AYNI KUŞAĞIN

İKİ SÜPER YILDIZI                                                        

                                            

TEVFİK ERDOĞDU

Sayın okurlarım, bugünkü konuğum üst üste dört yıl Türkiye yol ve veledrom şampiyonu olan Tevfik Erdoğdu.

1959 yılında şehrimizde doğan ilkokulu 23 Nisanda orta ve liseyi Atatürk Kız Lisesinde başarıyla tamamlayan şampiyon, yağız delikanlı Tevfik Erdoğdu hayatını şöyle kısaca özetliyor:

Yolların ve Pistlerin şampiyonu İsmil çocuğu Tevfik Erdoğdu...

 “Liseden mezun olduktan sonra 1974 yılı Haziran ayında bisiklet sporuna başladım. Bu yıllarda rahmetli Nezir Sonakan Hoca’nın başlattığı düz bisiklet yarışlarına katıldım. Üç aylık bir çalışma sonunda Balıkesir’de yapılan Türkiye Şampiyonası’na katıldım. 80 km’lik yol takım yarışında takım olarak 1. Olduk. Veledrom müsabakalarında ise tecrübesizliğimizin kurbanı olarak 3. olduk. Bu yol yarışında yine bir Konyalı kardeşimiz Levent Düzen Türkiye birincisi oldu. Ben de 4 km’lik ferdi takip yarışında 3. oldum.

Tevfik Erdoğdu ve Federasyon Başkanı Erol Küçükbakırcı olgun yaşlarında da pedal çeviriyorlar…

1975 yılında ailem spor yapmamı istemediği için izinsiz olarak antrenmanlara ve yarışlara iştirak ediyordum. Zonguldak Ereğli’si yarışlarında bisikletimin jantı kırıldı ve ben düşerek yaralandım. Zaten izin vermeyen ailem bunu fırsat bilerek hiç izin vermemeye başladı. Aynı yıl Ağustos ayında Konya’ da yapılan Türkiye Şampiyonası’na yine ailemden izin almadan kaçak olarak iştirak ettim. Burada yol takım yarışında 2. olduk. 80 km’lik yol yarışında ben yine Türkiye birincisi oldum. Ayrıca 1 km’lik saate karşı, 1 km’lik sürat yarışı ve tur atlama yarışlarında da Türkiye birincisi oldum. 4km’lik ferdi takip yarışlarında ise birinci olacağım sırada antrenörümün isteği üzerine 2. oldum. Veledrom takım yarışında ise Türkiye şampiyonu olduk.”

Tevfik Erdoğdu İl Temsilcisi olarak da bisiklet sporuna hizmet etti...

Ailesi izin vermediği için Bulgaristan Turu’na gidemediğini açıklayan şampiyon bisikletçimiz Tevfik Erdoğdu, bundan sonrasını da şöyle dile getirdi:

 “1976 yılında ailemin izin vermemesine rağmen antrenmansız yarışmalara iştirak ediyordum. Veledrom 1 km’lik müsabakada 1. oldum. Sürat yarışında ise 2. oldum. Bu tarihlerde yaşımın küçüklüğüne rağmen büyükler takımına aldılar beni. Suudi Arabistan Turu’na götüreceklerdi. Ailem buna da müsaade etmedi ve yarışlara gidemedim. 1976 senesinde ailem izin verdi ve ben de büyükler karmasıyla Çekoslovakya’daki tura katıldım ama uluslararası tecrübem olmadığı için dereceye giremedim.

Tevfik Erdoğdu 100'ün üzerinde Milli Formayı giyme şerefine erişti...

1977 yılında yaşımın da biraz daha büyümesi sebebiyle ailem, antrenmanlara ve yarışmalara izin vermeye başladı. Bu tarihlerde İskenderun’da yapılan kriteryum yarışında Türkiye birincisi oldum. Hatay yarışlarında ise antrenörümün isteği üzerinde 2. oldum. Eskişehir yarışlarından sonra Ankara yarışları başladı ve ben büyükler karmasındaydım. Takım halinde Türkiye birincisi olduk 130 km’lik ferdi yol müsabakasında ise ben Türkiye şampiyonu oldum.

