Dezavantajlı bireylerin kendini ‘özel’ hissettiği merkez, Meram’da eğitim öğretime başladı. Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram, ilk eğitim öğretim yılında down sendromlu bireyler ve ailelerine verdiği eğitimlerle kısa sürede Konya’nın bir markası haline geldi.

2-9-65

Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, Türkiye’ye örnek olacak olan projenin farklı yaş gruplarına özgü yeni projelerle birçok hayata dokunacağını ifade etti.

2-10-55

ÖZEL BİREYLER VE AİLELERİNE YÖNELİK KURULDU

Gerekli ön çalışmaların yapılmasıyla birlikte 2023 Ekim ayında açılışı gerçekleşen DOSD’un down sendromlu bireylerle birlikte ailelere de destek amacıyla kurulduğunu belirten Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, çocuklara verilen eğitimlerin yanı sıra aylık olarak düzenlenen aile seminerleriyle de ailelerin bilinçlenmesine yönelik çalıştıklarını belirtti. Down sendromlu bireye sahip ailelerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair bilgilendirmelerin de merkezde yapıldığına dikkat çeken Munlafalıoğlu, “Buradaki amacımız yalnızca çocuklarımıza eğitim vermek değil; ailelerin tüm ihtiyaçlarında onların yanında olmak. Bunun için de ailelere verdiğimiz eğitimleri yalnızca burada eğitim gören çocukların velilerine yönelik değil; diğer ailelerin de katılabileceği şekilde düzenliyoruz. Aylık olarak yaptığımız seminerler ilgiyle takip ediliyor ve gelen talepler doğrultusunda ayda 2 defaya çıkabiliyor.” diye konuştu.

2-11-38

KİŞİYE ÖZEL EĞİTİM MODELİ!

Munlafalıoğlu, özel bir eğitim kurumu olmasının yanı sıra dernek çatısı altında bulunan DOSD’un maddi durumu elverişli olmayan ailelere de ücretsiz hizmet verdiğini açıkladı. Devlet eliyle özel çocuklara verilen 8 saatlik ücretsiz eğitimin yanında, her bireye özgü eğitim modeliyle daha fazla eğitime ihtiyaç duyan öğrencileri de dernek olarak desteklediklerini bildiren Munlafalıoğlu, “Necmettin Erbakan Üniversitesiyle imzaladığımız protokol neticesinde buraya gelen alanında uzman 2 öğretmenimiz, mülakat gerçekleştirerek ‘bireye özgü’ eğitim modeli oluşturuyor.” dedi.

Çiçek ve fide sezonu açıldı Çiçek ve fide sezonu açıldı

2-2-93

 12-15 YAŞ ARALIĞINDA DA EĞİTİMLER BAŞLADI

300 kişilik kapasite alanıyla hizmet veren DOSD’un dieğr rehabilitasyon merkezlerinden farklı olarak spesifik bir eğitim aldığına işaret eden Munlafalıoğlu, “DOSD bünyesinde fizyoterapi, spor, bireysel eğitim ve grup eğitimi başlıklarıyla eğitime başlanıldı. Öğretmenlerimiz hem teorik hem de pratik alanda başarılı kişilerden oluşmakta. Bakanlık nezdinde 300 kişilik kapasitemiz olsa da bireysel eğitimler dolayısıyla daha az öğrenciye ancak tam saat kapasiteli olarak eğitim veriliyor.” ifadelerini kullandı. Munlafalıoğlu, 0- 12 yaş aralığındaki çocukların eğitimiyle başlanılan sürecin oldukça zor olduğunu ancak en iyi eğitimin de bu yaşlarda verilebileceğine dikkat çekti. Yeni eğitim modülüyle 12-18 yaş aralığındaki özel çocuklara da iki farklı modüle ayırarak eğitimlerin başlayacağına işaret eden Munlafalıoğlu, 12-15 yaş aralığındaki çocuklara da eğitim vermeye başladıklarını; 15-18 yaş aralığının ise bu yıl başlayacağını duyurdu.

2-3-85

‘PROJELERİN DEVAMI GELECEK’

DOSD çatısı altında verilen eğitimlerin, özel çocukları hayata hazırlayarak onların sosyal yaşamda kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye getirmek olduğunu sözlerinde ifade eden Munlafalıoğlu, özel çocuğunun gelişiminde yol kat edemeyen ailelerin merkezde başarılarla karşılaştığını söyleyerek, ailelerden gelen memnuniyet ve güzel dileklerin kendilerine motivasyon sağladığını aktardı. Henüz ilk eğitim öğretim yılında bulunan DOSD’un ilerleyen dönemlerde farklı projeleri de hayata geçireceğini bildiren Munlafalıoğlu, “Öğrencilerimizin Meram Belediyesi bünyesinde bulunan yüzme havuzlarından ücretsiz yararlanabileceği bir proje sayesinde onların başarılı oldukları alanları keşfetmek de bizi ayrıca mutlu eder. Paralimpik yüzme, jimnastik branşlarında ya da yatkın oldukları diğer alanlarda kendini geliştirerek dereceye giren öğrencilerimizin olması, bizler için bir gurur kaynağı olur. 18 yaş üstü özel bireyleri hayata hazırlamak amacıyla da halk eğitim merkezleri ortaklığıyla sosyal sorumluluk projelerine yenisini eklemeyi planlıyoruz. Onların hayatlarında oluşacak bir istihdam ya da sosyal bir alanın, birçok şeyi değiştireceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

2-5-87

2-4-92

2-6-90

2-8-75

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay