1994 yılında üniversite okumak için memleketi Nevşehir’den Konya’ya gelen, Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına Konya’da atılan, Konya’da çeşitli görevlerde görev alan Sector Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi Fuat Kunduracı ile Konya ile tanışma hikayesini konuştuk. Kunduracı memleketi Nevşehir ile Konya’nın yakın bağları olduğuna dikkat çekerek Konya’nın her alanda potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Ben, 1975 yılında Nevşehir’de doğdum. ilk ve orta öğrenimimi Nevşehir’de tamamlayıp, Yüksek öğrenimimi Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesinde tamamladım. 1998 yılında İş hayatına atıldım. Şu anda Sector Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim.
Konya’ya yolunuzun düşmesi nasıl oldu, bunun hikayesini dinleyebilir miyiz?
1993 yılında Orta öğretimimi tamamlamış üniversite sınavlarına hazırlanırken, ailemin İnşaat sektöründe olması sebebiyle İnşaat Mühendisliği Okumayı istemiştim. Eğer bu olmaz ise yaşadığımız bölgenin tarıma dayalı ekonomi olması sebebiyle Ziraat Mühendisi olmak istemiştim. 1994 yılında Selçuk Üniversitesini kazanarak ikinci hayalim olan Ziraat Mühendisi olma adına hem Konya’ya Hem Ziraat Mühendisi olmaya ilk adımımı atmış oldum.
Konya sizi nasıl karşıladı, Konya’ya yerleşmenizin üzerinden geçen zaman içerisinde hem siz, hem çevreniz hem de sosyal hayatınızı etki eden ne gibi değişimler oldu?
Nevşehir ve Konya zaten İç Anadolu olarak yerleşim, yaşam, kültür, olarak çok birbirine çok benzemektedir. Bu manada hiç yabancılık çekmedim. Konya halkı, Mevlana’nın hoşgörüsünü içine sindirmiş olmasıyla zaten gelenleri bağrına basan kucaklayan bir yapıdadır. Konya birçok alanda kendini kanıtlamış, gelişim yarışında en önlerde olan, fakat bu gelişimi sebebiyle özünü, kültürünü kaybetmemiş bir şehirdir. Bu manada bizim özümüzde de çok fazla değişiklikler yaratmadı Konya ikametimiz. Konya’mız pek tabidir ki iş hayatına atılmamızda, yeni dostluklar biriktirmemizde, hayatımıza pozitif manada birçok yenilik katmamızda etkili olmuştur. Konya’da geçirdiğimiz süre arttıkça “konyalılığımız” da perçinlendi. Artık bu şehir için elimizi taşın altına koymamız gerektiği baskısı biz halen devam ettirmekte olduğumuz Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanlığı görevimize itti. Ayrıca gözbebeğimiz Konyaspor’umuz da Yönetim kurulu üyeliği ve ülkem adına en faydalı olduğuna inandığım bir partinin İl Yönetim Kurulu üyelik görevlerine itti. Tabii İş adamı kimliğimizle SECTOR TARIM A.Ş. olarak, ticari faaliyetlerimizi her yıl büyüterek devam ettirmekteyiz. Konya’mız çiftçisi başta olmak üzere tüm Türkiye’nin tarımsal kalkınmasına omuz vermek, çiftçimizin yüksek ve kaliteli rekolte elde etmesinde öncü rol oynamak, varsa sorunlarına teknik destek vermek suretiyle gidermek ve genel manada ülkemizin özel de Konya’mızın tarımsal üretiminde şirket olarak bizim de imzamızın bulunması için olanca gücümüzle çabalamaktayız.
Konya’ya yerleştikten sonra kendi memleketinizle bağınızı tamamen kopardınız mı, yoksa akraba, dost vs bağlarınız ve kültürel bağlarınız devam ediyor mu?
Daha önce de dediğim gibi, Konya, Mevlana’nın hoşgörüsünü kendine düstur edinmiş insanların yurdudur. Tabi tarihsel önemi, Coğrafik olarak Yolların kesişme noktasında olması, Konya’yı hem kültürel bir başkent. Hem Ticari bir Anadolu kaplanı, Tarımsal olarak geniş ve bereketli ovalarıyla ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ unvanını almış, Ülkemiz için stratejik olan tohum üretiminin en büyük üssü, 5 organize sanayi bölgesiyle, Ülkenin sanayi kalkınmasında öncül rol oynayan Her manada dev bir büyükşehirdir. Doğup büyüdüğüm bu coğrafyanın bize bahşettiği en büyük özellik, köklerimizi, nerden geldiğimizi, Akraba eş dostun kıymetini unutmamak olmuştur. Esasında biz ülkenin her ilini, her ilçesini, her kasabasını, her köyünü kendimize vatan bellemişiz ve fakat elbette insan doğası gereği doğduğu toprakları daha bi şevkle daha bi özlemle kucaklıyor. Hiçbir zaman köklerimizle bağımızı koparmadık koparmayacağız. Zaten Halen Baba ocağım Nevşehir’de tütmektedir.
Gittiğinizde size Konya’yı soruyorlar mı? Konya’yla ilgili muhataplarınıza neler anlatıyorsunuz?
Memleket ziyaretlerimizde, dost meclislerinde Konya’nın potansiyeli her zaman gündem olmuştur. Konya içinde barındırdığı muazzam bir güçle, doğal yeterlilikleriyle, teknik birikimiyle hem tarımsal hem Sanayi Hem de ticaretten büyük bir potansiyeldir. Tarihi ve kültürel dokusunun da ihtişamıyla, her gezgine, her turiste, her yatırımcıya, her çalışana kapısını sonuna kadar açmaktadır. Bizde Tüm Türkiye’ye, Konya’nım bu yönünü anlatıp, Konya’nım yatırıma ve yaşamaya ne kadarda layık olduğunu anlatır dururuz.
MUHAMMED ESAD ÇAĞLA