KONSANTRASYON SIKINTISI DERS ÇALIŞIRKEN YA DA SINAV ESNASINDA -
Ders çalışıyorken ya da sizin için önemli bir sınavdayken başarılı olabilmek için konsantre olmak çok önemli bir gerekliliktir. Ancak sınavlara hazırlanan öğrencilerin, hazırlık sürecinde en çok sıkıntı yaşadıkları konulardan biri de ders çalışmaya ya da sınava KONSANTRE OLAMAMA problemidir.
Öğrencilerimizden bir çoğu; hocam ders çalışırken ya da sınav esnasında konsantre olamıyorum bu nedenle ya çalışmam verimsiz oluyor ya da sınavda basit hatalar yapıyorum şikayetiyle bize başvuruyorlar.
Bir öğrenci olarak durumunuzu etkin bir şekilde tespit etmeniz ve çözüm önerileri aramanız içinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak için adım atmaya başladığınız anlamına gelir.
Motivasyon varılmak istenen hedefe odaklanmaktır ya da yoğunlaşmaktır desek yanılmış olmayız. Başarısızlık, yanında bir duygu olarak motivasyon eksikliğini beraberinde getirir. Öğrenci, içinde bulunduğu durumu anlayarak, kendinin farkında olarak ne yapması gerektiğine karar vermeli ve tüm bunların kendisi için ne ifade ettiğini zihninde somutlaştırmalıdır. Bu başarıldığı oranda öğrencideki motivasyon, iç-disiplin ve isteklilik olumlu yönde artış gösterecektir.
Konsantre olmak ise, öğrenilebilen bir durumdur. Bu noktada motivasyonu sağlayan farklı etkenler arasında şüphesiz en önemli olanı, öğrencinin kendi kendini motive edebilmesidir. Ders çalışırken dikkatin dağılması hem çalışmanın verimini düşürür hem de zaman kaybına neden olur. Bunların yanında, bu duygu durumu daha sonra ki ders çalışma isteğinin ve planının da aksamasına yol açar.
Zihin dağılmasına, düşüncelerin uçuşmasına neden olan bu psikolojik, çevresel ve içsel faktörler konsantrasyon sorunu olarak kendini gösterir. Bu bağlamda öğrencilerde sıkça karşılaşılan motivasyon ve konsantrasyon eksikliğinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
-Gerçekçi bir hedef belirlememe
-Belirlenen hedef için çaba göstermeme
-Hayal kurmak
-Endişeli olmak ve sınav kaygısı yaşamak
-Gerginlik, gerilim, stres ve bedensel yorgunluk
-Duygusal sorunlar. Örneğin, flört ilişkileri, arkadaş çevresi vs
-Ailevi sorunlar. Örneğin, anne-baba ilişkilerindeki sıkıntılar, baskıcı ya da gevşek aile tutumları.
-Basit sorunların zihni gereğinden fazla meşgul etmesi
-Karamsarlık, kötümserlik, hayata pozitif bakamama
Öğrenci ders çalışırken dikkatini dağıtan içsel durumlar olduğu gibi bazı çevresel faktörler de vardır. Bunlar:
-Düzensiz ve plansız çalışmak
-Müzik dinleyerek ders çalışma
-Yatarak ders çalışma
-Ders çalışılan ortamın uygunsuzluğu
-Televizyonla fazla vakit geçirmek
-Cep telefonuyla ders çalışma saatlerinde vakit geçirmek
-Ders çalışırken gezinmek
-Arkadaşlarına hayır! diyememek
-Çalışmayı devamlı ertelemek
-Ders çalışırken, çalışılan dersin gereksiz ayrıntılarına fazla zaman ayırmak
Evet, sevgili gençler, buraya kadar konsantrasyonunuzu olumsuz etkileyen alışkanlıklardan ve sizin için problem oluşturan durumlardan bahsettim. Şimdi de isterseniz konsantrasyonu sağlamak için dikkat edilmesi gereken neler var bunlardan bahsedelim:
-Konsantrasyon için ilk olarak bir amaç belirlenmelidir.
-Çalışma esnasında çeşitlilik ve zenginlik sağlanmalıdır.
-Planlı çalışma sağlanmalıdır.
- Hedefleriniz sürekli hatırlanmalı ve çalışma sonraları hedefinizi tekrar tekrar hatırlamalısınız.
-Bedensel ve zihinsel olarak dinlenme konsantrasyon için önemlidir.
-Yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik, aşırı duyarlılık, gerginlik, stres, olumsuz iç konuşmalar, sürekli karamsar olma gibi konularda önlem alınmalı gerekirse bir eğitim danışmanından yardım alınmalıdır.
Son olarak sevgili gençler, asla unutmayın sadece ŞİMDİ VE BURADA ki gündeminize yoğunlaşarak kendinizi yapmış olduğunuz İŞE yoğunlaştırmalısınız.
EĞİTİM DANIŞMANI MEHMET ALPER YOLCU
İLETİŞİM: twitter: @mayolcu ve facebook.com/mehmetalperyolcu_