15 Mart 2015'te yapılan YGS'nin biçimsel olarak değişmediğini ancak daha profesyonel bir sınav olduğunu ifade etmiştik. LYS' nin geçen yıllara göre daha zor ve seçici bir sınav olacağı öngörümüzde haklı olduğumuzu gördük. Sınav, okuduğunu iyi anlayan, konu temellerini çok iyi öğrenmiş, bilgi birikimi yüksek öğrencileri seçecek, ezberci öğrencileri eleyecek şekilde yapıldı. LYS-2 ve LYS-3' te aynı şekilde soruların geleceğini düşünüyorum.

Öğrencilerin algılarında, bu yılki LYS'leri geçtiğimiz yıllardan farklı kılan durumlardan bir tanesi soru havuzlarının yeniden oluşturulmuş olması nedeniyle önceki yıllardaki sınavların soru şekillerindeki farklılık, bir diğeri ise dershanelerin bu yıl kapanıyor olması sonucu hem öğrencilerin hem de velilerinin bu yıl bu işin tamamlanması konusundaki görüşleridir. Bir sonraki yıla kaldıkları zaman sınava hazırlanmakla ilgili endişeleri olmaktadır. Bu durumun diğer bir etkisi de ister istemez tercih döneminde görülecek. “İlla bu yıl yerleşmeliyim” düşüncesi öğrencilerde ve velilerinde hakim olacak. Bu konuyla ilgili olarak tercih döneminde bir yazacağım.

Öğrenciler okumak istedikleri bölümlere göre, MF puan türlerinin birinden tercih yapmayı düşünen adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girecekler, TM puan türlerinden tercih yapacak adaylar LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girecekler, TS puan türlerinden tercih yapacak adaylar ise LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girecekler.

Üniversite sınavlarına hazırlık öğrencileri için üniversite hayallerinin LYS maratonunun ilki gerçekleşti. Uzun ve yorucu bir hazırlık süreci sonrasında geçtiğimiz hafta sonu LYS-1 yani matematik / geometri sınavları ve LYS-4 yani tarih, coğrafya ve felsefe grubu sınavları yapıldı. Ayrıca LYS-5 yabancı dil sınavı da yapıldı.

Sınavlara giren öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre, LYS-1 yani, matematik sınavında birkaç soru dışında çok fazla zorlanmadıkları ancak özellikle geometri testinde çok belirleyici sorular olduğunu söylediler. LYS-4 içinse tarih sorularının detaycı ancak yapılabilir sorular olduğunu ancak şıklar arasında öğrencilerin çok kaldığını, coğrafya sorularının belirleyici olan sınav olduğunu ve öğrencilerin birçoğunun zorlandığını, felsefe grubu sorularının ise geçmiş yıllardan çok farklı olmadığı ancak özellikle psikoloji sorularının belirleyici olacağı, mantık sorularının da konuyu temel olarak çok iyi bilmeye dayalı olarak geldiğini belirttiler.

 

HerşeyBitmeden Asla Pes Etmeyin

 

Öğrenciler için dikkat etmeleri gereken çok önemli hatta en önemli olan konu; geçtiğimiz hafta sonunda girdikleri sınavların etkisinde kalmamaları gerekmektedir. Önlerinde hemen 6-7 gün sonra tekrar sınavları var. Hiçbir şey bitmedi henüz. Sınavlarınız kötü geçdiyse bile LYS-2 ve LYS-3 ile durumu toparlayabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle geçtiğimiz hafta sonundaki sınavlar oldu ve bitti. Lütfen önünüze bakın ve gireceğiniz sınavlara konsantre olun.

Bu noktada ailelere de tüm süreç boyunca olduğu gibi bu dönemde de önemli görevler düşmekte! Henüz hiçbir şeyin bitmediğini ailelerde akıllarından çıkarmamalılar. Çocuklarına destek olmaya devam etmemeliler. Ve şunu da asla unutmamalılar. “Çocuklarının sınav sonuçları ne olursa olsun, hala çocukları olmaya devam edecekler ve bu çocuklar o anne ve babanın çocuğu.”

Toparlamak gerekirse, bu sınavların sonuçları ne olursa olsun sınavlara giren gençlerin aileleri için en değerli hediyedir, ailelerine ve çevrelerine verdikleri mutluluğun karşılığı yoktur, onlar toplumumuzun güvencesi, ülkemizin geleceğinin inşasının en önemli unsurlarıdır.Bu düşünceler ile öğrencilerimize sınavlarında başarılar, hayatları boyunca güzellikler ve mutluluklar diliyorum.