Konyaspor tarihine ismini altın harflerle yazdıran isimlerin en başında gelen insanlardan birisi olan Mehmet Oktut’u anlatmak o kadar kolay değil. Bugün bile hayırla anılan, gerçekten tanıdığım ve olumlu manada “en”leri o kadar fazla olan bir insan ki, hangi birisini anlatacaksın. Mehmet Abi, çevremde tanıdığım en dürüst, en namuslu, en duruşlu, Allah’ın yüreğine tonlarca merhamet ve vicdan verdiği bir adam. Hayırsever, fukara babası, gariban gözetleyicisi, ama bunları kimsenin gözüne sokmadan, kimseye göstermeden yapan da bir adam. Dertlerine derman olduğu ihtiyaç sahiplerinin tanımadığı bir adamdı Mehmet Oktut Abi. Bilenler bilir, benim idolüm, yolundan gittiğim, can verecek kadar sevdiğim bir adamdı Mehmet Abi.

Hem futbolculuğuna, hem yöneticiliğine, hem başkanlığına, ama hepsinden önemlisi adamlığına hayran olduğum Mehmet Oktut Abiyle, yollarımız statta kesişti. Konyaspor genç, amatör ve profesyonel takımda oynarken tanıdım Mehmet Oktut Abiyi.  Siyah Beyazlı Konyaspor, çubuklu formalarla sahaya çıktığı anda kendimden geçerdim. Mehmet Oktut Abi, genç takımda ya da amatör takımda oynarken, Konyaspor A takımında oynayan Eskişehir Demirspor’dan aldığımız Ayhan isimli bir stoper vardı. Ayhan bir maçta sakatlandı, sanırım ayağı kırıldı, onun yerine oyuna Mehmet Oktut girdi. Ve Mehmet Abi o formayı Ankaragücü’ne gidene kadar sırtından hiç çıkarmadı. Çok iyi oyuncuydu. Mehmet Oktut, Ankaragücü forması ile de başarılı maçlar oynadı ve 25 yaşında, babası Veysel Amcanın, “gel artık dükkanın başına” çağrısıyla, topu tüfeği bırakıp Marangozlar sanayisine geldi. Hem de Beşiktaş’a transferi varken. Böyle de ana-babaya saygılı bir adamdı. Siyaseti sevmedi, ama Konyaspor’a, insanlara, fakire fukaraya hizmet için, bazı şeylere katlandı. Mahkemeler de cabası. O konulara girmeyelim, birileri rahatsız olur. Mehmet Oktut, Konyaspor’da başkanlık ve yöneticilik yaptığı dönemlerde Merhaba Gazetesi’nin de destekçilerinden biriydi. Sonra, hissesini birilerini verdi ve ayrıldı yönetimden. O zamanlarda da çok daha yakınlaştık Mehmet Abiyle.

Kendisiyle çok anımız var, ama anlatacağım olay beni çok üzmüştü..

Mehmet abi Konyaspor’da Başkan, o dönemlerde bugünkü gelirin yüzde 1’i yok. TFF, Reklam, sponsorluk kuruş girdisi yok. Sadece bilet satışları ve yöneticilerin bağışları ile kulüp ayakta kalıyor. Deplasmanlara bile bazen şirket otobüsleri ile gidilen dönemler. Konyaspor yine bir deplasmana gidecek, ama ekonomik sıkıntı var. Mehmet Abi ve birkaç yönetici ile gazeteciler toplandık, esnaflara çıkılacak, para toplanacak ve o parayla da takım deplasmana gidecek. Mehmet Oktut Başkan olmak üzere 15-20 kişi çıktık sokağa. Önümüze gelen dükkana giriyor, Konyaspor’a yardım topluyoruz. İsmini vermeyeceğim, seyyar satıcıların da olduğu bir alış-veriş merkezine girdik. Tek tek dükkanlara ve seyyarlara durumu anlatıyoruz. Tezgahında kıyafet satan adamın biri, Mehmet Abiyi tanıdı, cebinden bir 20’lik çıkardı ve “alın bu parayı, ama yenilir gelirseniz haram olsun” dedi. Adama müdahale ettim, ‘ne biçim konuşuyorsun, karşında dilenci yok, Konyaspor başkanı var” dedim. Ama orada bulunan herkes kaskatı kesildi. Allah rahmet eylesin Mehmet Abi, elimden tuttu ve “adam haklı, nafakasından bir kısmını bize veriyor, hadi gidelim” dedi, ama suratı simsiyah olmuştu. Bir de yenildiğimiz bir maçtan sonra Mehmet Oktut gibi adamın üzerine yürümüşler, hakaret etmişlerdi. Futbol, böyle nankör, böyle acımasız bir oyun. Tabela iyi gittiği sürece kralsın, kötü gittiği anda düşünemiyorum bile. Burnundan kıl aldırmayıp, “küçük dağları ben yarattım” diyenler bu hikayeden ders çıkarırlar mı?

Konya'da olmaktan memnunum Konya'da olmaktan memnunum

Mehmet abinin cenazesine Avni abi ile birlikte katılmış ve inanılmaz üzülmüştük. Mehmet abinin vefatından 3 sonra da Avni abiyi kaybettik. Mehmet Oktut’un vefatı ile birlikte Konya ve Konyaspor, dürüst yöneticiliği, dürüst başkanlığı, hak yemeyeni, hakkını yedirmeyeni ve çok namuslu bir adamı kaybetti. Allah’ın rahmeti üzerine olsun.

RECEP ÇINAR 

Editör: TE Bilişim