Sağlıklı yağlar içerir. Birçok önemli besin ve antioksidan için harika bir kaynaktırlar. Yağlı tohumlar daha lezzetli ve daha gevrek olduğu için kavrulurlar. Kavurma, kuru yemişin yapısını ve kimyasal bileşimini değiştirir. Bitkisel protein ve posa içermesi, magnezyum, çinko açısından zengin, sodyumdan fakir olması, B ve E vitaminlerine sahip olması sebebiyle önemli bir besin grubudur. Ama kavurma işlemi, kuru yemişin özellikle rengini değiştirir ve nem içeriğini azaltır. Çıtır dokularının oluşmasını sağlar. Kuruyemişlerin çiğ yenmesinin sağlığa çok daha faydalı olduğunu dile getirmektedir. Çiğ yenen kuruyemişler içindeki lipaz enzimleri sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırdığına dair araştırmalar var. Kavrulmuşlar tuz eklendiği için tüketildiklerinde fazla tuz içeriğinden dolayı ödem yaratabilir. Dikkat edilmelidir. Kavurma sırasında kuruyemişler bir miktar nem kaybeder. Bu nedenle, kavrulmuş bir kuru yemiş, bir çiğ yemişten daha hafiftir. Kuru yemişlerdeki çoklu doymamış yağ da depolama sırasında oksidasyona karşı daha hassas olduğu için, kavrulduklarında kabuklu yemişlerin yapısının değişmesi, yağın oksijenle daha kolay temas etmesine ve dolayısıyla okside olmasına neden olmasıdır. Raf ömrü için kavrulmuş kuruyemişler, çiğ kuruyemişlere göre daha kısa süre saklanmalıdır. Kısacası kuruyemişlerin kavrulması raf ömürlerini kısaltır. Kuruyemişi kavurmak zararlı kimyasallar oluşturabilir. Kavrulmuş kuru yemişler ise daha az antioksidan ve vitamin içeriğidir. Sağlıklı yağlarının bir kısmı da zarar görebilir ve zararlı miktarlarda olmasa da akrilamid oluşabilir. Burada önemli olan ne kadar kavrulduğu ve hangi sıcaklıkta kavrulduğudur. Kuru yemiş, tekli ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir. Bu sağlıklı yağlar kan kolesterolünü düşürme yeteneğine sahiptir ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilirler.

En lezzetli ve en sağlıklı ara öğün kuruyemişlerdir. Sağlıklı, güçlü ve enerjik bir bedene sahip olmak için kuru yemişleri doğru porsiyonlarla düzenli olarak tüketin. Ceviz, Çiğ Badem, Çiğ Fındık, Çiğ Kaju, Antep Fıstığı, ara öğünlerinizde tercih ederken miktarlarına dikkat edin.

CEVİZ, kanda kolesterolün yükselmesini önler. Beynin çalışmasını güçlendirir. İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.

ÇİĞ BADEM, yoğun bir vitamin deposu olmasının yanı sıra bol miktarda demir içerir. Kalp ve damar tıkanıklığı yaşayan hastaların, tüketmesi sonucunda olumlu yanıtlar alınmıştır.

ÇİĞ FINDIK, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlıyor. Bol miktarda lif içerir.

ÇİĞ KAJU, Kansere karşı önleyici özelliğe sahiptir, Yüksek tansiyonu olanlara önerilmektedir, Saç dökülmelerine karşı koruyucudur, Sinir sağlığı için gereklidir, Antioksidan özelliği taşımaktadır

Antep fıstığı, Vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35“ini karşılayabilmektedir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.

Yararlarının yanında porsiyonlara dikkat edilmelidir.

Sağlıcakla kalın...