"KAPAK ATMA" KRİTERİ YAŞ TAYİNİNDE TEK GÜVENCE

Kurbanlık seçiminde ibadetin geçerliliği için yaş sınırının büyük önem taşıdığını vurgulayan Konya’daki kurban satıcıları, davarın 1 yaşını, sığırın ise 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini hatırlatıyor. Büyükbaş hayvanların yaşının diş yapısından anlaşılabileceğini belirten üretici Mithat Karaca, "Kurban seçerken 24 ayını tamamlamış olması lazım ve kapaklarını atmış olması lazım. Kapak dediğimiz konu ise alt iki dişinin süt dişleri dediğimiz dişlerini atmış olması lazım. Yani o iki dişin birbirinden ayrık olması lazım" diyerek vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini doğrudan paylaştı.

"UCUZ ETİN SUYU KARA OLUR"

Bayram dönemini fırsat bilen dolandırıcılara karşı sert uyarılarda bulunan Mithat Karaca, vatandaşların bildikleri yerlerden şaşmamaları gerektiğini ifade etti. Özellikle piyasa fiyatının çok altında sunulan tekliflere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Karaca, "İnsanların bazı belli alışkanlıkları var. O alışkanlıkların dışına çıkarsa başına da olmadık olaylar gelebiliyor. ‘Ucuz etin suyu kara olur’ diye bir tabir var. Şimdi insanlar 10 yıl boyunca bir yerde kesmiş, sonraki sene diyor ki ‘5 lira aşağısı olsun.’ Bilmiyor ki o 5 lira aşağısına olan yer onları dolandıracak" dedi. Karaca, dolandırıcılık yöntemlerinin dijitalleştiğine dikkat çekerek, "Şu anda mesela sponsorluk vermiş sosyal medya mecralarında, müşteriyi topluyor ondan sonrasında kurban kesimi gelince sıkıntıya düşebiliyor vatandaşlarımız" ifadelerini kullandı.

Keçiören Belediyesi'nde zehir testi şoku: 171 test pozitif!
Keçiören Belediyesi'nde zehir testi şoku: 171 test pozitif!
İçeriği Görüntüle

KESİM GÜNÜ MAĞDURİYETLERİNE KARŞI KÜPE KONTROLÜ

Satın alınan hayvanın sadece yaşının değil, sağlık durumunun da titizlikle incelenmesi gerektiğini belirten Karaca, dolandırıcılık olmasa bile hatalı seçimlerin büyük mağduriyetler yaratabileceğini belirtti. Karaca konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Kesim günü her türlü mağduriyet yaşanabiliyor, dolandırıcılık olmasa da hastalıklı veya gebe hayvanlar satılabiliyor. Bu noktada ise veteriner kontrolü çok önemli dişi hayvanlarda gebe olup olmadığına bakılıyor, boş olup olmadığına ve erkek mallarda da herhangi bir hastalığının olmadığına dair yani aşıları ve karnelerin kontrolleri yapılıyor. Bakanlığın vermiş olduğu küpe numaralarına bakıyor vatandaşlarımız oradan takip edilebiliyor."

KURBANLIK FİYATLARINDA ÜRETİM KAYNAKLI ARTIŞ

Bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir yükseliş yaşandığını ifade eden Karaca, bu artışın temel nedeninin üretimdeki sıkıntılar olduğunu belirtti. Piyasadaki güncel rakamları paylaşan Karaca, "Geçen sene 90 ile 100 bin liraya aldığın bir hayvanı bu sene 180 hatta 200 bin lira bandına kadar yükseliyor, bu da vatandaşı üzüyor. Şu anki bedeller küçükbaş hayvan 15 ile 25 bin lira arası. Hayvanın canlı ağırlığına ve hayvanın beslenmesine göre büyüklüğüne göre değişiyor. Büyükbaşta da en 150 bin liradan başlayıp yani 800 bin bandına kadar hayvanın ağırlığına göre değişiyor" diyerek fiyat aralıklarını kamuoyuna sundu.

Kaynak: İHA