1933 yılında Yozgat'ın Yerköy ilçesi Sarıyaprak Köyü’nde doğmasına rağmen ömrünün büyük bir bölümünü Konya'da geçiren Duran Koçak, küçük yaşta başladığı güreş sporu ile ilgisi son yıllara kadar devam etti. Tek kelime ile güreşle doğdu güreşle rahmetli oldu. Bu paralelde 3 oğlu Erdoğan, Necip ve Sümer'de aynı şekilde üst düzeyde spor yaptılar ve önemli başarılara imza attılar.

FOTO ALTI : Ayaktakiler Erdoğan Koçak, Galip Karahan, Rus Antrenör, Duran Koçak, Oturanlar...Sümer Koçak ve Mustafa Şahin.

2-371

FOTO ALTI : Antrenör Duran Koçak’ın en büyük özelliği güreş salonunda hep eşofmanla olmaktı.

Duran Koçak güreşçi olarak önce Ankara'ya sonra Kayseri'ye, oradan da Konya'ya geçti. Bir süre sonra Ereğli Sümerspor forması ile güreşen Duran Koçak, 1968 yılında 35 yaşında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde güreş antrenörlüğü görevine başladı. Bu görevi 24 yıl sürdürerek 1992 yılında emekli oldu. Uzun yıllar Konya Güreş İl Temsilciliği görevini sürdürdü, son yıllara kadar güreşten kopmadı. Şeker Tekke Mezarlığı’na defnedildi.

Duran Koçak 13 Nisan 2022 tarihinde 89 yaşında rahmetli oldu ve Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde 1974-2001 yılları arasında gerek atletizm antrenörü, gerekse şube müdürü olarak görev yaptığım yıllarda Duran Koçak hocamı yakınen tanıma fırsatım olmuştu.

Görevini ciddiyetle yapan, güreş ile yatıp, güreşle kalkan birisiydi. Spor camiasında bir sevgi ve saygısı vardı. Neşeli bir tabiyeti vardı.

Kendisiyle de şöyle bir hatıram var.

Tezcan Uzcan'ın İl Müdürü olduğu yıllardı (1970'li yılların sonu). Duran hocam güreşçileri ile Bulgaristan'a kampa gitmişti. Döndükten bir iki gün sonra Bölge Antrenörleri İl Müdürlüğü toplantısı için spor servisinde toplandık. Rahmetli Hasan Kayımkaya abimiz. Duran Koçak hocamıza -Hocam Bulgaristan'da ne yaptınız nasıl geçti- gibilerinden takıldı. Duran hocamda

-Hasanım bir gün antrenmanda çocukların hışırını çıkardım. Sonra da duşunuzu alın ve aşağıya yemekhaneye gelin dedim. Sonrada takım yemekhane toplandı, masalara oturduk, bayan garson çorbaları getirdi. Bir baktı masalarda ekmek kalmamış, benim pehlivanlar masaya oturur oturmaz daha çorba gelmeden ekmekleri yemişlerdi. Garson 2. kez masalara ekmekleri yeniden getirdi. Çorbanın arkasından yemek geldi baktı garson ekmek yok tekrar ekmek getirdi. Çok geçmeden tekrar ekmek geldi. Sonrasında da bayan garson arka arkaya ekmeği yetiştiremeyince, ellerini kafasına götürüp siz deli misiniz gibilerinden işaret ettiğini anlatıp arkasından da  DÜNYADA EN ÇOK TÜRKLER , TÜRKİYE’DE DE EN ÇOK GONYALILAR, GONYA’DA DA EN ÇOK BENİM PEHLİVANLARIN EKMEK YEDİĞİNİ garibim ne bilsin deyince tüm antrenör ve spor servisindeki memur arkadaşlar bir hakırdı koyvermiştik.

FOTO ALTI : .Erdoğan Koçak 1975 yılında grekoromen 62 kg.da şampiyon olmuştu...

Gerek sempatikliği, gerekse tüm branşlardaki bölge antrenörlerinin ağabeyi olduğu için Duran Koçak hocamıza hepimizin bir saygısı vardı.