Antrenör Seyit Kırmızı 1970’lerin genç yetenekleri Levent Düzen, Nurettin Kipriksiz, Sami Ruhlucan, Tevfik Erdoğdu, Ali Dalkıran, Osman Koç, Abdullah Şimşek, Hasan Acar…

1979 yılında askerlik için Ankara Muhafız Gücü’ne gittim. Burada gerek yol gerekse sürat yarışlarında yine Türkiye şampiyonu oldum. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Turu’nda ise çok kuvvetli takımlar vardı. Ben burada dört etap yolun mayosunu giyme başarısını gösterdim. Bu kadar başarılı sonuçlar almama rağmen o dönem millî takım kadrosuna alınmadım ve böylelikle de Akdeniz Oyunları’na gidemedim. Sonraları bu yıllarda federasyon başkanı olan Hürrem Solaklar beni yanına çağırarak:  “Seni tebrik ediyorum, bana seni yanlış anlattılar, gerçekleri söylemediler, millî takım senin sonuna kadar hakkın, senden federasyon olarak özür diliyorum.” dedi. Askerde çok rahat antrenman yapıyordum.

Burada bir kez daha yol ve sürat yarışlarında Türkiye birincisi oldum. Türkiye Turu’nda birinci etapta 2., İkinci etapta 3. oldum. 1980 yılında askerlik dönüşü sporu bıraktığıma dair açıklamam olmasına rağmen Ağustos ayında Konya’da yapılacak olan Türkiye Şampiyonası’na katılmam istendi. Yöneticilerimizi kıramadım ve yine sürat yarışında birinci oldum. Böylece yol ve veledromda dört yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldum.

1975 Konya Türkiye Pist Şampiyonası Ali Erbil Harun Şencan Erol Küçükbakırcı, Antrenör, Nusret Ergül, Nurettin Kılçıksız, Hasan Can, Tevfik Erdoğdu...

1997-2001 yılları arasında iki dönem Bisiklet Sporunu Kalkındırma Derneği başkanlığını yürüttüm. 2006-2016 yılları arasında bisiklet il temsilciliği görevinde bulundum.” diyen kırılması çok güç olan rekor sahibi Tevfik Erdoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: “1979 yılı Akdeniz Turu Silifke etabında 4. oldum.

1981 yılında Konya’daki Türkiye Yarışı’na katıldım ve burada şampiyon oldum. Böylece 1978,1979,1980 ve 1981 yıllında üst üste dört yıl Türkiye şampiyonu oldum. Spora burada bıraktıktan sonra Bisikleti Koruma Derneği başkanı oldum. 2007 yıllında il temsilcisi oldum ve federasyona müracaat ederek Mevlâna Turu’nun yapılmasını sağladım. Erol Başkan’a rica ederek kırk tane yarış bisikleti aldırttım. Konya’da yapılan müsabakalarda dereceye giren sporcularımıza altın dağıtılmasını sağladım. Son olarak Erol Küçük Bakırcı başkanlığındaki yönetim kurulunda hizmet veriyorum.”

1980 Konya Saate karşı yarışın ilk üçü Fazlı Bayram Hadi, Bahtiyar Demir, Nurettin Kipriksiz, Hasan Can, Tevfik Erdoğdu, Antrenör Nusret Ergül İl Temsilcisi Ali Büyükbekar...

Konyalılar olarak Tevfik Erdoğdu ile ne kadar öğünsek iftihar etsek azdır. Aile izni olmadan, çoğu kez antrenmansız katıldığı yarışlarda kırılması çok zor olan üst üste dört yıl şampiyon olma rekorunun Tevfik Erdoğdu’ya ait olması biz Konyalıları çok sevindiriyor. Şampiyon Erdoğdu’yu tebrik ediyor, ailesi ile birlikte yönettikleri iş yerlerinde helalinden bol kazançlar diliyorum.

NURETTİN KİPRİKSİZ

1956 tarihinde Konya’nın Akçeşme Mahallesi’nde dünyaya geldi. Konya Sanat Enstitüsü motor bölümünü başarıyla bitirdi.  1980 yılında Hatice Hanım’la evlendi ve üç kız bir erkek çocuğu oldu. Bunlardan altı toruna sahip.

