Ramazan ayının ilk gününde başladığımız Gurbetteki Konyalı Dernekleri Röportaj serimizde Ankara’dan İstanbul’a, Antalya’dan Bursa’ya, Yalova’dan Aydın’a, Gölcük’ten Alanya’ya kadar 25 günde 20 derneği sayfalarımıza taşıdık. Konya İçindeki Hemşehri Dernekler Serimizde de 21 derneğimiz sayfalarımıza konuk oldu. Söyleşilerimizin pek çoğunda Başkanlar ya Konya’yı yönetenlerden beklentilerini dile getirdi ya da teşekkürlerini ifade etti. Konya dışında yaşayan hemşerilerimizin bilgilerini toplayıp bir hemşehri veri tabanı oluşturmak üzere internet üzerinde e-hemşehrim platformu oluşturan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın da söyleyecekleri olmalıydı. Bu sebeple röportaj dizimizin son gününde son sözleri Başkan Altay’ın söylemesini murad ettik.

Konya sizin için neyi ifade ediyor?

Köklü bir tarihe, zengin bir kültüre ve birbirinden farklı yüzlerce doğal güzelliğe sahip bir şehirde doğmak, büyümek ve yaşamak; eşine az rastlanır bir ayrıcalık. Onca medeniyetin beşiği, Çatalhöyük gibi binlerce yıllık bir mirası bünyesinde taşıyan, Selçuklu Devleti’ne 200 yıl başkentlik yapan; Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin, Şems-i Tebrîzî’nin, Sadreddin-i Konevi’nin ve onca münevverin şehri Konya’mızda, bu eşsiz ayrıcalığı derinden hissediyor ve yaşıyoruz. Konyalılar olarak şehrimizin bu kadim mirasını; birlik, beraberlik ve kardeşlik bağları içerisinde paylaşmaktan, her daim onur ve mutluluk duyuyoruz.

Konya’nın hemşehrilik kültürü hakkında neler söylemek isterseniz?

Hemşehrilik yalnızca aynı şehrin mensubu olmak demek değildir. Bunun çok daha ötesinde; o şehrin ruhunu taşımak ve o şehri daha güzel yarınlarla buluşturmak için ortak bir gaye etrafında birleşmektir. Hamdolsun bizler Konya’mızda hemşehrilik bağlarımızı, toprağın derinliklerine kök salmış bir ağaç gibi sıkı tutuyoruz. Sahip olduğumuz bu muhabbet ve samimiyet, 2 milyon 277 bin hemşehrimizin tamamına sirayet etmiş durumda. Hepimiz birlik ve beraberlik içerisinde Konya için çalışıyor, Konya için üretiyoruz. Birbirimize nerede olursak olalım sahip çıkıyoruz. Âlimlerin Sultanı Mevlana Hazretleri’nin de buyurduğu gibi: “Bir araya gelse dost dosta ilaç olur; bahçede tek gül bir şeye benzemez, öbek öbek olduğunda bahara taç olur.”

Konya dışında yaşayan Konyalılarla ilişkileriniz hangi seviyede?

Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanındaki hemşehrilerimizle tıpkı Konya’da yaşayanlarla olduğu gibi derin bağlılığımızı her daim koruyor, nerede olursak olalım her fırsatta bir araya geliyor, kardeşliğimizi pekiştiriyor, şehrimize dair istişarelerde bulunuyor ve Konya’mızı “ortak akılla” yönetiyoruz. Bu doğrultuda; dünyanın her yerinden Konyalı hemşehrilerimizle ve Konya’ya gönül veren kardeşlerimizle Konya paydasında buluşmak, Ortak Akıl çalışmalarına katkı sağlamak, hemşehrilik hukukunun korunması ve doğup büyüdüğümüz topraklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek için geniş tabanlı bir online kayıt sistemi olan E-Hemşehri uygulamasını hayata geçirdik. Sisteme kayıt olan on binlerce hemşehrimizle özel günlerde ve farklı konularda görüş alışverişinde bulunmak için buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Böylelikle Konya’da yaşamasalar bile vatandaşlarımızla gönül bağımızı hep sıkı tutuyor ve şehrimizin geleceğiyle ilgili görüşlerini alarak yönetime katılmalarını sağlıyoruz. Öte yandan Konya dışında yaşayan hemşehrilerimizi bir araya getiren derneklerimizle de köklü bir ilişkimiz mevcut. Farklı şehirlere yaptığımız ziyaretlerde derneklerimiz aracılığıyla hemşehrilerimizle sıklıkla bir araya gelerek hasret gideriyor, onların tüm sorunlarıyla yakından ilgilenip şehrimize ait önerileri hakkında istişarelerde bulunuyoruz. Hamdolsun şehrimizin değeriyle yoğrulan bu birlik ve beraberliğin faydalarını her defasında görüyor ve derinden yaşıyoruz.

Konya dışında yaşayan hemşehrilerimize buradan ne söylemek istersiniz?

Her şeyden önce hepsine selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum. Yüce Allah onların her daim yar ve yardımcısı olsun. Konya dışında yaşalar dahi tüm hemşehrilerimizin köklerinin Konya’da olduğunu, Konya’yı çok sevdiklerini ve özlediklerini biliyoruz. Benim onlardan isteğim; Konya’mızın sahip olduğu tüm güzellikleri mütemadiyen hatırlamaları ve bulundukları yerlerdeki diğer Konyalılarla dayanışma içinde olmalarıdır. Biz ancak bu değerlerimizi sürdürdüğümüz müddetçe şehrimize has zenginlikleri koruyabiliriz. Son olarak şunu unutmamalıyız ki; biz, hep birlikte Konya’yız ve nerede olursak olalım Konya’nın gönül iklimini yüreğimizde taşıyoruz. Yüce Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi ilelebet daim eylesin.

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim