Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin ev sahipliği yaptığı ve Erdi Şahar, Selahattin Efe, Mahmut Çimendağ, oyunun yönetmeni ve yazarı Sevim Yıldız Çeliker’in oynadığı “Bu İşte Bir Sakatlık Var” tiyatro oyunu gelen seyirciler tarafından çok beğenildi. Oyunun amacının engelliler tarafından bir farkındalık yaratmak olduğunu belirten Güleryüz Engelliler Tiyatro Derneği Başkanı Erdi Şahar ise, “Engel olsa da mücadele her zaman vardır” dedi.

ENGEL VARSA MÜCADELE VAR!

Güleryüz Engelliler Tiyatro Derneği Başkanı Erdi Şahar, “Derneğimiz 2018 yılında Van’da kuruldu. 81 ilde tiyatro faaliyetleri düzenliyoruz. Amaç engel de olsa mücadele ettiğimizi, engelleri tanımadığımızı, farklılık yaratarak sesimizi daha çok duyurmak. Engeli olan kardeşlerimizle birlikte faaliyetler düzenliyoruz. Ben de görme engelli bir insanım ama bu hiçbir şeye engel değil. “Bu İşte Bir Sakatlık Var” oyunu ise bir sosyal sorumluluk projesidir. Konya’da bize ev sahipliği yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanımız Muharrem Karabacak’a çok teşekkür ederiz. Bizim buraya gelmemiz için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

TİYATRO İLE YENİDEN DOĞDU

Sevim Yıldız Çeliker, “Ben ortapedik engelliyim. Sol elimden ve göğsümden biraz daha güçsüzüm. Çocukluk dönemlerimde engelli oluşum benim için çok üzücüydü. Günümüzde engellilere eskiye kıyasla daha çok önem veriliyor. Kendi çabalarımla memuriyet hayatım vardı. Onu bitirdim. Hayalim hep tiyatrocu olmaktı. Yaklaşık 12 yıldır da tiyatro oynuyorum. Yeniden doğmuş gibiyim. Sosyal medyada yazdığım yazıları çok beğeniyorlardı. Bu vesileyle kitap da yazdım. Zaten hep hayalimdi. Sevimli Kırıntılar ve ardından Sevimli Çıtırtılar kitabını yazdım. Kitaplar yoğun ilgi gördü. Bundan sonra hayat bana neler getirir bakacağız” ifadelerine yer verdi.

BU OYUN İNSANLARI BİLİNÇLENDİRDİ

Selahattin Efe, “14 yaşında bir tren kazası sonucu 2 ayağımı kaybettim. Şu an protez kullanıyorum. Türkiye’nin ilk milli yüzücülerinden biriyim. Tekerlik sandalye basketbolunu da 10 sene profesyonel olarak oynadım. 35 seneye yakın ise bağlama çalıyorum. Ankara’da çok çeşitli sanatçılarımıza bağlamamla eşlik ettim. Kaza geçirdikten sonra kendimi spora ve müziğe adadım. 12 senedir de tiyatro ile ilgileniyorum. Oynadığımız oyunda görme engeli olan arkadaşımızın bastonunun renginin görme engelli olduğu için beyaz olduğunu, baston kırmızı, mavi, beyaz olursa o kişinin hem işitsel hem görme engeli olduğunu anlamamız gerektiğini söyledim. Bunu artık insanlar asla unutmaz” şeklinde konuştu.

Bahçeli konak kültürü Yalıkonak projelerinde! Bahçeli konak kültürü Yalıkonak projelerinde!

İZLEYENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Mahmut Çimendağ ise sözlerine şunları ekledi, “Engelli arkadaşlarımızı bir gün sahnede gördüm. “Bacağından engeli olan birisi olarak neden ben de sahneye çıkmayayım?” dedim. İnsanlar gelip bize baksınlar. İnsanlar oyunlarımıza gelip engelliler neler yapıyorlar görsünler istiyorum. Buraya gelip oyunumuzu izleyen ve bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum.”

HACER CEYLAN

Editör: Muhammed Esad Çağla