Bisiklet kültürü toplumda çok eski yıllardan beri varlığını koruyor. Hem sağlık için hem de trafiği rahatlatmak noktasında önemli yere sahip bisiklet, 7’den 70’e insanların bindiği bir araç olarak dikkat çekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karatay Gezenbilir Bisiklet Topluluğu Derneği Başkanı Haluk Ay ise, “Bisikleti çok fazla insan kullanıyor gibi gözüküyor. Ama Konya’da bireysel kullanım çok fazla. Sağlığı ve sporu için bisiklet süren vatandaş sayısı çok az. Günümüzde insanlar rahata alıştığı için bisikletin yerini maalesef arabalar ve motosikletler aldı. 30-40 sene önce Konya fotoğraflarına bakıldığı zaman her insanın altında bisiklet görebiliyorduk” ifadelerine yer verdi.

3-1 haluk ay

BİSİKLETİN YERİNİ ARABALAR ALDI

Başkan Ay, bisiklet konusunda Konya’nın çok eski bir kültüre sahip olduğunu belirterek Konya’da bisikletin, asgari ücretle çalışan insanların işe gidip gelmek için kullandığı bir araç haline geldiğini söyledi. Başkan Ay, “Konya’ya bisiklet şehri olarak bakıyoruz ama biraz gelişmemiz gerekmektedir. Bisikleti çok fazla insan kullanıyor gibi gözüküyor. Ama sağlığı ve sporu için bisiklet süren vatandaş sayısı çok az. Günümüzde insanlar rahata alıştığı için bisikletin yerini maalesef arabalar ve motosikletler aldı. 30-40 sene önce Konya fotoğraflarına bakıldığı zaman her insanın altında bisiklet görebiliyorduk. Şu anda gerçek anlamda bisiklet kullanan insan çok nadir” dedi.

3-3-40

“BİSİKLETİN ZAMANI MI ŞİMDİ?”

Bisiklet kazalarının en büyük sebebinin trafik eğitim eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Başkan Ay, “Ne yazık ki günümüzde Türkiye genelinde trafik eğitimi yeterli değil. Maalesef bisikletliye ve motosikletliye yeterince önem verilmiyor. Bir çocuk her zaman babasını örnek alır. O baba trafikte bisikletliye, motosikletliye saygı göstermedikten sonra çocuğu da büyüdüğü zaman aynı şekilde davranıyor. Bu noktada trafik bilincinin doğru bir şekilde yayılması gerekiyor. Normalde bisikletlinin ve motosikletlinin trafikte sol şeritte hakkı vardır. Ama günümüzde bisiklet yolundan da gitsek saygı gösterilmiyor. Bisiklet kültürü topluma aşılanmalı. Eğer vatandaş bu konuda bilinçli olursa hem bisikletlilere saygı duyulur, kazalar azalır hem de bisiklet kullanımı artar. Hatta yeni jenerasyona okullarda trafik eğitimi verilmeli. Aynı şekilde bisiklet kullanıcılarının da eğitilmesi gerekiyor. İnsanlar bisikletin trafikte nasıl kullanılması gerektiğini bize katılarak öğrenebilirler. Dernek olarak bisiklet konusunda birçok sıkıntı yaşıyoruz. Sokağa çıktığımız zaman, “Bisikletin zamanı mı şimdi?” gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Vatandaşlara bisiklet kültürü aşılanmadığı sürece bu böyle devam edecek” şeklinde konuştu.

3-4-42

BİSİKLETE TEŞVİK ŞART

İnsanların bisiklet kullanmaya teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Ay, “Trafikte ne kadar bisikletli yer alırsa o kadar çok gelişimimiz olur. Bazı ülkelerin yöneticileri ve bakanları bile bisikletle ulaşım sağlıyorlar. İnsanlar bir yere toplu ulaşımla gitmeyi çok tercih etmiyor. Tamamen araba kullanımına karşılar. Zaten bir insan bisiklet kullanımına başlarsa bir daha araba kullanmak istemez. Ülkemize baktığımız zaman her evin önünde birden fazla araba oluyor. Bunun sebebi insanlara bisiklet sürme teşvikinin yeterince verilmemesidir. Sabah saatlerinde yollar kitleniyor. İşçi servislerinden dolayı trafik aksıyor. Tabi ki en doğal hakları o servislerle gitmek. Ama işçiye bisiklet kültürü aşılanırsa trafik rahatlar, insanlar güne zinde başlar, mazot, benzin tasarrufu olur ve hava kirliliği azalır. Bu benim hayata geçmesini istediğim en büyük projelerimden birisidir” diye konuştu.   

3-5-42

ARABA ALIR GİBİ BİSİKLET ALMALISINIZ

Üretici karşılık bekliyor! Üretici karşılık bekliyor!

İnsanların bisiklet alırken dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Başkan Ay şunları kaydetti, “Araba alırken nasıl ki çok titiz ve hassas davranılıyorsa, bisiklette de aynı şekilde olmalıdır. Bir bisiklet kesinlikle kişiye özel olmalı. Bisikletin kullanım amacına göre de doğru seçim yapılmalı. Bir insanın doğru bisiklet kullanımı kadro boyuyla hesaplanır. Tekerin büyüklüğü doğru bisiklet anlamına gelmez. Doğru bisiklet alınmazsa vücutta ağrı yapar. Ama ne yazık ki insanlar araba alırken gösterdiği hassasiyeti bisiklet alırken göstermiyor. 4-5 bin lirayı bir bisiklete verip, 700 liralık korunma masrafından da kaçınmayın. Bunlar; kask, eldiven, gözlüktür. Dizlik ve dirseklik ise daha çok çocuklar içindir. Bu temel korunma aletleri olmadan bisiklete binmemelisiniz. Gece sürüşlerinde ise bisiklette mutlaka arka aydınlatma olmalı. İnsanlar sizi fark etsin diye bu gereklidir. Ön aydınlatma da olmalıdır. Ama zifiri karanlık sokaklar çok olmadığı için önünüzü muhakkak görürsünüz.”

3-6-42

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay