Kazakistan’dan Konya’ya eğitim için gelen ve Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören Nursat Mekentas ülkesi ve kültürü hakkında açıklamalarda bulundu. Lise eğitimi Konya’da tamamladıktan sonra Ankara ya da İstanbul’da Uluslararası ilişkiler okuyarak ülkesine dönerek ülkesine hizmet etmek istediğini söyledi. Mekentas, “Allah izin verirse, iki kardeş ülke olan Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi ve daha da gelişmesi için hizmet etmek istiyorum. Ve bu hizmetimi de bir görev olarak görüyorum. Hem kendi ülkemin hem de Türkiye'nin dünyada gelişmiş ve önde gelen ülke olmalarını dilerim” dedi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Nursat Mekentas. Kazakistanlıyım. Kardeş ülkemiz olan Türkiye’nin Konya şehrinde Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görüyorum.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye'ye gelmeden önce şehir seçenekleri vardı. Benim Konya'yı seçme sebeplerim: Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapmış, tarihi ve önemli bir şehirdir. Benim tarihi şehirlere bir merakım var. Alaaddin Camii, Aziziye Cami, Selimiye Camisi, Mevlana türbesi, tarihi kervansaraylar ve kiliseler dikkatimi çekti. Bunları daha yakından görmek istedim. Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi önemli bir kişinin yerleştiği ve yaşadığı şehir. Temiz, yeşil ve gelişmekte olan Konya, öğrenciler için de uygun bir şehir. Ulaşım, yemekler ve kıyafetlerin fiyatları da uygun. Tabii ki de en önemli olanı da Türkiye'nin en dindar şehri Unvanına sahip olması. Bu yüzden de Konya'da yaşamak önemlidir.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya'da eğitimimi tamamladıktan sonra, İstanbul veya Ankara gibi şehirlerde, Uluslararası İlişkiler Bölümünde sosyal bilimleri alanında gelişmiş olan bir üniversitede okumak isterim. Üniversite'yi bitirip, kendimi geliştirip ülkeme geri döneceğim. Allah izin verirse, iki kardeş ülke olan Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi ve daha da gelişmesi için hizmet etmek istiyorum. Ve bu hizmetimi de bir görev olarak görüyorum. Hem kendi ülkemin hem de Türkiye'nin dünyada gelişmiş ve önde gelen ülke olmalarını dilerim.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz? Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Orta Asya'da bulunan tarihi çok öncelere dayanan Kazakistan'da yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor. Dünya'nın yüzölçümü en büyük 9.ülkesidir. Kazaklar çok misafirperverdir. Bunun sayesinde 130 farklı milletten insanlar bir arada huzur içinde yaşıyor. Ülkenin çoğunluğunu Kazaklar ve Ruslar oluşturuyor. Ülkede 2800 tane cami var. Nüfusun yüzde 70'i Müslüman. Ülkenin çoğunluğu kazakça ve Rusça konuşuyor. Kazakistan İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle ekonomik, ticari ve kültürel öneme sahip. Ülkemizde baharın gelişi önemlidir, bu yüzden Nevruz bayramı kutlanıyor. Konya'da 4 senedir eğitim görüyorum. Bu zaman içerisinde benim Türkiye memleketine ve kardeş Türk milletine olan saygım daha da arttı. Benim dedem ve babam Sovyetler Birliği döneminde eğitim gördü ve çalıştı. Onların zamanında Türkiye hakkında hiçbir bilgi yoktu. Biz ise bağımsızlığımızı aldıktan sonra Dünya’ya geldik. Ama buna rağmen Türkiye hakkında habersizdik. Amcam Türkiye'de, Üniversite’de doktorasını yaparken Türkiye hakkında birçok bilgi almaya başladık. Amcamın davetiyle 2018 yılında dedem, babam ve ablam Türkiye'ye gezmek için gittiler. Geri döndüklerinde Türkiye hakkında söylediklerinde sonra içimde bu ülkeye olan bir merak uyandı. Türkiye hakkında araştırmalar yaptım, bilgilerim daha da arttı. Osmanlı tarihi, adaletli padişahlar, kahramanlar vb. hakkında bilgi sahibi oldum. Kültür, medeniyet, sanat, ilim ve bilimin Osmanlı döneminden itibaren geliştiğini öğrendim. Şu anda Türkiye her geçen yıl gelişiyor ve güçleniyor. Ekonomi, siyaset, turizm, teknoloji ve savunma sanayisi gelişmiş durumda. Kendi savaş uçaklarını, helikopterlerini, İHA ve SİHA’larını üretiyor, bütün teknolojide ileri gitmiş Türkiye kendi elektrikli otomobilini üretmeye başladı. Türkiye yardıma muhtaç her ülkeye ve her yere yardım ediyor. Akıllıca, zekice ve adaletle bu ülkeyi yöneten Recep Tayyip Erdoğan dedemize şükranlarımı sunarım ve Allah başımızdan eksik etmesin.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Bildiğiniz üzere biz yıllarca Sovyetler Birliği'ne bağlıydık. Ama buna rağmen bizim ülkede oruç ve iftar vermek hiç aksamamış. Şu an Allah'a şükürler olsun bağımsız bir ülkeyiz. Şimdi ise dine bağlılığımız daha da güçleniyor. Ramazan’da camilerde teravih namazları kılınır ve iftarlar verilir. Akrabalar ve komşular birbirlerini iftara davet ederler. Çocuklar iftardan sonra komşulara gidip "caramazan" denilen şey söylerler. Yani şiire benzeyen bir şey. Sonra çocuklara para ve şeker vererek sevinmelerine vesile olurlar. Kadir gecesinde yaşlılar, gençler, çocuklar ve kadınlar camilere gidip namaz kılarlar, Kuran-ı Kerim okurlar ve bol bol dua ederler. Kadir gecesinde camilerde öyle fazla insan oluyor ki içeride oturacak yer bulamazsın. Ödüllü İslami yarışmalar olur. Böylece insanların imanı daha da güçlenmiş olur.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA  

Editör: TE Bilişim