5 milyon Amerikalı’yı etkileyen bir durum fibromiyalji. Mağdurların büyük kısmı da kadın. Bu yüzden de yarattığı etki büyük. Çok ciddi anlamda yaşam kalitesi bozulmasına neden oluyor zira. Son yıllarda daha çok görmemizin nedeni ise duygu durum bozuklukları ile ilişkisi. Özellikle depresyon arttıkça fibromiyalji de daha çok görülüyor. 

Hastalığın en önemli bulgusu kronik yaygın kas iskelet sistemi ağrısı. Ağrı, vücudun hem solunda hem sağında, hem alt hem üst vücut yarısında hissediliyor. Ağrının hissedildiği bölgeler; boyun, bel, alt ekstremite, sırt, dirsek, göğsün ön tarafı, çene. Ağrı geniş bir alanda oluyor ve hasta sınırlarını net olarak çizemiyor.

Fibromiyaljinin tam bir tedavisi yok. Kullanılan bazı kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar var ancak yaklaşım çok yönlü olmak durumunda. Özellikle altta yatan bir duygu durumu sorunu varsa onun ortadan kaldırılması önemli. Bunun dışında fizik tedavi ve egzersiz yaygın kullanılan yöntemler arasındadır. Kişinin zihnini rahatlatarak gerginliğinin atılmasını sağlamak ABD’de çok kullanılıyor. Yoga ve Thai Chi gibi sporlar kişilere çok fayda sağlıyor. Yine düzenli masaj da önerilen çözümler arasında.

Fibromiyaljinin neden olduğu mutsuzluk ve yaşam kalitesini kaybının uzamaması için bir an evvel çözüm arayışına gitmek ve çok yönlü yaklaşımı uygulamak önemli. Hepinize ağrısız ve sağlıklı günler dilerim.

Kaynaklar:

  • Genç A. and Sonel Tur B. http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Fibromiyalji-Sendromu.pdf
  • NIH. https://nccih.nih.gov/sites/nccam.nih.gov/files/Fibromyalgia_11-08-2015.pdf