Teknolojiyle doğan çocuklar hareket yetersizliği ve yüksek enerjili gıda tüketiminin de etkisiyle obezite olma yolunda ilerliyor! Fiziki hareketsizlik, yaşamın birçok alanında zorluklara yol açtığı gibi obezite ve kronik rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre düzenli olarak fiziki aktivelerde bulunmak ise yalnızca bedensel olarak değil; zihinsel olarak da iyileşmeyi beraberinde getiriyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Gerçek, çocukluk çağı obezitesinden bahsetti; hareketli yaşamın önemine dikkat çekti.
TEKNOLOJİ ARTTIKÇA EFOR AZALIYOR
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak insanların daha az efor harcayarak işlerini halledebildiğine dikkat çeken Gerçek, fiziksel hareketsizliğin, birçok sanayileşmiş ülkede giderek önemli bir sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti. Bu kapsamda toplumun tüm yaş aralığında hareketsiz yaşamın benimsenmeye başlandığını dile getiren Gerçek, “Teknolojik ilerleme ve yaşamda fiziksel efora olan ihtiyacın azalmasıyla birlikte, modern toplumlardaki hem gençler hem de yetişkinler, daha hareketsiz yaşam tarzlarına alışıyor. Yaygın hareketsiz davranışlar arasında akıllı telefon, tablet, bilgisayar kullanımı; televizyon izleme, video oyunu oynama, oturarak okuma veya çalışma davranışları yer alıyor” şeklinde konuştu.
‘160 MİLYON ÇOCUK OBEZİTEYLE MÜCADELE EDİYOR’
Özellikle teknolojinin içinde doğan çocukların telefon ve tabletlerle geçirdiği zaman dilimi arttıkça hareketsiz geçirilen zaman diliminin arttığını ifade eden Gelecek, aşırı hareketsiz geçirilen sürecin dünya çapında çocuklar ve ergenler arasında yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekti. Bu nedenle fiziksel eforda azalmayla birlikte yüksek enerjili gıdaların da tüketilmesiyle obezite oranlarında ciddi artışlar meydana geldiğini ifade eden Gelecek, “5-19 yaş aralığındaki 390 milyonun üzerindeki çocuk ve ergen fazla kilolu. Bu bireylerden 160 milyonu ise obezite ile mücadele ediyor. Fiziksel hareketsizlik, nüfusun sağlığı ve refahı için ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkıyor. Çocuklar ve ergenler de dahil olmak üzere nüfusun fiziksel aktivite düzeylerini artırmak için bilinen etkili politika ve programların acilen yaygınlaştırılması gerekiyor” diye konuştu.
‘YAŞLARINA UYGUN SEVİYEDE EGZERSİZLER YAPMALILAR’
Fiziksel ve zihinsel işlevleri artıran aktivitelerden bahseden Gerçek, spor gibi egzersizlerin düzenli olarak yapıldığında obezite ve obeziteye bağlı hastalık riskini aza indirdiğini ifade etti. Gerçek, bu kapsamda 5-9 yaş aralığının her gün 60 dakika veya daha fazla orta ila şiddetli yoğunlukta fiziksel aktiviteye ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekerek yapılabilecek aktivitelerle ilgili şunları söyledi: “Günlük 60 dakika veya daha fazla sürenin çoğunda yürüme, koşma veya kalp atışlarını hızlandıran herhangi bir aktivite yapılmalıdır. Haftada en az 3 gün kuvvetli yoğunlukta gerçekleştirilmeli. Kas gelişimi için haftada en az 3 gün tırmanma veya şınav çekme egzersizleri; kemik güçlendirme için ise haftada en az 3 gün zıplama veya koşma gibi hareketler yapılmalı. Günde 60 dakikalık aktivite fazla gibi gelebilir, ancak bu konuda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü çocuklar, önerilen fiziksel aktivite seviyelerini zaten karşılıyor olabilir. Bu nedenle, onları yaşlarına uygun ve eğlenceli çeşitli aktivitelere katılmaya teşvik etmenin yollarını öğrenmek önemlidir."