 “Spor yapmaya tekvandoyla başladım. 1974 yılında yapılan acemiler arası düz bisiklet yarışlarında dört hafta birincilik elde ettim ve o günkü bisiklet yetkilileri beni Konya Şekerspor’a lisansladılar. Aynı yıl Balıkesir’deki yol birinciliğinde şampiyon oldum. Bu yıllarda Konya Şekerspor genç takımında koşuyordum.”

1981 Türkiye Pist Sürat Yarışı 1.Tevfik Erdoğdu 2.Kasım Asma 3.Koray Uyar...

1975 yılında İskenderun’da gençler kriteryum yarışında ilk birinciliğimi aldım.” diyen başarılı sporcumuz konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Spor hayatım boyunca gençlerde üç, büyüklerde dört kilometre olarak yapılan ferdi pist yarışlarının rakipsiz ismi oldum. Yol yarışlarında da pek çok şampiyonluklar kazandım.

1976 yılında Ankara’dan Fatih Özmen, Denizli’den Şendoğan Yörük ve Bursa’dan Ercan Sapmaz ile birlikte Sofya’daki Balkan Yol Yarışı’nda ikinci olan genç millî takımda ilk defa ay yıldızlı formayı giydim ve çok mutlu oldum.”

Tevfik Erdoğdu 190'nın üzerinde Milli Formayı giyme onurunu yaşadı....

1977 yılında Ankara Muhafız Gücü’nde sporcu asker olarak göreve başladığını belirten Nurettin Kipriksiz, 1979 yılında Libya’daki Dünya Şampiyonası’na giden ekipte yer aldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Mısır Turu’nda etap kazandım ve genel klasmanı ikinci olarak tamamladım. 1982 yılında Karadeniz Turu’nda da etap kazanarak genel klasmanı ikinci olarak bitirdim. Aynı yıl ferdi yol ve pist 4 km’lik Türkiye birinciliğini kazandım. 1982 Baden ve Arnavutluk turlarında da yarışarak derece aldım. Akdeniz Tur’u birincisi oldum.

1985 Ege Turu’nu birinci olarak tamamladım. Macaristan Kulüpler Arası Yarışması’nda pedal çevirdim. Spor hayatımda yüz doksandan fazla ay yıldızlı formayı giydim. Millî takımda çok yarışlarda takım kaptanlığı yaptım. Yedi kez Balkan Şampiyonası’nda ayrıca Mısır, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya, Arnavutluk, Macaristan, Almanya, Voyvodina ve Vitoşa turlarında pedal çevirdim. Bu durum her bisikletçiye nasip olmamıştır.”

Nurettin Kipriksiz ve Tevfik Erdoğdu Federasyon Başkanı Erol Küçükbakırcı’nın Federasyonda görev verdiği eski iki Milli Bisikletçi...

İlk antrenörünün Seyit Kırmızı olduğunu ve spor hayatı boyunca sadece Konya Şekerspor’da yarıştığını ve 1986 yılında sporu bıraktığı belirten şampiyon bisikletçilerimizden Nurettin Kipriksiz, son olarak şunları söyledi: “Bu sporu yaptığım için çok memnunum. Gençleri bu camiaya davet ediyorum. Eski zor günler geride kaldı. Gerek federasyon başkanı Erol Küçükbakırcı gerekse devletimiz spora çok önem veriyor ve gençlerimize ilk planda iş imkânı sağlıyor. Ben bu bisiklet federasyonunda teknik komite başkanı olarak görev yapmaktayım. Şimdiye kadar gerek antrenörlerimiz gerekse sporcularımız için birçok kurs açtık. 2021 yılında da bu faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Emekli olduktan yani 2003 yıllından beri bu sporun içerisinde antrenör ve yönetici olarak bulunuyorum. Üç yıl antrenörlüğünü yaptığım Selçuklu Belediyespor genç takımına iki yıl takım ve ferdi Türkiye birinciliği kazandırdım. Yetiştirdiğim millî sporculardan Miraç Kal; 2005 Balkan, aynı yıl İran Turu’nda iki etap kazanıp genel ferdi klasmanda ikincilik kürsüsünde yer aldı.

Bu başarılı bisikletçilerimize federasyondaki teknik komite başkanlığı da başarılarının devamını dilediler.”