Antrenörlüğü döneminde Duran Koçak yüzlerce genci Türk güreşine kazandırdı.

İşte Milli olmuş 24 güreşçileri: Erdoğan Koçak, Sümer Koçak, Seyfullah Şahingöz, Halil Karaçor, İhsan Mutlu, İzzet Yeter, Suphi Soğancı, Sami Soğancı, Kadir Uysal, Mehmet Aslandağ, Hüseyin Yavuz,  Haşmet Yöreli, Mustafa Yıldırım, Mustafa Sarı,  Hacı Yusuf Kutlu, Mehmet Turkay, İbrahim Akçay, Kemal Fedayi, Ali Gıray, Mustafa Gıray, Osman Gazi Sayın,  Ali Sayın, Naim Uzunsoy ve Halil Samet Mutlu.

FOTO ALTI : Duran Koçak antrenörlüğünün ilk yıllarında....

Bu güreşçilerin içinde Sümer Koçak 70, Erdoğan Koçak 50, Seyfullah Şahingöz, Hüseyin Yavuz 15, Mehmet Aslandağ ise 15 kez milli formayı giyme şerefine erişen pehlivanlardı.

Duran Koçak rahmetlinin bir diğer özelliği de kendi oğullarının da üst düzeyde başarılı olmaları.

Büyük oğlu Erdoğan Koçak 50 kez, küçük oğlu Sümer Koçak ise 70 kez Milli olma şerefine erişmişlerdi. Gençler Büyükler Türkiye şampiyonlukları, 50 defa milli Akdeniz oyunları şampiyonluğu. Genç milli takım, A milli takım antrenörlüğü, A milli takım Dünya şampiyonluğu. Devlet üstün hizmet madalyası sahibi. Şekerspor, Yolspor 8 yıl amatör.    1983-86 Konyaspor, 1986-87 Karamanspor profesyonel.

FOTO ALTI : Antrenör Duran Koçak güreş ordusu ile....

Ortanca oğlu Necip Koçak'ın güreşle ilgisi kısa sürdü. 1970'li yıllarda siyah-beyaz Konyaspor Futbol Okulu’nda Hasan Altıoklar nezaretinde futbola başladı, sonrasında Şekerspor, Karamanspor ve Yeşil Beyaz Konyaspor'da profesyonel olarak top koşturdu. Karayolları’nda çalışan Koçak ailesinin ortancası Necip Koçak uzunca bir süre Yolspor formasını giymişti.

FOTO ALTI : Duran Koçak ın kabri Şeker Tekke Mezarlığı nda....

70 kez Milli Forma ile grekoromende büyük başarılara imza atan 1961 doğumlu Sümer Koçak, 10 yaşında güreş sporu yapmaya başlamıştı. Her geçen gün başarısı artan Sümer Koçak, 1984 ABD, 1988 SEUL OLİMPİYATLARI, 1983 FAS, 1987 SURİYE AKDENİZ OYUNLARI’na katılarak 1990 yılında aktif spor hayatına son vermişti.

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü mezunu olup, Konya Mengene İmam Hatip Lisesi'nde, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde görev yaparak 2013 yılında emekli oldu. Ne yazık ki 70 kez milli olan Sümer Koçak parkinson hastalığına yakalandı ve 5 Ağustos 2020 tarihinde 59 yaşında vefat etti. Kabri Musalla Mezarlığı’nda.

Karış karış iyilik hareketi Karış karış iyilik hareketi

FOTO ALTI : Necip Koçak Yolspor forması ile (oturanlar sol başta)...

FOTO ALTI : Ayaktakiler Duran Koçak, Mehmet Heykeli,Erdoğan Koçak,oturanlar,Sümer Koçak,İhsan Mutlu ve Halil Karaçor...

FOTO ALTI:  1960’lı yıllar siyah-beyaz Konyaspor futbol okulu, Nevzat Topbaş (rahmetli),okay Cengiz ve Necip Koçak...

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU