Konya dışında birçok şehirde Konyalı yaşıyor. Bu Konyalıların birlik ve beraberliklerini sağlaması adına ise, bulundukları şehirlerde bazı sivil toplum kuruluşları kuruluyor. Bu STK’lar, Konyalıların toplanmasına, birbirleri olan diyaloglarını geliştirmelerine imkan tanıyor. Ankara Akşehir’i Sevenler Derneği (AKSEVDER) de bu sivil toplum kuruluşlardan biri. Derneğin Başkanı Hilmi Alpan, dernek faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler verirken, Türkiye gündemini etkileyecek önemli bir öneride bulundu.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Akşehir'i Sevenler Derneğinin kurulması ile ilgili ilk çalışmalar Müteşebbis Heyet Başkanı H.Raci Temizer'in Bahçelievler 39. Sokak'taki evinde defalarca yapılan toplantılarla başlamıştır. 9 Mart 1991 tarihinde Fevzi Çakmak Sokak No: 20 adresindeki Bağkur Eğitim Merkezi'nde, Dr. Rafet Erten'in Divan Başkanı Erkök Avcıoğlu'nun Kâtip Üye olduğu ve Ankara'da bulunan 30 Akşehirlinin katıldığı toplantıda kuruluşun ilk adımı atılmıştır. 15 ay süren bir çalışmadan sonra H.Raci Temizer'in Başkanlığında İbrahim Ateş, Rahmi Öksüz, Muammer Şatıroğlu, Erkök Avcıoğlu, Marhin Can Ilıcak Ve Sabri Yaşayan'dan oluşan müteşebbis heyet tarafından tüzüğü hazırlanan ve yasal işlemleri tamamlanan Akşehir'i Sevenler Derneği 21 Ekim 1992 tarihinde resmen kurulmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanlarına dair bilgiler verir misiniz?

Derneğimizin gayesi Ankara’da ikamet eden Akşehirli ve Akşehir’i seven tüm dostlarımızla gönül alışverişinde bulunmaktır. Sosyal dayanışmayı artırmak ve Akşehir’i seven tüm dostlarımızın iyi günde kötü günde yanında olabilmek üzere faaliyetlerde bulunuyoruz.

Mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Başkan Hilmi Alpan (Mali Müşavir), Başkan. Yardımcısı Mustafa Erdoğdu (Emekli Savcı), Genel Sekreter Ahmet Baki Özpay (Emekli Zabıta Müdürü), Sayman Rıfkı Balkan (Reklamcı), Mehmet Emin Aydoğan (Emekli Kimya Mühendisi)’dir.

Geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

8 Mart Dünya Kadınlar günü ve Akşehir’in yöresel lezzeti Herse günü, Kurtuluş savaşının başlangıç kararının verildiği ve Büyük taarruzun başladığı 24 Ağustos1922 tarihinin yıldönümünde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahgâhı Anıtkabir’i ziyaret ve Çelenk koyma, Etli ekmek günü, Ramazan ayı iftar organizasyonu, Geziler ve Kuruluş yıldönümü balolarımız adeta bir AKSEVDER klasiği olmuştur.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

3 veya 4 aylık dönemler halinde derneğimizin Bültenini yayınlıyoruz. Bunun dışında sosyal medya zerinden tanıtım ve duyurular yapıyoruz.

Ankara’da ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeyde?

Kesin rakam veremeyiz ama Ankara’da 5 bine yakın Akşehirlinin ikamet ettiğini tahmin ediyoruz. Dernek faal üye sayımız 85 kişidir. Hemşehrilerimizin derneğimize ilgisi de pek çok dernekte olduğu gibi ne yazık ki zayıftır.

Konya ile münasebetleriniz ne seviyede?

Konya ile münasebetimiz de maalesef yok denecek seviyededir. Dernek olarak faaliyetlerimiz sadece Ankara özelindedir. Akşehirli siyasetçilerimizle de münasebetlerimiz ziyaret seviyesinde seyretmektedir.

Konya’nın, taşrasıyla birlikte daha etkin tanıtılabilmesi ve bilhassa Konya’ya turistik ve ekonomik getiri sağlaması için neler yapılabilir?

Konya’da öne çıkarılamayan çok önemli bir milli mesele vardır. Kurtuluş Savaşının kararının ve taarruz planının yapıldığı 9 aylık bir süreye Akşehir’de bulunan Batı Karargahı ev sahipliği yapmıştır ve burası günümüzde Batı Karargahı Müzesidir. Bu yıl 100. yılını kutlama etkinliklerini ses getirecek boyutta yapmak mümkün olabilir. 30 Ağustos Zaferi kutlamaları her yıl Akşehir’den başlatılmalıdır. Bu Konya’nın öne çıkmasını sağlayacaktır. Şehrin yöneticileri ve ileri gelenleri bu konuda Ankara nezdinde çalışma yapmalıdır. Büyük alim, düşünce ve mizah ustası Nasrettin Hoca’nın daha iyi anlatılabilmesine yönelik çalışmalar planlanmalı. Mesela okullarda fıkraları canlandırılabilir.  Akşehir’e sıklıkla kültürel ve turistik geziler yapılabilir. Yine Bektaşiliğin, Akşehir’de bulunan ikinci büyük velisi Seyyid Mahmut Hayrani daha iyi anlatılıp etkinlikler düzenlenebilir. Tarihi evleri, son yıllarda su seviyesi zayıflasa da Akşehir gölü, Arastası ve sokaklarıyla Akşehir bir Beypazarı bir Safranbolu’yu aratmaz ama buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

YARIN: İSTANBUL KONYALILAR DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim