. Mesela bir zamanlar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Ali Müfit Gürtuna, Bakırköy Belediye Başkanlığı yapan Ali Talip Özdemir, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu hemen aklıma gelen ilk isimlerdir. Bu liste uzayıp gider.

Konya’nın, taşrasıyla birlikte daha etkin tanıtılabilmesi ve bilhassa Konya’ya turistik ve ekonomik kazanım sağlaması için neler yapılabilir?

Turizm bacasız sanayidir. Ben bu konuda uzman değilim ama tanıtım için daha planlı ve kapsamlı projeler ortaya koyabilirsek Konya’ya doğru nemli bir akım başlayabilir. Bunun için de Konya’nın sadece merkez odaklı değil, Ilgın’da, Ereğli’de, Karapınar’da, Beyşehir, Seydişehir’de olan cazibe yerleriyle de tanıtılması gerekir. Bize göre Ilgın Kaplıcaları sağlık açısından ülkemizin en değerli kaplıcalarındandır ve diğer şehirlerde tanıtımına yönelik gayretler artırılmalıdır. Bütün insanlara duyurmamız gerekiyor.

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim