Türkiye’nin uzayda haberleşme uydusu ve frekansı sahibi olma hedefiyle başlayan Türksat macerası, kısa zamanda yerli uydu vizyonuyla zorlu ve zenginlik seviyesi kazandı. Ilgın’da geçen çocukluğun ardından geliştirdiği teknoloji ve araştırmalarıyla enerji, havacılık, uzay ve savunma gibi alanlarda ülkesinin yol kat etmesine katkıda bulunan Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Dur da, Türkiye’nin ilk ve tek milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile gökyüzünün ötesinden dünyaya bakabilmeye olanak tanıyan teknolojiyi üretme aşamasında öncüler arasında yerini aldı. Yerli ve milliyi geliştirmek amacıyla 2002 yılında dünyanın farklı bölgelerinden Türkiye’ye beyin göçünü başlatarak bilişim, uzay, havacılık, savunma, haberleşme, ileri teknoloji alanlarında ülkesine fayda sağlamak amacıyla takdire değer bir çaba gösteren Dur, ‘Türksat 6A Bir Hayalin Hikayesi’ Belgeselinde de ‘uydu yapmanın vatana ihanet’ olduğu düşüncesinin milli gurura dönüşünü aktardı.
İHANET DEMİŞLERDİ, ŞİMDİ İSE BİR MİLLİ GURUR!
Uyduların ilk kuruldukları zamanda çok fazla bir alana hizmet vermemesi dolayısıyla eleştirildiğini anımsatan Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Dur, “Yalnızca milli savunma ve televizyon kanallarıyla başlayan serüvende faydasız bir iş olarak görülen uydu yapmak, gazetelere ‘vatana ihanet’ başlıklarıyla anıldı. Ancak dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin ilerlemesinden yola çıkarak televizyon kanal sayısını artırma, internet ve gelişen diğer teknolojilerin takibinde olalım istedik.”
ULUSLARARASI ÇALIŞAN BİLİM İNSANLARI VE MÜHENDİSLERLE ÇALIŞILDI
Doç. Dr. Dur, teknoloji söz konusu olduğunda çözümü dışarıda aramak yerine, ‘kendine yetebilen bir Türkiye’ hedefiyle çıktıkları bu yolda, uluslararası alanda akademik çalışmalar yapan Türk mühendis ve bilim insanlarını Türkiye’ye çağırarak onların da bu yola katkı sunmalarını sağladıklarını aktardı. Milli uydu ve uzay teknolojilerinde mühendis ve bilim insanlarının özverili çalışmaları neticesinde inanılmayanı başardıklarını aktaran Dur, bu başarının azim, sabır ve fedakârlık sonucu olduğuna dikkat çekti.
BİRBİRİYLE YARIŞIR BİRÇOK ŞİRKET KURDU!
Dur, 2002 yılında GSM şirketi olan Aycell Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türksat Anonim Şirket Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak Türksat’ı kurmak üzere görevlendirilirken 2016 yılında yerli ve milli motorlar geliştirmek üzere BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri Anonim Şirketi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak 380, 600, bin ve bin 500 beygir gücünde motor ve transmisyon geliştirme projeleri yürüttü. Bu süreçte bordan zırh üretmek üzere kurulan TR BOR Anonim Şirketi’nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanlığı, Hava araçları Motorları geliştirmek üzere kurulan TR MOTOR Anonim Şirketi’nin Kurucu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği görevleri de üstlenen Dur, 2019 yılında TR MOTOR Anonim Şirketi’nin Genel Müdürlüğü görevini de devralarak hem BMC POWER hem de TR MOTOR şirketlerinin yönetim kurulu üyeliğini ve birlikte yürüttü. Bor; 2020 yılından bu yana ise tamamen TR MOTOR Anonim Şirketi’ne geçerek Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür görevlerini üstlendi. Sivil ve askeri hava araçları motorları geliştirmek üzere TR MOTOR Anonim Şirketi’nde Genel Müdür olarak çalıştı; akademik çalışmaları ve özel sektör deneyimlerimin yanı sıra ülkelerin kalkınması ve şirketlerin rekabette ipi göğüslemelerinde bilim, teknoloji ve inovasyon geliştirme, uygulama ve yönetim modelleri gibi farklı alanlarda araştırma ve incelemeler yaptı.