Genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı olan yumuşak doku romatizmasıdır. Yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtileri vardır. Enfeksiyon bu hastalığı kötüleştirebilir. Travma, stres, kişilik yapısı ve genetik faktörler etkilidir. Ağrının görüldüğü yerler, başın arkası, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler, dirsekler de ağrı ve hassasiyet görülebilir. Yorgunluk, uyku problemleri yaşayan, yataktan kalkmakta zorlanan, baş ağrısı, depresif ruh hali, kaygı, nefes almada zorlama, kulaklarda çınlama, egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtilerle karşılanabilir. Vücutta hangi vitamin ve mineral eksikliği varsa tahliller yapılmalı ve uzman tarafından desteğe başlanmalıdır.

Fibromiyalji oksidatif stres ve inflamasyonun olduğu antioksidanlardan zengin bir beslenme modeli olmalıdır.

Sağlıklı bağırsak florası ve Akdeniz tipi taze meyve ve sebzelerden zengin beslenme fibromiyaljinin semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olduğu görülmüştür.

Fibromiyaljiden korunma yolları, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli ve yeterince uyumak, stres den uzak durmak, çay ve kahve gibi uyku düzenini bozabilecek içeceklerden kaçınmak gerekir. Antioksidanlardan zengin bir beslenme modeli olmalıdır. Akdeniz tipi beslenmede taze meyve ve sebze, zeytin, zeytinyağı, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar günlük beslenmenin büyük bir yerini kaplarken yumurta, tavuk, balık, yarım yağlı süt ürünleriyle beslenmelidir. Akdeniz beslenmesine uygun kırmızı et ve et ürünleri ise düşük düzeyde tüketilmektedir. Antioksidan besinlerden bazılarına örnek olarak ise yaban mersini, böğürtlen, brokoli, domates, ıspanak, yeşil çay, kırmızı üzüm, greyfurt, çilek tüketilebilir. Hazır tüm besinlerden uzak durulmalıdır. Zerdeçal doğadaki en güçlü antiinlamatuardan olduğu için zerdeçalın etken maddesi kurkumin ağrıyı kestiği için her gün tüketilebilir.