Son yıllarda hemen herkesin sürekli kaygıya dönüşmüş bir problemi; zamanın hiçbir şeye yetmemesi ve istediğimiz şeylere vakit bulamama…

“Bir enstrüman çalmayı çok istiyorum, ama zamanım olmuyor”; “Dağ gibi ütü birikti, bir türlü elim varmıyor”; “Aman hele bugün dursun, yarın yaparım…” dediğimiz tanıdık iç konuşmalarımız…

Bu iç konuşmalar artık size ıstırap vermeye başlamış ve ertelemekten hala harekete geçemiyorsanız; bazı önerilerim var!

Hedeflerinizi ertelemek yerine bazı motivasyon yöntemleriyle hemen harekete geçin.

Özellikle stres yükümüzün fazla olduğu bazı dönemler motivasyonumuzu daha düşük hissedebiliyoruz. Bu da kendimiz için koyduğumuz küçük ya da büyük hedeflere doğru ilerleme gücümüzü kaybetmemize yol açıyor. Motive olamadığımız için adım atmak istemiyoruz ya da kendimizde o cesareti bulamıyoruz.

Sorumluluklarımızın yükü, iş hayatı, özel yaşam derken kendi hedeflerimizi ve isteklerimizi ikinci plana atıp bunlar için eyleme geçmiyoruz. Bu da bizi bir kısır döngüye sokuyor ve uzun vadede mutsuz edebiliyor.

Bu kısır döngüden kurtulmak ve harekete geçmek için, gelişim lideri, yazar ve eğitmen Yasemin Sungur şu beş yöntemi denemenizi öneriyor.

Hedeflerinizi Önceliklendirin

Eğer önünüzde somut bir liste yoksa zihninizden geçen birçok istek ve hedef, günlük hayatın karmaşasında kaybolup gidiyor. Bu nedenle öncelikle yaşamınızda yapmanız gerekenlerin bir listesini çıkarın.

Bunları kendi aralarında kategorize edin ve bu kategorilerdeki maddeleri numaralandırın. Sonra hangi kategorinin öncelikli olduğuna karar verin ve içindeki listeyi gözden geçirin. Bu aşamada acil olmayan ve sizi ilk adımlarınızda zorlayacak işler varsa bunları erteleyin. Bu hedeflerinizden tamamen vazgeçmiş olmayacaksınız elbette; ilerleyen zamanlarda harekete geçme ile ilgili uzmanlaşmaya başladığınızda bunların da üstesinden daha rahat gelebileceksiniz.

Acele Etmeyin

Acele ettiğiniz zaman verdiğiniz kararlar da size sıkıntı yaşatabilir. Plan yapmadan ve önceliklerinizi belirlemeden harekete geçmeyin. Evet, hızlı olmalısınız ama bu hız kesinlikle zamanlama, planlama ve hedef koyma gibi işlerin önüne geçmemeli.

Kendinize zaman tanıyın

Kendinize zaman vermediğiniz takdirde motivasyonunuz düşer ve bu da daha fazla zaman kaybetmenize neden olur. Yapacağınız işlere hazırlanmak için zaman olmazsa olmazdır.

Hazırlıklarınızı yaparken kendinize tüm adımlarda zaman tanıyın. Hızlı ve aceleci davranıp bu süreci verimsizleştirmeyin. Ufak molalar verin, sürecin dışından bakmaya çalışın ve başkalarından da fikir almayı unutmayın.

Parçalara Bölün

Hedefinizi ufak adımlara bölerek motivasyonunuzu sağlamlaştırın. Hedefinizi, gerçekleştirilebilir ufak hedeflere bölüp ardından bu ufak hedeflere ulaşmanız kendinizi çok daha motive hissetmenizi sağlayacak.

Dinlenmeyi Unutmayın

Tüm bunları yaparken araya başka işlerinizi de koyun, sevdiklerinize destek olun. Daha farklı işler yapın. Örneğin yemek hazırlayabilir, çiçeklerinizi sulayabilir, bir şeyler okuyup izleyebilirsiniz. Bazen zorunlulukları bir kenara bırakıp, kendinizi akışa bırakmaya yönlendirmeniz gerekir. Bu şekilde kendinizi şarj ederek, işinize ve hedeflerinize çok daha motive şekilde dönebilirsiniz.