Yüzyıllardır nuruyla kainatı aydınlatan Kur’an’ı Kerim’i öğretmeyi ve en güzel hayat rehberi olduğu bilincini geliştirmeyi kendine hizmet gayesi edinmiş bir eğitim yıldızı Süreyya Yıldız Kız Kur’an Kursu. Dini eğitiminin parlayan yıldızı 2005 yılı Eylül ayında Meram Müftülüğüne bağlı olarak hizmet kervanına katıldı. Geçmişten bu yana edindiği tecrübeler ışığında yeni projeler geliştirmek, çağın ihtiyacı olan İslam’ı eğitimi sevgi ve hoşgörü çerçevesinde sunabilmek için nitelikli din eğitimi hassasiyetiyle hizmet veriyor. Süreyya Yıldız Kız Kur’an Kursu Müdiresi   Hatice Doğan kursları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Hatice Doğan. 2002’de Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldum. 2010 da Adıyaman’ın Tut ilçesinde Kuran Kursu Öğreticiliği görevine başladım. 2012 de Konya Beyşehir ilçesine tayin edildim. Beyşehir’ den de 2016 da Konya Meram Süreyya Yıldız Kız Kuran Kursu’na tayinim yapıldı. 2018 Ocak ayında Meram Müftülüğü tarafından Süreyya Yıldız Kız Kursun’ a idareci olarak görevlendirildim. Halen kursumuzda idareci olarak görev yapmaktayım.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Süreyya Yıldız Kız Kur’an Kursu 2005 yılı Eylül ayında, Meram Müftülüğüne bağlı olarak açılmıştır. 2007 yılında hafızlık eğitimine başlayan kurs, 2009 yılında ilk hafızlarını mezun etmiştir. Süreyya Yıldız Kız Kur’an Kursundan 2022 yılına kadar 220 hafız belge almıştır. Süreyya Yıldızı Kız Kur’an Kursunda Kur’an-ı Kerim dersleri yanında İbadet, Akaid, Siyer, Ahlak, Hadis, Tefsir dersleri hoca hanımlar tarafından branş usulü ile öğrencilere verilmektedir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

2005 yılından 2022 yılına kadar kursumuzda yaz ve kış kurslarında 8 bin civarı öğrenci eğitim almıştır. Halen 221 öğrencimiz eğitime devam etmektedir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Yüzünden eğitimde başarılı ve hafızlık yapmaya istekli olan öğrencilerden, her yıl Mart ayında hafız hocalarımızın oluşturduğu komisyonla seçim yapılır. Sınıf hocalarının ve branş hocalarının öğrencilerle ilgili kanaatleri ve aday öğrencilerin kıraatleri komisyonda değerlendirilir. Komisyon kriterleri: Seri okuyuş, mahrece ve tecvit kurallarına uyum, Ses ve ağız yapısının okuyuşa uygun olması, Ahlaken hafızlığı taşıyacak meziyetlere sahip olması, Ezber kabiliyetinin yeterli olması, Hafızlığına engel teşkil edecek kronik rahatsızlığı olmaması. Komisyon tarafından seçilen öğrenciler Mart ayından Haziran ayına kadar hafızlık yöntemiyle ezbere başlatılarak bu konudaki istikrarı ve başarısı gözlemlenir. İkinci bir değerlendirmeden sonra Haziran ayında uygun görülen öğrenciler kura yöntemiyle hafızlık sınıflarına yerleştirilir. Öğrencilerin 2 ila 3 yıl içerisinde belgelerini alarak mezun olmaları hedeflenir. İdaremizin ve Hocalarımızın istişare içerisinde uyumlu çalışmaları, öğrencilerimize rol model olmaktadır. Hem maddi imkânları kısıtlı öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında, hem de kursun her türlü ihtiyacının karşılanmasında kurs derneği büyük destek sağlamaktadır.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Akademik derslerin yanında öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için Ahşap Boyama, Aromatik Bitkilerle kozmetik ürünler, Geri Dönüşümle Kendin Yap, sofra sunum teknikleri, pasta yapımı, kaneviçe, satranç, gibi faaliyetler yaptırılmaktadır.  