2015 yılında bizi büyük bir seçim bekliyor. Bu seçimin öncesinde başta AK Parti olmak üzere partiler ilçe kongrelerini büyük ölçüde tamamladı.

Kimlerin ilçe başkan ve teşkilatını oluşturacağı görüşüldü, karara bağlandı. Bazı isimler ilçe başkanlığındaki görevinden ayrıldı. Bu isimlerden bazılarının önümüzdeki milletvekilliği seçimleri öncesinde adaylıklarının söz konusu olduğunu da daha önceki yazılarımızda dile getirmiştik.

Bu seçimin sonrasında Türkiye'yi önemli gelişmeler ve köklü değişiklikler bekliyor.

Mevcutta yer alan 1982 Anayasası'nın yeniden yazılması ile alakalı bir çalışma yürütülüyor veya yürütülmek isteniyor. Mecliste yeterli çoğunluk sağlandığı takdirde darbe döneminin ürünü olan bu anayasanın değiştirilmesi ve tamamen sivilleştirilmiş bir anayasanın önümüze konulması kuvvetle muhtemel...

Anayasa'nın değişmesi konusunda herkes hemfikir. Çünkü darbe anayasası... Ancak fikir ayrılığına düşülen nokta doğal olarak kafalarda oluşan 'değiştiğinde ne olacak, sivil anayasanın içeriği nasıl doldurulacak, ne değişecek?' gibi sorular.

Tartışmaya açık, geniş bir konu...

İthal vekiller konusuna gelince...

AK Parti Konya İl Teşkilatı'na milletvekili aday adaylığı için 200'ün üzerinde bir başvurunun gerçekleşmesi bekleniyor. Bu isimlerin hepsinin Konyalı olması da açıkçası beklenmiyor...

Seçim dedik, sonrasında anayasanın değiştirilmesi ve sivilleştirilmesi için daha yoğun bir çalışma sürecinin başlayacağının sinyallerinin şimdiden geldiğini söyledik...

Bu anlamda, yoldaki işaretlere bakıldığında Konya'dan milletvekili aday adayı ve hatta milletvekili adayı olacak isimler listesinde Konyalı olmayan isim veya isimlerin olması da söz konusu.

Bu noktada karşımıza ilk çıkan isim, Selçuk Üniversitesi'nde uzun yıllar görev yapmış olan, Stratejik Düşünme Enstitüsü'ne de başkanlık etmiş bir isim olarak karşımıza çıkan bugün de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Prof. Dr. Yasin Aktay'ın ismi öne çıkıyor.

Kendisi yıllarca Konya'da görev yapan bir isimdi. Konya'yı iyi biliyor, Konyalı da onu biliyor. Yasin Aktay'ın milletvekili olarak mecliste yer alacağı da düşünüldüğünde milletvekili aday adayı veya adayı olması muhtemel olan il Konya...

Konyalı olmayan, ithal diyebileceğimiz milletvekili adaylarımızdan birisi Yasin Aktay'dır diyebiliriz...

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün rahle-i tedrisinden geçmiş veya halen orada olan daha çok isim bu süreçte karşımıza çıkabilir...

Yine bu ölçekte düşünüldüğünde Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin adı da sıklıkla konuşuluyor. Mesele seçim sonrasında anayasayı sağlamlamak, yeni ve sivil bir anayasa oluşturmaksa, burada Başbakan'ın şehri olan Konya'daki Selçuk Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ni de görmek gerekiyor.

Şu an Hukuk Fakültesi'ndeki görevleri devam ettiği için isimler üzerinde çok fazlaca durmuyoruz. İsim vermiyoruz. Ama Stratejik Düşünce Enstitüsü gibi, Selçuk Hukuk da bu sürecin aktif bir parçası olacağa benziyor.

Sivil bir anayasadan bahsediliyorsa, işin sosyolojik boyutunu da görmek gerekiyor. Bu manada bize TBMM'de daha çok sosyoloji uzmanı lazım olacak gibi duruyor. Konya yine üniversitelerinin sosyoloji bölümlerinde görev yapan veya bu alanlarda uzmanlaşan öğretim görevlileri ile daha aktivize edilmiş gibi görünüyor.

Anlayacağınız, bu seçim atmosferi biraz daha kızıştığında Konya'nın üzerine siyaseten ne kadar büyük görevler düştüğü daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacak.

Şimdi seziyoruz, zamana bırakıyoruz, yakında da görürüz.

Mesnevi'den:

“Halkın dilinde söylenip duran atalar sözünü duysana: 'Bize bizden gelir her ne gelirse!'