Besin değeri bakımından ve sağlığa yararların bakımından son yıllarda kinoa daha çok tercih edilmektedir. Kinoa her öğünde tüketilebilir. Ana yemeklerin yanında tercih edilebilir, haşlandıktan sonra salatalara eklenebilir, toz haline getirilerek kek, krep, ekmek gibi besinlerin yapımında kullanılabilir. Ancak kinoa kalorisi yüksek bir besindir, bu yüzden tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Sindirimi kolaylaştırır diye tüketimi arttırmayın. 3 çorba kaşığı kinoa yaklaşık 75 kaloridir, tüketirken miktarının ayarlanarak tüketilmesi kalorinin daha dengeli olmasını sağlar. Diğer tahıl çeşitlerine göre yaklaşık 2 kat daha fazla lif içerir. Kinoa’nın protein içeriği yüksek olduğu için, uzun süre tokluk hissi yaratır.

Zengin bir protein kaynağı kinoa tahıl grubundan düşünülür.  Tahıl grubundan olsa da değil; ıspanak, pazı, pancar gibi besinlerin grubunda yer alır. İçeriğinde farklı piğmenteler bulunduran parlak kırmızı, mor, siyah, turuncu renklerinde olabiliyor. Tahıllardan ayrılan yönü Kinoa lisin ve isolösin olmak üzere tüm temel aminoasitleri içeren yeterli bir protein barındırıyor. Diğer tahıllardan ayrılan yönü ise kinoa sağlığa iyi gelen yağ asitleri için iyi bir kaynak olarak gösteriliyor. Bunun yanında manganez, fosfor, bakır, magnezyum, folat ve çinkonun da iyi kaynağıdır. Bunların yanında besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önlediği için öğünlerde daha sık tercih edilebilir. Araştırmalar da kinoa aynı zamanda yüksek oranda demir ve kalsiyum içermektedir. Demir eksikliği anemisi yaşayan bireylerde, sporcularda ve vegan bireylerde tüketilmesi önerilmektedir.

Sindirim sistemi bozuklukları, ödem atma, kolesterol, tansiyon gibi birçok rahatsızlıkta fayda göstermektedir.

Önemli ölçüde metabolizma hızını destekler ve yağ hücrelerinin yıkımında aktif rol oynar. Konstipasyon problemi için önerilmektedir.

Gluten içermediği için alerjen yönü düşüktür.

Kinoanın içerisinde bulunan bolca manganez vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlayarak başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcıdır.

Düzenli tüketilen bu karışım şişkinlik, kabızlık, ödem gibi problemleri önlemeye yardımcı olarak ve sağladığı tokluk hissi ile zayıflamanıza yardımcı olabilir.

Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoa da bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.

Kinoa zararları ve yan etkileri açısından incelendiğinde belirgin bir yan etkisi olmadığı görülür. Şiddetli olumsuz etkileri olmamasına karşın yine de aşırı tüketimi sağlık açısından uygun değildir. Her zaman dile getirdiğim konuyu yeniden göz önüne çıkarırsak porsiyon kontrolü bunda da önemlidir.

Sade şekilde ara öğünlerde yoğurdunuzun içerisinde, haşlayarak salatalarda, köftelerde, hatta tatlılarda bile kullanabilir, tercih edebilirsiniz.

Kinoa’nın kendine has bir aroması vardır ve baskın bir tadıyla baskın bir kokusu yoktur. Kinoa lezzetli ve hafif bir besindir.

Sağlıcakla kalın…