Ayrıca kursta öğrencilerin eğitimlerine destek olması açısından vaiz, akademisyen ve alanında uzman kişiler tarafından konferanslar sunulmaktadır. Öğrenciler her hafta farklı bir sınıf olmak üzere Perşembe akşamları tiyatro, piyes ve skeçler düzenleyerek sunum yapmaktadırlar. Bu tür faaliyetler çocukların öz güvenlerini kazanmalarında faydalı olmaktadır. Öğrenciler arasında İstiklal Marşını Güzel Okuma, Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması, Hadis Yarışmaları; yine sınıflar arası Bilgi Yarışmaları gibi ödüllü yarışmalar yapılmaktadır. Yılsonu piknikleri, Ramazan Şenlikleri, Konya’nın yöresel şenliği olan Şivlilik Şenlikleri ile de öğrencileri derslerden sıkılmadan eğitimlerini tamamlamaları sağlanmaktadır. Ayrıca sosyal değerler çerçevesinde öğrencilerle hastanelerin Pediatri servislerine, Rehabilitasyon merkezlerine, Kızılay Toplum Sağlığı Merkezine, Huzurevine ziyaretler yapılmaktadır.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yapılan Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında 3 kez Konya İl birinciliği, 8 kez Meram ilçe birinciliği Dini bilgiler yarışmasında 1 kez Meram ilçe birinciliği, üç kez Konya İl birinciliği 40 Hadis yarışmasında 1 ilçe birinciliği, İmam Hatipler ve Kur’an kursları arasında düzenlenen “Peygamberin İzinde” Yarışmasında Konya Birinciliği, Hacı Veyiszade’yi Niçin Seviyoruz yarışmasında Konya birinciliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca Hafızlık Tespit Sınavlarında 5 öğrenci finale kalmıştır.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Fuhşiyatın her türlüsünün aleni olarak reklamının yapıldığı ahir zamanda Kur’an’la bağın kuvveti nisbetinde kurtuluş mümkündür. Bu itibarla hafızların zamanın tehlikelerine karşı topluma can simidi olmasını ümit etmekteyiz. Kur’an-ı ezberlemek Farz’ı Kifâyedir. O’nu ezberleyenler diğer mü’minlerin üzerinden de sorumluluğu kaldırmaktadır. Lakin Kur’an-ı ezberlerken amaç sadece kuru bir ezber değil, onun mesajını anlama, kavrama, yorumlama, onun ilkelerini hayat tarzına dönüştürebilmektir. Farklı yörelerden, farklı kültürlerden kursumuza gelen her öğrencimizi Allah’ın emaneti bilinciyle sahiplenip, onların istek ve fikirlerine değer vererek, sevgi, saygı çerçevesinde insana hizmeti şiar edinerek, yüksek ideallerle vatana, topluma faydalı, erdemli örnek Müslüman şahsiyetler yetiştirmeye çalışmaktayız. Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz” ilkesi gereği onlara sevgiyle hoşgörüyle yaklaşarak, sabrı, azmi, çalışmayı insanı insan yapan değerleri öğreterek sonraki yaşamlarında Müslümanca yaşayabilmenin zeminini oluşturabilmenin gayreti içindeyiz. Mezun olan öğrencilerimizin birçoğuyla, irtibatımız devam etmekte, onları hayat yolculuğunda takip etmekteyiz. Sonraki yıllarda görüşmelerimizde kursla ve bizlerle olan hatıralarını özlemle yâd etmeleri, onların hayatlarına dokunabildiğimizi hissettirerek bizleri memnun etmektedir. Bizleri bu meslekte istihdam eden Rabbimize Hamd-ü senalar olsun.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Geçmiş yıllara göre Diyanetin Kur’an Kurslarına ve hafızlık eğitimiyle ilgili çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Türkiye genelinde son yıllarda daha saygın, nitelikli ve donanımlı hafızlar yetişmektedir. Özellikle Konya’mız Türkiye genelinde hem mazisi olarak hem de kültürel olarak öncü illerdendir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN:  Karapınar Merkez Kız Kuran Kursu

Editör: TE Bilişim