Milli ve manevi değerlere bağlı nesiller yetiştirmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Dere Kur’an Kursu, 1980 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Meram Müftülüğüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Dere Kur’an Kursu Müdürü Mustafa Sivrikaya, kurslarının hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1979 yılında Konya Meram Dere’de doğdum ilköğretimimi Dere Zafer İlkokulunda aldıktan sonra şu an görev yaptığım Dere Kur’an Kursunda Kuranı kerimi yüzünden eğitimimi ve hafızlık eğitimimi tamamladım. İmam hatip ortaokulu ve lisesini bitirdikten sonra 2004 yılında diyanet işleri başkanlığında İmam hatip olarak göreve başladım 2015 yılında diyanet işleri başkanlığı bünyesinde aşere takrib Tayyibe kursunu tamamladıktan sonra 2015 yılında Dere Kuran Kursunda öğretici olarak göreve başladım 2019 yılından beri yönetici olarak görevimi davam ettiriyorum

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuz 1960’lı yıllarda yapılıp 1980’li yıllarda da Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. Kursumuz 94 yatak kapasiteli olup bunun yanında mahallemizdeki öğrencilerimizden evci olarak da hizmet vermektedir. Şu an Dere İmam Hatip Ortaokuluyla birlikte hem hafızlık, hem hafızlığa hazırlık, hem de ihtiyaç odaklı sınıflarımıza birlikte devam etmektedir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuz 1980’li yıllardan bu yana hafızlık belgesini alan 500 kişi bunun yanında hafız olmayıp Kuranı kerimi yüzünden okuma sınıfı olarak binlerce öğrenci eğitimlerini almışlardır.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz? Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Şu anki eğitim sistemimiz sabahtan öğleye kadar Milli Eğitimin okul dersleri öğleden sonra kurs dersleri olarak devam etmektedir öğrencilerimiz ilk kayıt oldukları zaman 4. Sınıfı bitirmiş 5. Sınıfa geçmiş kişilerden hafızlık hazırlık olarak kayıtları yapılmaktadır. 5. Sınıftan başarı gösteren öğrencilerden müftülüğümüzün hafızlık takip komisyonu tarafından seçilen öğrenciler hafızlık sınıfına geçmektedirler öğrencilerimizden hiçbirinden ücret almayıp İAŞE ve bütün ihtiyaçları Dere Kuran Kursu yaptırma ve Yaşatma Derneği ve hayırsever kardeşlerimiz tarafından karşılanmaktadır. Öğrencilerimizin sosyal etkinlik ve sportif faaliyetleri olarak futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, okçuluk, tekvando, karate, güreş gibi spor dalları ve bunun yanında tarihi ve kültürel bakımdan önem arz eden yerleri gezmeleri mahallemizdeki ve yakın çevremizdeki camilerimizde hutbe irad etme namaz kaldırma ve müezzinlik yapma gibi cami görevlerini yerine getirme ve cenazelere katılmaları noktasında çalışmalarımız vardır.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuzun hafızlıkta dünya 5. Lığı Türkiye üçüncülüğü Kuranı Kerim güzel okumada Türkiye 1. Lığı ezanı güzel okumada Konya birinciliği vardır.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık dünyada hiçbir nimetle kıyas edilmeyen cenabı ALLAHIN seçmiş olduğu bazı insanlara vermiş olduğu güzel bir değerdir. Bunun yanında sadece ezber noktasında olmayıp Kuranı anlama yönünde hareket edildiği zaman daha güzel bir önem teşkil eder, insan okuduğunu anladığı zaman hayata tatbik noktasında bir değer kattığı için hem bu dünyasını hem de ahiretini mamur eder.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Türkiye’deki hafızlık çalışmaları özellikle geçmişten bugüne kadar birçok başarıya imza atılmış son zamanlarda hafızlık daire başkanlığı kurulduğu andan sonra resmi boyutta önem arz eden bir hizmete imza atılmıştır. Konya’mız olarak hafızlık noktasında diğer illere bakılınca büyük bir başarı görülmektedir ve bu noktada Konya’mızın hafızlık yetiştirme alanında büyük bir rol model olduğunu söyleyebiliriz.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN: Ilgın Merve Yatılı Hafız Kuran Kursu

Editör: TE Bilişim