Son günlerde art arda yaşanan ölümcül elektrik kazaları, ciddi bir toplumsal endişeyi de beraberinde getirmiş durumda. Bu kazalar, elektrik sektöründeki denetimsizlik, yetkisiz kişilerin çalıştırılması ve yasal düzenlemelerin yetersiz uygulanması gibi büyük sorunları gündeme taşıdı. Konuyla ilgili konuşan Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Arif Yeşildaş, uzman ellerde yapılmayan elektrik tesisatları ve kaçak olarak sektörde çalışan insanlardan dert yakındı.
SIKI BİR ÇALIŞMA YOK!
Başkan Yeşildaş, son dönemlerde daha görünür hale gelen elektrik sorunlarından dem vurarak elektrik tesisatı ve akımına bağlı olarak farklı illerde gerçekleşen olaylarda yaşamını yitiren vatandaşlara başsağlığı diledi. Bu sorunların can kaybının yanında milli servetteki mal kayıplarını ve yeşil alanların yok olmasını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşildaş, bu olaylardaki en büyük sorumsuzluğun ‘denetim’ olduğunun altını çizdi. Yeşildaş, “Bu konuda yapılan bir sıkı çalışma yok! Denetim için görevlendirilen birimler, çalışmalarını sürdürmeli.” diye konuştu.
‘EN BÜYÜK SORUN, DENETİMDE BAŞLIYOR’
Bir konutun henüz üretim aşamasında olduğu dönemde denetimlerin başlaması gerektiğine işaret eden Yeşildaş, denetimin konutun tüm tesisatında olması gerekliliğiyle ilgili şunları söyledi: “Topraklamadan konutun tesisat sistemindeki tüm döşemelerine kadar tüm süreç kontrol edilmeli. İşini layıkıyla yapan yapı denetim firmalarının yanı sıra bir imzayla iskân alan firmaların da olduğu söylemleri canımızı sıkıyor. En büyük sorun, denetimde başlıyor.”
UCUZ İŞİN EKSİĞİ ÇOK OLUR!
Yeşildaş ayrıca elektrik tesisatında çıkan bir sorunun halledilmesinde ek iş olarak elektrikçilik yapan kişilerin de esnafın hakkını gasp ettiğini vurguladı. Normal fiyatlarında altında olduğu için tercih edilen ‘kaçak personellerin’ yaptığı işlerde mutlaka kalitesiz bir sonucun çıkacağını aktaran Yeşildaş, “Konut üretiminde duvarların iç kısmında kalan tesisatta afaki derece fiyat farkı varsa burada mutlaka bir kalite söz konusudur ve ucuz yapılan işin mutlaka bir eksiği vardır. Ev alacak kişiler de konutu üreten gayrimenkul firmasının güvenilirliğine bakmalı. Evin dizaynının yanında tesisatının nasıl yapıldığını da irdelemeli.” ifadelerini kullandı.
‘ELEKTRİK, HAFİFE ALINACAK BİR KONU DEĞİL!’
Vergi ve oda kaydı olan dükkanlarda vasıfsız personelin çalıştırılmadığına dikkat çeken Yeşildaş, bu riski almayan işyerlerine güvenilerek iş teslim edilebileceğini vurguladı. Geleceğe yönelik yaşanacak olası bir sorunda muhatap bulunması adına da bunun önemli bir durum olduğunu bildiren Yeşildaş, “Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak 800’den fazla üyemiz var. Yaptırdığınızı zannettiğiniz tesisatta ileride sorun yaşamamak ve yaşadığınızda ise karşınızda muhatap bulabilmek adına odamıza üye olan, vergi levhası bulunduran esnaflarımızın tercih edilmesi önemli bir husus. Elektrik, hafife alınacak bir konu değil! Ayrıca kaçak ve ek iş olarak bu işi yapanlar, esnafın hakkına da girerek esnafın hakkını gasp etmiş oluyorlar. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ancak netice sağlayamıyoruz.” diye konuştu.
‘ALETLERDE YAPILAN PERİYODİK BAKIM, ELEKTRİKTE DE OLMALI’
Elektrikli ev aletlerinde yıllık periyotlarla yapılan bakımın, elektrik tesisatında da olması gerektiğine işaret eden Yeşildaş, elektriğin günlük hayattaki kullanımı ve önemiyle ilgili şunları söyledi: “Elektrik, elektrikli aletleri çalıştırırken akımıyla insanları çarpabilen, yangın çıkarabilen görünmeyen bir güç! Teknoloji, günden güne değişip gelişirken bu teknolojiyi çalıştıracak olan 30-40 yıllık elektrik kablolarının bu teknolojiyi karşılayacağını düşünemeyiz. Bu durum can ve mal kayıplarına neden oluyor. Nasıl ki elektrikli araçların belirli aralıklarla bakımı yapılıyorsa konut, iş yeri, kamuya açık olan yani elektriğin olduğu her yerde belirli aralıklarla hafif, orta ve ağır bakım şeklinde bakım yapılmalı.” şeklinde konuştu.
CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN DİKKAT!
Kazalardan önce evde kontrollerin yapılarak gerekli görüldüğü yerlerde yetkili bir elektrikçinin çağırılması gerektiğini söyleyen Yeşildaş, vatandaşların kendi evinin bekçisi olması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda ev eşyalarının kullanımı ve elektrik aksamıyla ilgili bilgilendiren Yeşildaş, “Şarjlı teknolojik aletler gece boyunca şarjda bırakılmamalı. Teknolojik aletlerin sağlığı ve vatandaşın kendi güvenliği için aletler düğmesinden kapatılmadan prizden çekilmemeli. Elektrikle ilgili herhangi bir şüphe olduğunda da tesisatçının çağırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.