Konya, Selçuklu İlçesi’nde, Alaaddin Tepesi’nin batısında bulunan İnce Minareli Medrese, 663 H. (1264 M.) yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından inşa edilmiştir. Bu medrese, hadis ilmi öğretilmek üzere yapılmıştır ve mimarı Keluk bin Abdullah’tır.
Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubunda yer alır.
Tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taç kapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür.
Avlunun güney ve kuzeyinde beşik tonozlu dikdörtgen planlı öğrenci hücreleri bulunmaktadır.Minarenin kaide kısmı kesme taş kaplamalıdır. Beden kısmı tamamen tuğla örgülüdür. Minarenin orijinali iki şerefeli iken, 1901 yılında düşen yıldırım, iki şerefeden birini tahrip etmiştir.
Kapının en üst kısmında yarım daire şeklinde olan kabartmanın solunda sağında, içinde yapının mimarının isminin yazılı olduğu daireler bulunur. Kapının orta kısmında iç içe girmiş kısımda Yasin Suresi kenarlarında ise Fetih Suresi yer alır. Nişin iç kısmındaki taç kapıda hayat ağacı motifi işlenmiştir. Hayat ağacı, farklı motiflerde tasvir edilebilir. Burada hilalden çıkan bir nar olarak işlendiğini görüyoruz. Taç kapının sağ ve sol kenarlarında ise münhani ve rumi motiflere yer verilmiştir.
Günümüzde İnce Minare Taş Eserler Müzesi olarak kullanılmaktadır.